Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: sarwen skrivet 05 dec-13 kl 15:23

Titel: köttkvalitet på ädre djur
Skrivet av: sarwen skrivet 05 dec-13 kl 15:23
Naturbeteskor födda ca 2006 och som har kalvat, hur är köttet på dem?
Fantastiskt? Segt? Smakrikt? Mört? Nån som vet?

Vad tror ni är lämpligt pris på köttet?

 ???
Titel: SV: köttkvalitet på ädre djur
Skrivet av: John Rambo skrivet 05 dec-13 kl 15:25
Även jag undrar hur man tillagar avelskanin.
Titel: SV: köttkvalitet på ädre djur
Skrivet av: skogstrolla skrivet 05 dec-13 kl 15:28
Beror allt ganska mycke på rasen tycker jag iallafall ;D
(mjölkraser skulle jag bara mala ner till köttfärs  renrasiga srb.slb urk )
Jag slaktar mina som är i den åldern ,hängmörar i sisådär 14-18 dagar känner på kroppen tills den känns som jag vill.

Slaktade äldsta kon 13 år ifjol hon hängde 20 dagar å va jättemört å gott.(srb25%/limousin75%)
Titel: SV: köttkvalitet på ädre djur
Skrivet av: skogstrolla skrivet 05 dec-13 kl 15:29
Äldre kaniner får hänga längre dom med och tillagas längre ;D
Titel: SV: köttkvalitet på ädre djur
Skrivet av: sarwen skrivet 05 dec-13 kl 15:41
Det här är highland cattle.
Titel: SV: köttkvalitet på ädre djur
Skrivet av: kurt skrivet 05 dec-13 kl 15:44
En av Sveriges främsta köttgrossister är ju Fällmans kött:

"Fråga efter ett hondjur nästa gång du köper kött. En ko som har kalvat minst en gång och slaktats vid 4-5 års ålder smakar allra bäst. "

http://www.fallmanskott.se/djurkunskap-for-hemmakocken/djurslag/notkott (http://www.fallmanskott.se/djurkunskap-for-hemmakocken/djurslag/notkott)

http://www.norrbete.se/default.asp?path=20743&pageid=31125 (http://www.norrbete.se/default.asp?path=20743&pageid=31125)

Så hanteras bara köttet från äldre djur korrekt, både när det gäller mörning och när det gäller tillagning sä är det i princip bara bättre
Titel: SV: köttkvalitet på ädre djur
Skrivet av: sarwen skrivet 05 dec-13 kl 15:54
Just ja, har ju Fällmans bok!
Men de här är ju närmare åtta år, räknas det som gammalt?