Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: tillerosa skrivet 07 jan-14 kl 11:21

Titel: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: tillerosa skrivet 07 jan-14 kl 11:21
Stormen Ivar gjorde oss strömlösa i fyra dygn, så "vedspis i köket" har flyttat betydligt högre upp på Att göra-listan. Nu behöver jag tips på en bra vedspis utifrån följande förutsättningar:

- Vintertid behöver vi kompletteringsvärme i köket som alltid är kallt (resten av huset värms bra med kamin och ved). Alltså vore det fint med mycket strålningsvärme framåt.
- Det ska gå att laga mat på den vid behov, även om vi har en elspis som används i första hand.
- Det finns gott om plats för en spis (tänkta utrymmet är ca 1,5 meter brett) men vi kommer troligen att få dra en ny skorstenspipa för spisen.
- Vi köper gärna begagnat men även nytt om det inte blir alltför dyrt (inte över 5000 kr).
- Vi har egen ved så den hanteringen är inget problem.
- Kökspanna är nog inget alternativ (om jag har fattat det rätt) eftersom vi inte har vattenburen värme någonstans.

På Blocket finns en uppsjö av billiga gamla spisar från Husqvarna, Kockums och Norrahammar i varierande skick. Är det vettigt att installera något sådant eller ska man lägga lite mer pengar och försöka hitta en begagnad Wamsler eller liknande? Är det bara privatsäljare som gäller eller finns det företag som säljer renoverade vedspisar (gärna med någon form av garanti)?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: olivia.k skrivet 07 jan-14 kl 14:47
Jag har en bra vedspis som är enda värmekälla i köket då jag inte har vattenburen värme i huset. Den värmer upp köket jättebra.

Den heter Husqvarna 226, och är tillverkad mellan 1924-34, och mitt exemplar troligen på 30-talet då den saknar krusiduller på framsidan. Jag har nån lucka nedanför spisen också.

Spisen blir varm fort och jag lagar mat på den och har även gräddat pepparkakorna i ugnen och det gick finfint. Jag har vanlig elspis också men använder den sällan nu på vintern eftersom vedspisen ofta är igång.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 07 jan-14 kl 18:33
Kolla på blocket men låt bli dom rosthögar som säljes för "hemma fixare" Både Terolia  och Wamsler har fina spisar.Men kolla då så dom inte är helt utbränd.Det finns flera firmor som renoverar spisar.Testa  Google! Sök på vedspis.   
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: skräptanten skrivet 09 jan-14 kl 20:51
På Blocket finns en uppsjö av billiga gamla spisar från Husqvarna, Kockums och Norrahammar i varierande skick. Är det vettigt att installera något sådant...?
Svar ja. De som är bäst till både värme och matlagning är de lite större emaljerade spisarna, fabrikaten är nog ungefär likvärdiga. Brännjärn (=slitdelarna som sitter runt eldstaden) går att köpa nya och en kan byta dem själv. En kan oxå behöva lägga på ett nytt lager bruk ovanpå ugnen, går oxå att göra själv. Det är väl i princip det som kan gå sönder på en vedspis :P . (Förutom varmvattenbehållaren, den är som regel sönderrostad på de flesta spisar.)
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 09 jan-14 kl 21:12
Att alla gamla spisar skulle vara rosthögar stämmer inte. Finns mycket beg. vedspisar av gedigen kvalitet som har mycket kvar att ge. (Känner till minst tre exempel av egen erfarenhet, varav jag har eldat i två.)

Hur är det med miljöregler vid nyinstallation av äldre spis? Bedöms väl av sotaren och kanske rätt individuellt? Men kanske kan bli ett problem.

