Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: DiselDoris skrivet 15 jan-14 kl 19:20

Titel: Ockra.
Skrivet av: DiselDoris skrivet 15 jan-14 kl 19:20
Är jättenyfiken på att testa att odla okra men jag har ingen aning om ifall den är god eller om det är svårt att odla.
Jag har letat i alla möjliga butiker här onkring för att kunna provsmaka, men nej. Det finns inte.
Är det någon som har erfarenhet av den?
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: MissT skrivet 15 jan-14 kl 19:46
Har sett den i asiatiska affärer. Kanske kan man också hitta den i någon saluhall. Har inte odlat den men den odlas nog som ingefära.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: Anders S skrivet 15 jan-14 kl 20:13
Okra stavas det, så blir den kanske lättare att hitta.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: gråkråka skrivet 15 jan-14 kl 20:13
Brukar finnas fryst på Citygross och ibland även Coop.

Jag odlade okra i somras i väldigt varmt växthus. Blev ingen jätteskörd, men de jag fick åkte i gumbo-grytan :)
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: DiselDoris skrivet 15 jan-14 kl 21:22
Jag såg det Anders :)
Jag har letat på nätet och det ända jag kom fram till är att Impectas  sort Clemons Spinelessvinte är den bästa, det ska finnas en annan sort som funkar lite bättre här. Ska man odla i växthus eller på friland? Bor i zon 3-4, förmodligen mera 3. Vilken typ av jord? Jag kunde läsa mej till att den helst inte ska planteras om, då kan den sluta växa, så det vore bra att veta om man ska så direkt i växthuset, eller om man kan så i något som man kan gräva ner helt, typ tidningspapperskruka eller nåt annat sätt. Ska försöka hitta frön till den andra sorten, Cajun Delight och prova. Synd att det inte finns mer att läsa om den.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 15 jan-14 kl 22:05
Har du sökt på engelskspråkigt? I Sverige är det nog ingen vanlig växt. Titta här t ex:   http://www.organicgardening.com/learn-and-grow/growing-okra (http://www.organicgardening.com/learn-and-grow/growing-okra)

Läste nyligen en bok om Amerikas södern, och okra verkade vara något de åt.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: Anders S skrivet 15 jan-14 kl 22:37
Jo så är det nog. Själv är jag inte särskilt intresserad av växten utan bidrog bara med stavningen (som gäller även på engelska).

Jag föredrar klimatanpassade växter, som äpplen, pumpor, kålrötter, lök, potatis och morötter.   ;)

Fast jag skulle gärna odla te, bananer, apelsiner och (söta) vindruvor  :P

Nåja, det är väl inget fel på lite världshandel?   8)
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: MissT skrivet 15 jan-14 kl 23:19
Oj, nu blandade jag ihop okra med gurkmeja  :o. Det är gurkmeja som odlas som ingefära. Okra är väl släkt med hibiscus? Inte säker. I alla fall finns färsk och fryst okra också att köpa i asiatiska affärer och i saluhallar. Har smakat okra en gång och det gör jag aldrig om. Inte för smakens skull, men...gjorde en gryta på blandade grönsaker och hade i okra. Det blev alldeles slemmigt. Som något man hostar upp. Höll på att spy och fick slänga alltihop. Okra används för att reda med och dom som äter det är väl vana och tycker att det är ok. Kanske att jag är ovanligt känslig.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 15 jan-14 kl 23:37
Jag får prova, hittade ett recept och jag har aldrig smakat okra.  http://www.tasteline.com/Recept/lamm-_och_okragryta (http://www.tasteline.com/Recept/lamm-_och_okragryta)

Låter inte som att det skall bli slemmigt.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 16 jan-14 kl 07:59
Jag håller med miss T.
När vi bodde i LA köpte jag okra av misstag,  trodde det var någon sorts zuccini.  Hemskt slemmigt och oaptitligt.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: Peter81 skrivet 16 jan-14 kl 20:47
Mina arabiska kollegor säger att man ska skölja igenom den väldigt noggrant för att slippa stärkelsen.
Titel: SV: Ockra.
Skrivet av: sprangskiss skrivet 18 jan-14 kl 22:06
Hittar du små okra (finns t.ex. på burk) så blir de inte slemmiga, de stora frukterna blir slemmiga inuti, dem skall man helst rensa först. Problemet med att odla okra i sverige (utomhus) är att de kräver en lång växtsäsong och gillar inte alls att bli omplanterade när de väl kommit igång. I övrigt vacker växt som inte genererar jätteskördar här, heller ingen smaksensation, men kul att prova. I indiska recept heter det bhindi