Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: annajohannas skrivet 17 jan-14 kl 10:19

Titel: kaninkött
Skrivet av: annajohannas skrivet 17 jan-14 kl 10:19
Om man slaktar kaniner som är två år gamla, är det risk för att köttet blir segt?
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: praline1 skrivet 17 jan-14 kl 10:39
När jag slaktar kaniner som är över året så mal jag det till färs
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 17 jan-14 kl 11:03
Inte då. Men på ett äldre djur ger hängning tydligare resultat.
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Gille skrivet 17 jan-14 kl 11:21
Jag lägger det i frysen och när jag tar fram vet jag inte vilket som är från äldre eller yngre. Smakar lika i mina grytor :)
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 17 jan-14 kl 23:40
Ju äldre djuret är så tar tillagningen längre tid det är enda skillnaden. Ett äldre djur blir enligt min mening igentligen godare i en gryta eftersom det är fastare i köttet.
Kaninkött möras inte genom längre hängning. 24 timmar i 4 grader är perfekt. Man skiljer på rött och vitt kött när det gäller mörning. kaniner betraktas som vitt kött.
Hänger det i flera dygn blir det lite "sladdrigt" i köttet och svårare att stycka. En erfarenhet som jag fått efter att ha slaktat över 40.000 kaniner.
Gösta
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 18 jan-14 kl 10:39
Tack Gösta, det var ny information för mig. Jag har visserligen inte hängt kaniner länge, men gjort det framför allt med får i varierande tid och med olika åldrar på djuren. Sedan har jag läst att alla djur har mörningsprocesser i köttet. Det finns en del som rekommenderar att man hänger hare med en spik genom örat, fasan med snara om halsen, och djuret är färdighängt när det ramlar ned. Men med kaniner gör man alltså bort sig om man följer det där med 40-60 dygnsgrader?
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 18 jan-14 kl 14:59
Gösta, hur är det med kyl-låsning i kanin? Det rekommenderas att inte gå under 10 grader de första 10 timmarna för att slippa extremt segt kött, gäller inte det heller för kanin?
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Swinxs skrivet 18 jan-14 kl 15:39
Lite OT kanske men kan man jämföra kanin med tex kyckling. Eller hur skiljer dom sig?
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Gösta skrivet 18 jan-14 kl 16:51
Kaninkött behandlas lika som t.ex. kycklingkött.
Hare däremot ska hänga ett tag
Gösta
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Swinxs skrivet 19 jan-14 kl 09:37
Jag tänker lite om hur smaken och konsistensen skiljer sig åt?
Titel: SV: kaninkött
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 19 jan-14 kl 09:47
Kanin är godare och lite mer tuggmotstånd.