Nyare spisar lär ju vara effektivare och (tror jag) mer snabbstartade, men ha sämre hållbarhet. Varierar säkert en del mellan olika märken.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 09 jan-14 kl 22:43
Snabbstartade vedspisar! Hur ser dom ut ???    För övrigt spelar det ingen roll om det är en gammal Näveqvarn  eller en ny Old Swenden som ska installeras.Tänk på att i vissa kommuner måste man begära start besked innan man får montera in en eldstad.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 09 jan-14 kl 22:49
http://www.blocket.se/sodermanland/Vedspis_Nafveqvarn_Nr__108_50710458.htm?ca=3&w=3 (http://www.blocket.se/sodermanland/Vedspis_Nafveqvarn_Nr__108_50710458.htm?ca=3&w=3)
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Broberg skrivet 09 jan-14 kl 23:12
Emaljen gör knappast en spis. Min oemaljerade Norrahammar 25 är mastodontbättre, än min gamla emaljerade Husqvarna 3027.

Storlek och tyngd ska man glo på.

5000 låter som en rätt liten budget, om det ska till ny skorsten också? Med gammal skorsten går det att få dit en gammal spis, som "plötsligt" ska börja användas igen..
Annars har nog inga gamla spisar sämre utsläppsvärden, än en ny likadan. Bara att ingen ordnat papper och kontroller på de gamla.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 09 jan-14 kl 23:28
Om du har en pipa i köket (borde ju finnas), men du vill placera spisen lite "fel", så kan det underlätta om spisen har rökanslutningen på uppsidan. Så stor spis som möjligt håller jag på.

Med rätt ved startar de snabbt.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 09 jan-14 kl 23:48
[url]http://www.blocket.se/sodermanland/Vedspis_Nafveqvarn_Nr__108_50710458.htm?ca=3&w=3[/url] ([url]http://www.blocket.se/sodermanland/Vedspis_Nafveqvarn_Nr__108_50710458.htm?ca=3&w=3[/url])


Jo man får ju ha en viss urskiljning.  ;)
Läste ditt första inlägg noggrannare nu och såg att du inte skrev att alla gamla spisar skulle vara rostburkar.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 09 jan-14 kl 23:52
"Krav på miljögodkänd anläggning

Vid nyinstallation eller ändring av äldre installationer får endast miljögodkända vedpannor installeras, dvs pannor som uppfyller kraven i Boverkets Byggregler. 

Detsamma gäller kaminer, kakelugnar och spisinsatser.

För öppna spisar endast avsedda för trivseleldning och vedspisar som endast är avsedda för matlagning kan högre utsläpp godtas. "

http://www.sp.se/sv/index/information/wood_combustion_consumer_info/wood_comb_faq/sidor/default.aspx (http://www.sp.se/sv/index/information/wood_combustion_consumer_info/wood_comb_faq/sidor/default.aspx)
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Ylven skrivet 10 jan-14 kl 08:17
Något som kan hända med gamla spisar är att plattorna spricker eller slår sig.

När det gäller lätta att tända, så tror jag att de flesta är det om man har en varm pipa, när den är kall och man inte har eldat på länge, då är nog de flesta svåra.

Själv har jag goda erfarenheter av de större emaljerade Husqvarna-spisarna. Framför allt de blekgula, lika dan som i den här tråden: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=143008.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=143008.0)
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: tillerosa skrivet 10 jan-14 kl 08:27
Det där med miljöregler hade jag ingen tanke på, tack! Fast vi kanske kan hävda att det är en vedspis främst för matlagning. Vem kontrollerar utsläppsnivån, är det sotaren eller kommunens folk? Känns lite tramsigt här ute i skogen där jag skulle kunna elda vad som helst ute på gården, dagarna i ända, utan att någon bryr sig.

Budget 5000 kr är max för själva spisen tänker jag mig. Skorstenspipa blir nog tyvärr betydligt dyrare. Det finns redan ett rör från kaminen på andra sidan väggen, men enligt sotaren kan vi inte ha två anslutningar på samma våning. På övervåningen skulle det däremot gå bra att installera en kamin eller liknande. Så det blir väl till att dra röret alldeles intill det befintliga, om det nu fungerar.

