Alternativ.nu
Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: teufel skrivet 01 mar-07 kl 14:39
-
Hej!
Vi har ett gammalt brygghus som har varit hönshus, förråd, m.m. och som vi nu ska bygga om till butik.
Golvet på bottenvåningen är naturens eget (stampat jordgolv alltså). Trappan till övervåningen och golvet där uppe består av träplank som är ungefär lika tjockt som sådan träpanel man hade på 70-talet upp till midjehöjd i gillestugor m.m. Inte särskilt bra att gå på mao.
Det finns dessutom bara ytterväggar på sidorna.
Vad ska man börja med? Golv? Väggar? Hur isolerar man lämpligast och med vad, för vi behöver självklart ha värme där inne.
Kan man förstärka trappan mellan över- och undervåning på något sätt, eller måste man byta hela trappan?
Något annat man ska tänka på?
Hittade förresten en bild på huset, ifall någon är nyfiken:
http://www.aktivhast.se/askesby/pages/PICT0013.html
Mvh Patrick
-
Hej!
Jag kan inte tipsa om hur du ska bygga, men jag är nyfiken på vad för typ av butik ni ska göra?
Det är alltid roligt att höra hur framtidsplaner ser ut.
/A
-
Som alltid är det svårt att ge tipps om man inte har sett det. Jag kan bara beskriva hur jag själv skulle gjort/tänkt.
Du måste ha tillräcklig takhöjd för att göra ett bra golv, om du inte har det måste du lägga det direkt på marken och då gäller bara gjuten platta och mycket underarbete.
Trappan går från jordgolvet och upp, förmodligen blir det svårt att spara. Är vagnsstyckena bra kan du behålla dom men ta bort trappan så länge.
Börja med att regla upp ett golv.
Du har väggar eller syll att stödja på. Tänk på att det måste vara ordentligt med luft under. Kanske får du gräva undan jord. Regla, gjut någon plint om du inte vill ha för tjocka reglar men ändå ett stadigt golv.
Därefter skulle jag isolera väggar och klä dem på insidan.
Golvet på övervåningen skrev du var klent. Är stockarna bra. Annars kan du förstärka med att "krysskolva" sätta små bräder i kors mellan varje stock. Detta styvar upp hela kontruktionen väldigt bra. Lägg nytt golv och avsluta med att sätta tillbaka trappan med nya steg.
-
Utan att avslöja för mycket innan vi är klara, kan jag säga att det ska bli en butik med inriktning på westerntema; westernridning, western lifestyle, osv.
Härom dagen for vi i skytteltrafik till Torslanda och hämtade butiksinredning från en butik som skulle läggas ner, bl.a. en köpmannadisk i mörkt trä och glas (förmodligen byggd på 50-talet eller ännu tidigare).
Det lilla huset har förmodligen tidigare använts som brygghus och "matlagningsstuga". Delar av boningshuset på gården är från 1830-talet, och på den tiden ville man helst inte laga mat inne i huset med tanke på värmen som gjorde det olidligt att sova där under sommarnätterna, utan man lagade maten och åt i brygghuset, och sedan gick man in när det var dags att sova.
Numera går skorstenen bara upp till andra våningen. Det gamla taket revs av stormen Gudrun och ersattes av ett plåttak. Skorstenen är bara nedriven under takåsen, och måste alltså säkras på något sätt innan man tar upp kunder dit.
Frågan är om det bara är att sleva på med murbruk för att få den säker?
Vi äger inte gården utan arrenderar, så vi har inte rätt att göra skorstenen brukbar igen om vi skulle vilja.
Mvh Patrick
-
eka:
Takhöjden där nere är det nog inget fel på. Men skulle det vara det, vet jag inte hur mycket man vågar ta bort av jordgolvet. Huset står på stengrund.
Behöver man ingen isolering mot marken? Och i så fall vad?
Det där med krysskolvning förstår jag inte riktigt. Har du nån bild/skiss på vad du menar?
Vi kommer delvis att ta hjälp av bekanta som är snickare, men det blir för dyrt att låta dem göra rubbet, så därför vill vi gärna försöka göra mycket rutinjobb själva. Sen är det ju alltid kul att lära sig något nytt. :)
-
Låter som ett roligt men jobbigt bygge. Hoppas ni får ihop allt.
Men, en westernbutik är ju inte komplett utan heta chiliprodukter så som anstår riktiga Cowgirls och -boys. ;D
Jag skickar dig ett PM ...
-
Går säkert att fixa skorstenen med bruk om du inte har stora sprickor långt ner. En skorsten skall kunna stå själv i fulla sin längd. Använd kalkbruk så ni inte förstör inför en framtida renovering.
Om du skall ta hjälp av en snickare bör du fråga om råd. Skulle du göra något som inte inte passar kan han/hon bli sur ;)
Om du skall lägga platta så måste du gräva ut och fylla med singel, därpå markisolering och sist betong. Under det arbetet kan du nog gräva undan bredvid stabstenarna och direkt fylla på, betongen säkrar sedan väggarna, Men jag tror att det blir kalt. Måste få bra isolering mot själva stenarna.
Lägger du trägolv skall det vara luft mellan golv och mark. Här vill man ha bortåt halvmetern. Det blir väldigt fuktigt och detta gör att golvet möglar underifrån. Det får inte finnas en flisa skräp kvar på marken efter bygget, där kan mögel få fäste.
Hur tjock isolering beror på hur kallt du vill få det åt fötterna.
oftast styrs tjockleken av hur stabilt golv du behöver.
Med tanke på vad du skall ha där kanske du skall låta mycket trä i stommen synas, då är inte krysskolvning så bra. Jag får återkomma när jag fixat någon bra bild.
-
Hittade inte någon bra bild så du får hålla tillgodo med en mycket enkel skiss.
Fäst sådana i raka stråk över golvet/taket och dessa styvar upp konsturktionen
-
Vi har ett gammalt brygghus som har varit hönshus, förråd, m.m. och som vi nu ska bygga om till butik.
När man ändrar användning av byggnad/lokal krävs det ett bygglov. Kolla med din kommun vad som gäller i ditt fall.
Lycka till. :)
-
Ett tips är att tänka på belysningen i butiken i ett tidigt renoveringsskede för att inte få ful utanpåliggande kabeldragning i slutskedet. I en butik går det åt rätt många ljuskällor om det ska bli snyggt. Tänk efter vad ni tror att era ljusbehov blir och fyrdubbla detta så börjar man närma sig slutresultatet. Ett bra val av armaturer och ljuskällor gör att ljussystemet blir energieffektivt och vackert. Att köpa ljussystem beg. är inget jag rekommenderar med ett mordernt system sparar man ca:70 - 80 % av energiförbrukningen jämfört med ett 10 år gammalt system. Eftersom energikostnaden i butik brukar vara ca: 10 % av driftskostnaden sparar man relativt snabbt in investeringen (2-3 år) sen är det ju också mycket mer miljövänligt jämfört med att slösa på elen. En annan aspekt är värmeutvecklingen som är skyhögt mer i äldre armaturer.
Lycka till.