Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: petrea skrivet 29 dec-13 kl 11:45
-
Hejsan.
Jag hoppas af denna veg at hitta en recept på en gammelt svensk brot med kogande vatten, det får slappas många gånge och resta til den næsta dåg vid stu tempratur.
Kan nogon helpe så bliver jag mycket glad.
Hoppas ni forstår mit dansk-svenska.
Petrea
-
Beror lite på vad det är för bröd du söker , finns hur många recept som helst .
Man slog kokande vatten över lite mjöl på morgonen så det blev som en välling , på kvällen så blandade man i mer mjöl och arbetade degen igen minst en halv timme . Så ytterligare en gång på morgonen då man även blandade i resten av vad som skulle vara i som jäst , sirap osv .
Man kunde ibland koka med brödkryddorna i vattnet också .
Man skållade mjölet på det här viset för att få ett sötare bröd då surdegen kunde ge ett lite syrligt bröd annars
-
Tak så mycket, jag har tittat det i en tv program om två gamla gubber som bakade det,och jag tænkte det får jag prøve:)
-
Om du googlar "skållat mjöl" kanske du hittar recept på gammeldags vis. Det blir väldigt saftigt bröd när man gör så.
MvH
Christina G