Tack för tips om Terolia, det märket kände jag inte till tidigare. Och Pentti, på vilket sätt är din Norrahammarspis bättre än Husqvarnan? Är den alltså större och tyngre? Jag vet inte riktigt vad det är jag ska titta efter, förutom att den i Gottfrids länk kanske var lite väl rostig ... De där blekgula som Ylven nämner är ju fasligt snygga så det vore fint om de fungerar bra också. Förresten, ska jag försöka hitta en med intakt varmvattenbehållare eller var det mindre noga?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: JFOT skrivet 10 jan-14 kl 09:01
Mitt förslag är en vanlig braskamin och ett gasolkök. Alla vedspisar är sämre än en bra kamin när det gäller att hålla värmen och strömavbrott är det förhoppningsvis inte så ofta så matlagningen kan man lösa på annat sätt t ex med gasol. Det kostar antagligen mer än budgeten men det är en investering för hela tiden ni ska bo kvar i huset och vedspisar slits med tiden dvs det tillkommer krångel och kostnad för att byta delar så på sikt är det inte säkert att det är dyrare.

Om det riktigt krisar så kan man också enkelt smälla ihop ett vedeldat utomhuskök på några timmar så man är inte helt beroende av gasol i alla fall alt skaffar man bara ett begagnat trangia och ställer en dunk rödsprit i något skåp.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 10 jan-14 kl 09:08
Det där med regler för flera eldstäder på samma kanal har ändrat sig, så kolla det igen. Och se om det inte finns en igensatt kanal till köket, inte kan huset ha byggts utan köksspis?

Om du hittar en vettig spis med varmvattentank som är trasig, så kan du ju sätta i en ny tank. En äldre spis utan emalj och tank ger mer strålningsvärme, de emaljerade med sina påhängda plåtar är trevligare att laga mat på.

Självklart lagar du bara mat vid enstaka tillfällen, som strömavbrott ;)

När man använder spisen till uppvärmning så är storleken på förbränningsdelen, vedluckan, viktig. Det är skönt att få plats med lite mer än kaffeved.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 10 jan-14 kl 11:23
Mitt förslag är en vanlig braskamin och ett gasolkök. Alla vedspisar är sämre än en bra kamin när det gäller att hålla värmen och strömavbrott är det förhoppningsvis inte så ofta så matlagningen kan man lösa på annat sätt t ex med gasol. Det kostar antagligen mer än budgeten men det är en investering för hela tiden ni ska bo kvar i huset och vedspisar slits med tiden dvs det tillkommer krångel och kostnad för att byta delar så på sikt är det inte säkert att det är dyrare.

Om det riktigt krisar så kan man också enkelt smälla ihop ett vedeldat utomhuskök på några timmar så man är inte helt beroende av gasol i alla fall alt skaffar man bara ett begagnat trangia och ställer en dunk rödsprit i något skåp.

Kamin är nog bättre än vedspis för att hålla värmen, men vedspis passar bättre i ett kök och kan även användas till matlagning.
Vedspisar håller väl ändå ganska bra? I alla fall bra vedspisar...
Gasol är dyrt och måste köpas. Ger dock bra komfort i matlagningen och god mat. Men det blir god mat på vedspis också.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: javill skrivet 10 jan-14 kl 11:40
Jag vet inte riktigt vad det är jag ska titta efter, förutom att den i Gottfrids länk kanske var lite väl rostig ... De där blekgula som Ylven nämner är ju fasligt snygga så det vore fint om de fungerar bra också.

Rost på en järnspis behöver inte vara någon större fara. Så länge det bara är ytrost blir spisen som ny med hjälp av en stålborste och spissvärta.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: tillerosa skrivet 10 jan-14 kl 11:53
Tyvärr är jag alldeles säker på att det inte finns någon igensatt kanal till köket. Det var nämligen en gång (för typ 25 år sedan) en stollig stadsbo som ärvde en jämtländsk bondgård från ca 1860. Inget ont om stolliga stadsbor, men just jämtländska bondgårdar är kanske inte deras bästa gren. Han sålde det befintliga timmerhuset och byggde nytt i stället, stort och skrytigt och med enbart direktverkande elvärme ... När grävmaskinen ändå var igång passade han på att ta bort jordkällaren också, samt alla gamla land, rabatter och bärbuskar. Men eftersom gården i övrigt är perfekt försöker vi blunda för fuskspröjs, rassliga gipsväggar och det faktum att vi inte har någonstans att förvara pärerna.

