Alternativ.nu
Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: alternaiv skrivet 25 nov-13 kl 21:55
-
På 70-talet när jag första gången var i Indien var 1 rupee 50 svenska öre
sedan var den 25 öre
sedan 20 öre.
Och idag när jag kollar så är den 10,5 öre :o
Kan någon förklara varför?
-
Inflation.
-
Inflation.
Kan du förklara lite mer ingående.
-
Indien har historiskt sett haft hög inflation. Vid hög inflation höjs prisnivån och värdet på pengar sjunker.
-
Nu har jag inte satt min fot utanför norden men får känslan av att mycket handel inom landet sker med byteshandeln förutom enkla vardagliga varor så sker det med varor som ädelstenar och guld? Därför blir värdet på valutan lite mer missvisande än vanligt. Eller tänker jag fel?
-
kan vara så att det är den svenska kronan som är stark,hur är rupiens värde mot dollarn?
det är trots allt den valutan som sätter riktlinjerna. ulf
-
2015 går många länder breakeven med tekniktjänster med Kina och Indien, deras storhetstid har nått sin peak. Japan har haft samma resa och efter det 20 års lågkonjunktur.
Eftre finanskriserna kommer det att finnas ett uppdämt behov av varor och tjänster, Kina's och Indiens chans är devalveringar och det är sådant vi börjar se.
När inflation och valutaregleringar har justerats kommer det att bli fart på ekonomin igen. Fördel exportländer som Sverige med stabil ekonomi.
-
På 70-talet när jag första gången var i Indien var 1 rupee 50 svenska öre
sedan var den 25 öre
sedan 20 öre.
Och idag när jag kollar så är den 10,5 öre :o
Kan någon förklara varför?
Förenklat kan man säga att Indiska styret har tryckt upp 15 ggr mer pengar i förhållande till de varor och tjänster som produceras i landet. Det är detta som är inflation, valutan blir uppblåst utan nytt värde.
Nu ska man inte se inflation som något enbart negativt. Tvärtom, i ett land med dåligt utnyttjande av maskiner och kapital (ineffektivt) förloras konkurrenskraften mot omvärlden hela tiden. Med hjälp av inflation är det då lätt att kompensera med att den verkliga lönen sänks om inte lönen (i siffror) går upp i samma takt som inflationen.
Tvärtom när inflation är omöjligt, som i t.ex. Grekland med gemensam valuta, blir det mycket svårare och lönerna behöver sänkas (i siffror) istället för att behålla konkurrensförmågan. Säktna löner skapar större social instabilitet än inflation.
Inflation urholkar däremot besparingar och gynnar lån, så det är inte speciellt hälsosamt för en ekonomi det heller, men det drabbar inte de som inget har.