Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Håning skrivet 16 nov-13 kl 02:04
-
Kan man konservera purjo och hur går man tillväga is fall? Tacksam för svar Eder knäpp gök.
-
Nej, det är ingen bra idé, hur man än gör så blir det mos, som dessutom kan smaka bittert. Det bästa är att låta den stå kvar ute så länge som möjligt, den tål många minusgrader
-
Det går också att torka purjolök för att spara den längre ifall den inte kan stå kvar.
-
Gör det något om purjon blir mjuk eller mos om man t ex skall göra soppor på vintern? Eller ha den i grytor?
-
Jag sköljer av och skivar ner direkt i burk och fryser in. Perfekt till grytor,såser och pizza trots att den blir lite mjuk. Den goda smaken är ju kvar. Brukar även rotslå ett antal i balja med jord som jag ställer i växthuset, bara och hämta.
-
Så gör jag oxå dvs sköljer, låter rinna av, strimlar och fryser, packar inte så hårt, i stora yougurtburkar sen kan man bara ta så mycket man behöver vid behov. Den blir lite sladdrig när den tinat men det har oftast mindre betydelse när den används i kokta eller stekta anrättningar. Fungerar inte bra i sallader etc för det krispiga försinner när den fryses.
-
Man kan även mjölksyra purjolöken.