Vi rättar till i takt med att vi får tid och råd (medan "vårt" hus är sommarstuga på granntomten) och nu har turen kommit till köksspisen. Jag uppskattar verkligen att det finns kunnigt folk här, som motvikt till stolliga stadsbor.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 10 jan-14 kl 12:04
Vad gäller reglerna så tror jag det i praktiken är så här på landsbygden, utifrån vad jag hört av grannar etc, samt lite egen erfarenhet:
(Rätta gärna detta den som vet mer!)

Om det är befintlig vedspis och man byter den mot något någorlunda likvärdigt så kommer sotarn troligen inte säga nåt om det och ingen annan myndighetsperson kommer få anledning att befatta sig med frågan. Med viss reservation för inverkan av de nya brandskyddskontrollerna, men vad jag förstår kommer det inte spela roll. Och med viss reservation för hur resonlig den lokala sotarn är.

Om det är nyinstallation bör man höra med sotarn innan man sätter igång, så får man höra vad som gäller. Eldstaden behöver sen kontrolleras av sotarn innan man får börja elda. Men jag vet också de som fått godkänt i efterhand (för kamin, men det var nog 15-20 år sen).

Dock, enligt vad du nyss skrev och vad du skrivit förut, så verkar det som det kommer behövas skorsten också. Där vet jag inte vad som gäller, men det är nog nybyggnadsregler som gäller fullt ut. Om man ska generalisera så är skorstenen viktigare för säkerheten än eldstaden och oftast en större investering.

(Anm. ändringar gjorda efterhand i första och sista stycket.)
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 10 jan-14 kl 12:20
Men vad är det för kanal som går till kaminen på andra sidan?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: tillerosa skrivet 10 jan-14 kl 12:53
Från kaminen går ett modernt, isolerat rökrör, rakt upp och ut genom taket. Det är inte särskilt grovt och diameter på den oisolerade delen ser ut att vara max 20 cm. Jag är tyvärr för okunnig för att ge någon bättre beskrivning än så.

Det vore såklart bra med en rejäl murstock som håller värmen, men ett sådant projekt blir nog för stort och dyrt även om en separat skorsten till vedspis också blir en investering. I förra huset satte vi in en kamin för ca 15000 kr och skorstenen gick på nästan det dubbla, om jag inte minns helt fel. En tanke: Sotaren säger ju att vi kan ha en anslutning till det befintliga röret på övervåningen. Kan vi kanske dra separat rör upp dit och sedan ansluta till kaminröret? Det borde spara en hel del.

Så tillbaka till spistypen. Ponera att jag ringer på den här annonsen: http://www.blocket.se/jamtland/Vedspis_51050458.htm?ca=3&w=1 (http://www.blocket.se/jamtland/Vedspis_51050458.htm?ca=3&w=1) trots att det inte finns någon information alls. Vad behöver jag egentligen fråga för att veta om det är ett vettigt köp?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 10 jan-14 kl 13:38
Ingenting egentligen till det priset. Men är den sprucken så är det givetvis inget bra.

Jag är inte säker på reglerna, men jag tror att du får ansluta på samma våning. Värt att kolla.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 10 jan-14 kl 14:06
Fråga när den senast eldades och hur den har fungerat. Fråga om det finns några kända fel. Fråga om den är tät. Fråga om den är mycket ureldad, om något är skevt pga hög värme, om den är rostig invändigt, om vattentanken är hel. Om det följer med stos. Ungefär sisådär.

Jag har sett till synes lika fin spis av jag tror samma typ för ca 900 kr på Blocket för några år sen. Inte stor skillnad. Annat lär spela större roll, som spisens skick och transportkostnader.

