Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: saint206 skrivet 04 dec-13 kl 13:57
-
Med huvet under armen gjorde jag en ost... Tyckte väl att de gick både snabbt och smidigt, inte alls så omständligt som jag mindes.... Inte konstigt då jag löpte osyrad spenvarm mjölk... Missade en hel natts "omständighet"... Så, är de kört nu? Kommer de inte hända någonting eller kommer den ruttna eller hur blir det?? Nån som vet?
-
Osten mognar snabbare om man syrar men det är inte alls nödvändigt .
Tex här så är det vanliga att man redan vid mjölkningen häller av lite mjölk till ost och lägger i löpen , medan man gör färdigt resten av arbetet i ladugården .
När det är färdigt tar man med mjölkhinken in och häller av vasslen och tar upp ostmassan och lägger den i ostform .
Det blir hälsingeost av det .
Men hur syrar du mjölke till osten ?
Jag värmer mjölken på spisen till 32 gader tillsätter gräddfil 1 dl per 10 liter mjölk och låter det stå en timme innan jag värmer mjölken en gång till med löpet innan det får stå och ysta . Alltså bara en timme extra totalt .
Får mjölken syra för länge så blir den inte heller bra tex så mognar den inte , så mindre syrning bättre än mer .
-
Hur menar du med osyrad? Att du inte tillsatt någon kultur eller att du direkt tillsatte löpen utan att mjölken stod en tid?
-
Innan har jag slagit i en skvätt filmjölk på kvällen när jag har mjölkat klart, sen har jag värmt och löpt morgonen efter.. Men å andra sidan har jag inte gillat mina ostar eftersom dom i mitt tycke blir för syrliga.. Så kanske blir de godare såhär? Jag vill ju egentligen göra gräddost, men de verkar ju vara ett hemligt tillvägagångssätt..:(
-
Ok, tänkte att även om du inte tillsätter filmjölk så har du i mjölken (förhoppningsvis) goda bakterier som kommer att börja jobba och syra. Vad ska du gör för typ av ost?
-
Jag ska göra vanlig hårdost är tänkt.. Ja vi får väl hoppas att dom goda bakterierna vinner i min ost.. :/ på förra årets julmarknad såldes en hemost vars innehåll var svart och flytande.. Tack och lov inte nån ost jag hade haft att göra med, men oj va pinsamt det måste ha varit!