Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: OlleiBorgs skrivet 12 dec-13 kl 10:44

Titel: Böcker om slakt och styckning
Skrivet av: OlleiBorgs skrivet 12 dec-13 kl 10:44
Hej!
I slutet av januari ska jag påbörja en lärlingsutbildning till slaktare. Kommer att vara på ett slakteri tre dagar i veckan men av logistiska (13 mil enkel väg, inget körkort) och sociala orsaker (lillgrabben min) kommer de två övriga veckodagarna bestå av teoretiskt arbete och jag har av utbildningsanordnaren blivit ålagd att själv söka reda på "kurslitteratur" då de egentligen vill att jag är där hela veckan. SÅ, har ni några tips på bra böcker som rör slakt, styckning, regelverk, livsmedelshantering i stort osvosv så tar jag gärna emot Edra tips! Tack på förhand /Olle
Titel: SV: Böcker om slakt och styckning
Skrivet av: Notdavid skrivet 14 dec-13 kl 15:43
Hej!

Jag köpte Alf Anderssons "Styckning av vilt" (Bokförlaget Settern), 128 sidor. Jag har ännu inte använt boken eftersom jag inte kommit igång med jakten, men den täcker mörning, kvalitetsbedömning, hygien, sjukt & skadat kött och så förstås styckning (älg, hjort, rådjur, vildsvin, hare och fågel). Kanske kan vara något?
Titel: SV: Böcker om slakt och styckning
Skrivet av: OlleiBorgs skrivet 17 dec-13 kl 13:31
Tack för tips!

Har hittat några själv;

Från kött till chark Slakt med styckning Livsmedelsbranschernas Yrkesnämd, Utbildningsförlaget Brevskolan (1992)
Stycka Kött ICA provkök / Harald Karlenhed (1987)

Dessutom finns ett bra (tror jag iaf) och omfattande material tillgängligt på nätet; http://disa.slu.se/ (http://disa.slu.se/)
Detta tar upp "djurvälfärd i samband med slakt och annan avlivning".
Titel: SV: Böcker om slakt och styckning
Skrivet av: John Rambo skrivet 17 dec-13 kl 13:39
Finns någon .pdf att ladda ner gratis?

Så man inte står där och sticker kniven i ögat på kanin när den ska slaktas.
Det är just själva avlivningsmomentet som är intressant.
Hur man sedan ska skära fjärilar ur fil'en är av sekundär betydelse.
Titel: SV: Böcker om slakt och styckning
Skrivet av: John Rambo skrivet 17 dec-13 kl 13:50
Intressant länk det där.

"avblodning skall utföras på kanin, innan den återfår medvetandet, efter slaget i huvudet"


Vad ska man tro om det där?
Kanin räknas inte som död förr än avblodning utförts.

Ska man skratta eller gråta?

Återfår en kanin medvetandet som jag slagit i huvudet, ska han som skrivit detta få guldmedalj.
Eller borde få guldmedalj ändå.
Ja vad gör man om slaget mot huvudet inte är direkt dödande?

Fortsättning.

"Avblodningen fungerar även på nyss dödade hängande djur"

Hur ska dom ha det?
Titel: SV: Böcker om slakt och styckning
Skrivet av: Edgar skrivet 17 dec-13 kl 15:28
Du får skratta eller gråta bäst du vill.

Vid slakt skall djuret först bedövas, inte slås ihjäl. Det är viktigt. Hjärtat skall fungera.
Bedövningen medför medvetslöshet, och döden inträffar när djuret är avblodat.

Dör djuret när du slår har du slagit för hårt. Det förekommer, men man får försöka moderera så att djuret blir medvetslöst och därmed bedövat.
Titel: SV: Böcker om slakt och styckning
Skrivet av: John Rambo skrivet 17 dec-13 kl 15:48
Skulle djuret lida mer om det dog direkt?
Det är den uppfattningen man får.


Slår man inte så hårt man kan låter det som djurplågeri.
Fast det är vridet åt det hållet att slår man för hårt, kan man åka dit för djurplågeri.

Hur som helst är det en sadistisk slaktmetod som beskrivs.


Då har jag en mycket bättre metod.
Slå så hårt du kan, uppvisar kanin tecken på liv efter detta, slå en gång till, och ytterligare om det behövs.
Sen kan du göra vad du vill med kanin.