Fundera på hur den ansluts till er planerade skorsten. Följer det med stos är den avsedd för inmurning. Följer det inte med stos vill det till att ni kan få tag på en eller fixa på annat vis.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 10 jan-14 kl 14:10
Tråd om två eldstäder på samma pipa:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=99532.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=99532.0)
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: javill skrivet 10 jan-14 kl 14:54
Apropå att fixa murstock så finns det ju numera ihåliga block typ lecablock som man enkelt kan bygga skorsten med. Lite som lego. Har inte koll på vad det kan kosta men, det borde ju vara billigare än att mura med tegel. Kanske kan vara värt att kloka upp?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: kretslopp skrivet 10 jan-14 kl 16:46
Min fundering är att du lagar mat på befintlig kamin vid akutbehov. En anslutning till befintligt rör som bör gå bra är en pelletskamin för den ger inte så varma rökgaser.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Ylven skrivet 10 jan-14 kl 17:12
Från kaminen går ett modernt, isolerat rökrör, rakt upp och ut genom taket. Det är inte särskilt grovt och diameter på den oisolerade delen ser ut att vara max 20 cm. Jag är tyvärr för okunnig för att ge någon bättre beskrivning än så.

Det vore såklart bra med en rejäl murstock som håller värmen, men ett sådant projekt blir nog för stort och dyrt även om en separat skorsten till vedspis också blir en investering. I förra huset satte vi in en kamin för ca 15000 kr och skorstenen gick på nästan det dubbla, om jag inte minns helt fel. En tanke: Sotaren säger ju att vi kan ha en anslutning till det befintliga röret på övervåningen. Kan vi kanske dra separat rör upp dit och sedan ansluta till kaminröret? Det borde spara en hel del.

Så tillbaka till spistypen. Ponera att jag ringer på den här annonsen: [url]http://www.blocket.se/jamtland/Vedspis_51050458.htm?ca=3&w=1[/url] ([url]http://www.blocket.se/jamtland/Vedspis_51050458.htm?ca=3&w=1[/url]) trots att det inte finns någon information alls. Vad behöver jag egentligen fråga för att veta om det är ett vettigt köp?


Titta! Du har hittat min favoritspis! Be säljaren att beskriva skicket med egna ord. Fråga om vattentanken fungerar,  om den är sprucken eller skev, om spjället uppe på spisen fungerar och om den är söndereldad.

Sedan tror jag du kan pruta. Av någon orsak är inte de stora emaljerade spisarna populära. Kanske skiljer sig lite åt i landet dock.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Broberg skrivet 10 jan-14 kl 17:46
Kolla vad slitdelarna i eldstaden kostar, innan du glor på den, så man kan ha med det i beräkningen.

Tex här: http://www.j-davidssons.se/sv/delar/tabell/Reservdelar/?manufacturer_id=5&model_id=69 (http://www.j-davidssons.se/sv/delar/tabell/Reservdelar/?manufacturer_id=5&model_id=69)

Om hel asklåda, ugnsplåtar, spiskrok följer med osv.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 10 jan-14 kl 21:50
Att sätta två eldstäder på samma kanal kan ge drag problem.Vilket resulterar att du kanske bara kan elda i en åt gången vilket jag anser dumt.Block skorstenarna är inte dum.Mycket säkrare än murade å inte så agasam att montera.Har du en spis som kan toppanslutas så finns det färdig isolerade rör i fallande längder.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: javill skrivet 11 jan-14 kl 15:04
Apropå att fixa murstock så finns det ju numera ihåliga block typ lecablock som man enkelt kan bygga murstock/skorsten med. Lite som lego. Har inte koll på vad det kan kosta men, det borde ju vara billigare än att mura med tegel. Kanske kan vara värt att kolla upp?

