Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Smaskus skrivet 04 dec-13 kl 11:07

Titel: Avstannad jäsprocess
Skrivet av: Smaskus skrivet 04 dec-13 kl 11:07
Hej!
Jag har satt 15l cider i tre olika 5-litersdamejeannner. Det var ett tag sedan jag pressade musten, och hade i jäst så jag skulle få en kontrollerad jäsning. Jag har tappat om den totalt tre gånger, och började med 55grader på Oechsle-skalan. Jag har sedan haft koll på gradantalet under en längre period, men nu verkar det ha stannat av. När jag mätte för två veckor sedan så var värdet mellan 12-14, i måndags var det nere på 10. Det verkar alltså jäsa fortfarande, men det går väldigt långsamt. Det bubblar till i jäsröret emellanåt, men det går som sagt långsamt. Min plan var att jäsa ner det till nästan noll, tillsätta lite socker och tappa på flaskor.

Om jag ska jäsa ner det till noll så får jag ju räkna med ungefär fem veckor till. Ska det verkligen ta så lång tid?
Det är inte dragigt där damejeannerna står, och temperaturen är mellan 20-22 grader konstant.
Jag undrar nu vad som kan vara fel, om det är något fel? Jag gissar på att jästen håller på att ta slut, eller att det saknas jästnäring, kan det vara så? Kan man tillsätta mer jäst, eller är det bara att tappa på flaskor och hoppas på att flaskorna inte sprängs?

Någon som har något bra tips på vad jag kan göra?

/Smask
Titel: SV: Avstannad jäsprocess
Skrivet av: christelle skrivet 04 dec-13 kl 12:22
Tappa om en gång till, släng bottensatsen, häll lite socker i flaskorna, tappa i cidern, korka, vänd runt flaskan några gånger, ställ på lagring i ett svalt utrymme och efter ett par veckor kan du smaka av - så blir det nog bra förhoppningsvis.
Titel: SV: Avstannad jäsprocess
Skrivet av: Vitis skrivet 05 dec-13 kl 12:20
Tappa absolut inte upp på flaskor om det fortfarande jäser och du har 10 öchsel på jäsmätaren. Det motsvarar sådär en 25-30g socker per liter och kommer definitivt att spränga flaskorna.

Låt det jäsa färdigt istället, lång jästid är inget problem, tvärt om. Det kommer att jäsa färdigt bara du låter det stå.

Fast det är ju tråkigt att vänta...  ::)
Titel: SV: Avstannad jäsprocess
Skrivet av: Smaskus skrivet 05 dec-13 kl 13:46
Tack för svaren!
Kommer inte att tappa upp det på flaska, jag har ingen större lust med att städa upp en massa kladdigt glassplitter i källaren. Däremot så tänkte jag tappa om det en gång till för att bli av med bottensatsen.

Provar att låta det jäsa ett tag till, så länge jäsprocessen är igång misstänker jag att det inte är någon fara. Men vad gör jag om det skulle sluta jäsa? Är det bara att tappa på flaskor då trots att det inte jäst ner till noll?