Var tvungen att rätta lite och ändringstiden hade gått ut...
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: tillerosa skrivet 12 jan-14 kl 16:34
Ja, får se om det blir någon affär. Stort tack alla för kloka råd och kommentarer!
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 12 jan-14 kl 17:30
Som jag minns det sa brandskyddsinspektören senast att alla eldstäder passar inte till alla skorstenar. Principen var visst att gamla -och oftast tyngre- eldstäder passar bättre ihop med gamla tunga murade skorstenar, medan nyare lättare eldstäder passar bättre ihop med nya lättare skorstenar. Jag kommer dock inte ihåg detaljerna är skälen varför. Det var för lite tid för fördjupning. Kan det ligga något i detta?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 12 jan-14 kl 18:22
Det där Anders, kan nog bero på att en eldstad som inte tar upp så mycket energi utan låter den blåsa vidare till skorstenen, kräver en tåligare och sämre isolerad skorsten. Får du ned rökgastemperaturen riktigt lågt så behövs ingen märkvärdig pipa, inte heller har du nytta av en tung skorsten som värmemagasin eftersom den bara blir ljummen.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Anders S skrivet 12 jan-14 kl 18:25
Jo, jag minns nu att det hade med såna saker att göra.

Kan ju ha vissa konsekvenser för TS kanske?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 12 jan-14 kl 18:54
Militärtältens, speciellt 20-tältens, kamin med underförbränning och naken pipa, kanske vore något ;D
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 12 jan-14 kl 19:16
Om du har en rör skorsten till en gammal eller ny kamin spelar ingen roll.De som är viktigt att tänka på är rökgastemperaturen. Ett rör med lite isolering blir lätt överhettat med rökgaser över 350 grader vilket förstör isoleringen.Isoleringen är ju till för att hindra att strålnings värmen antänder brännbara  material .
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: JFOT skrivet 13 jan-14 kl 08:16
Kamin är nog bättre än vedspis för att hålla värmen, men vedspis passar bättre i ett kök och kan även användas till matlagning.
Vedspisar håller väl ändå ganska bra? I alla fall bra vedspisar...
Gasol är dyrt och måste köpas. Ger dock bra komfort i matlagningen och god mat. Men det blir god mat på vedspis också.

Min upplevelse av vedspisar för värme är att man måste göra många ilägg, de slår sig efter ett tag och då måste man hitta reservdelar till dem. Reservdelar är inte alltid så svårt att hitta till de vanligare modellerna då de fortfarande tillverkas just för att de slår sig men det är inte heller gratis. Det finns inte heller något som säger att det finns reservdelar om 10-15 år. Eftersom det är många ilägg så har man en eld igång inomhus utan att man är i närheten.
Efter ett tag så letar de flesta efter täljsten för att spisen ska hålla värmen bättre.
Upplevelsen av kaminer är att man gör ett ilägg på morgonen och så hinner det brinna klart innan man lämnar huset, sen gör man ett ilägg på kvällen och det hinner brinna ut innan man lägger sig och eldar man inte för hårt så håller de väldigt länge.

Gasol är inte direkt dyrt om man ska laga mat några få dagar per år men har man inte de pengarna så bygger man som redan skrivet enkelt ett vedkök utan större problem.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Jakobn skrivet 18 jan-14 kl 10:46
Eldar inte själv i vedspis men har plockat upp lite tips inför framtida övningar. När det är kallt  ställer man kastruller fyllda med vatten på spisen en stund innan det är dags att sluta elda. Ugnen fyller man med sten eller tegelsten för att lagra värme.
Täljstenens förmåga att lagra värme tycks vara vida överskattad enligt vår lokala spisrenoverare. Han har gjort tester med tegel och täljsten utan kunna konstatera någon större skillnad. Mvh
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: hans skrivet 18 jan-14 kl 11:02
hej din budget ger sig själv tycker jag jag kan rekomendera en gul Husqvarna/Norrahammar en bra kvalite på spis tung som fan kolla att hällen är rak....Själv skall jag satsa på en lohberger stort vedinlägg bitium spjäll som gör att du kan ha eld i spisen långt in på natten men way över din budget tips:åker du till tyskland och köper den ger du mellan 15000-20000 och här hamnar den på 25000 givetvis beroende på modell.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Henrik7 skrivet 18 jan-14 kl 12:17
Finns mängder med begagnade vedspisar hos renoverare, dessa håller oftast många år. Normal är en Husqarna 727 eller 0727 för vänstereldning. Dessa finns mängder av, och delar hittar du hos Davidssons i Reftele. En ny spis går väl på 15000 idag tror jag, men är du runt 40 så behöver du aldrig köpa en till efter denna. Min nuvarande fick jag av en kompis som hade haft den i hagen i 15 år, bytte plattor på den och den har sedan dess eldats i 300 dagar om året i 18 år! Delar finns fortfarande, nytillverkade. Lägg i brännjärn, något annat behövs inte. Stenar är ytterst marginellt när det gäller värmelagring och helt onödigt. Elda på rätt sätt med rätt ved och torr ved så blir det bra!
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 18 jan-14 kl 12:23
Tvärt om Henrik.0727 är höger eldad.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Lockfågeln skrivet 18 jan-14 kl 18:43
Tvärt om Henrik.0727 är höger eldad.

Jag har en den är vänstereldad.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 18 jan-14 kl 19:31
Normalt sett brukar 0an stå för höger eldad.Så tydligen finns det undantag.För min 0727 är höger eldad.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Henrik7 skrivet 27 jan-14 kl 09:23
Korrekt, felskrivet utav mig. Min är högereldad och heter 0727.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 27 jan-14 kl 22:14
Va ju liksom de jag misstänkte .
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 27 jan-14 kl 22:17
Skulle va kul å se Lockfågelns spis. Undrar om dom gjort ett tryck fel på den??
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: lj skrivet 15 feb-14 kl 22:17
Någon trodde här i ett inlägg att det krävs att spisen skall vara miljögodkänd.

I korthet så finns det det inget som heter miljögodkännande, endast EU regler.
För eldstäder som används till matlagning krävs endast ett CE intyg.  Gäller både
spisar, kaminer och kökspannor.

Skorstensfejarmästaren kan inte heller neka någon att installera en begagnad
spis om den inte är uppenbart farlig.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Ahlman skrivet 17 feb-14 kl 08:18
Varför svina ned miljön med icke godkänd saker på grund av egen snikenhet och oförstånd.
Slänger du ut gamla järnsängar och förbrukade bildäck också i skogen och tror "de försvinner"?
Ska man absolut ha en vedspis ska man inte leta efter begagnad gammal skit eller de museiföremål som fortfarande säljs nya utan man ska låta det kosta vad det kostar.
Finns en vedspis som med näppe klarar miljökraven. Den heter Lohberger.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: dubbel-gustaf skrivet 17 feb-14 kl 21:59
Vi har en stor emaljerad Husqvarna från fyrtiotalet, jag tycker att den ger dåligt med strålningsvärme. Misstänker att det är med flit då luckorna är i dubbel plåt. Bra när man har småbarn och om man vill laga mat på sommaren, sämre i ett kallt kök på vintern...
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: xjfn skrivet 31 mar-14 kl 15:14
(http://)
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 01 apr-14 kl 22:46
Lohberger eller vad dom nu kan tänkas heta är inte bättre än en gammal husqvarna  om den eldas fel.Så den där miljölappen ska inte sitta på spisen ,utan på den som eldar.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: xjfn skrivet 01 apr-14 kl 23:53
Hej Lohberger

Jag heter Jan Forsman, Min bror Hans Forsman, har importerat vedspisar från Tyskland (Wamsler) och Österike (Tirolia) sedan 70taalet, jg fick överta en och annan som ramlade av gaffeltrucken ibland, tog även hand om begagnade, sedan ca 25 år så renoverar jag Husqvarna, järnspisar 727, 728 o 729 ibland äldre utsirade som är vackra men det brukar alltför ofta vara sprickor som kommer fram när man kör dom i industribläster, Jag plockar ner alla byter ut trasiga delar, sätter ihop svärtar lägger en måttbeställd täljstensskiva ovanför ugnen, murar tätar o svärtar och säljer dom med garanti för 6800 kronor se bilden...
Nu har jag fått tag i en Tirolia 644, en kökspanna utan ugn, 49 sm bred, den är välding sparsamt eldad och i stort sätt i nyskick, den ger 12 kw, värmer lätt ett hus på ca 100 kvadrat, Jag tänkte sälja den för 10 000 kr nypris idag ligger väl på ca 25 000, den är vit har termostat öppning för till luft, Janne 0738977421 är mtt tel om intresse finns

Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: xjfn skrivet 02 apr-14 kl 00:07
Du som talade om mått, Om det stått en spis där förut o du skall ställa dit en ny, så ska du väl inte nöja dej med att installera efter några gamla brandregler, ditt liv är väl mer värt än att brinna inne, pga att den står för nära brännbart material
Golvet: 30 cm framför 10 cm på bägge sidor
på sidan 7 cm heltegel 3 cm luftspalt, eller 10 cm vanligt tegel 50 cm om du har gips
1 meter uppåt,

problemet är ju ovanför spisen på sidorna, jag skulle nog tegla upp en meter för att vara på den säkra sidan,

Googla på brandföreskrifter så du inte tar mina ord som lag  /Janne

Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: xjfn skrivet 02 apr-14 kl 00:15
Stormen Ivar gjorde oss strömlösa i fyra dygn, så "vedspis i köket" har flyttat betydligt högre upp på Att göra-listan. Nu behöver jag tips på en bra vedspis utifrån följande förutsättningar:

- Vintertid behöver vi kompletteringsvärme i köket som alltid är kallt (resten av huset värms bra med kamin och ved). Alltså vore det fint med mycket strålningsvärme framåt.
- Det ska gå att laga mat på den vid behov, även om vi har en elspis som används i första hand.
- Det finns gott om plats för en spis (tänkta utrymmet är ca 1,5 meter brett) men vi kommer troligen att få dra en ny skorstenspipa för spisen.
- Vi köper gärna begagnat men även nytt om det inte blir alltför dyrt (inte över 5000 kr).
- Vi har egen ved så den hanteringen är inget problem.
Jag har spisar i olika storlekar bor i Sigtuna, ring 0738977421 Janne
- Kökspanna är nog inget alternativ (om jag har fattat det rätt) eftersom vi inte har vattenburen värme någonstans.

På Blocket finns en uppsjö av billiga gamla spisar från Husqvarna, Kockums och Norrahammar i varierande skick. Är det vettigt att installera något sådant eller ska man lägga lite mer pengar och försöka hitta en begagnad Wamsler eller liknande? Är det bara privatsäljare som gäller eller finns det företag som säljer renoverade vedspisar (gärna med någon form av garanti)?
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: xjfn skrivet 02 apr-14 kl 00:35
Jag har en den är vänstereldad.
Då heter den 727 utan nollan framför /Janne
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 02 apr-14 kl 20:33
Finns det baffelplåtar på ditt lager Janne till en Jötul 453?? Eller vet du var man ska söka??
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: xjfn skrivet 02 apr-14 kl 22:31
Finns det baffelplåtar på ditt lager Janne till en Jötul 453?? Eller vet du var man ska söka??

Nej har inga reservdelar säljer bara renoverade spisar
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 02 apr-14 kl 22:52
Men om du ska renovera en spis och saknar en baffel ,hur gör du då??
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: xjfn skrivet 02 apr-14 kl 22:57
Nej har inga reservdelar säljer bara renoverade spisar
Värst vad du tjatar Gottfrid lägg ner nu, behöver du en baffel eller trackar du bara människor med ditt skitsnack
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: DeadMan skrivet 06 apr-14 kl 01:57
Jag har en bra spis. En husqvarna 3028.
Titel: SV: Tips på bra vedspis - komplementvärme och matlagning?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 06 apr-14 kl 02:14
Här har en billig och rejäl pjäs.http://www.blocket.se/uppsala/Vattenmantlad_koksspis_och_vedkamin_43892762.htm?ca=11&w=3 (http://www.blocket.se/uppsala/Vattenmantlad_koksspis_och_vedkamin_43892762.htm?ca=11&w=3)