Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: grisslan skrivet 11 nov-13 kl 22:16
-
Har en säck med Asterix, stora & mycket fina förutom att det finns en del grönt på dom.
Hur mycket/lite grönt kan vara ok på potatisen innan dom kasseras eller går till sättor?
Vad händer om man överkonsumerar gröna potatis & vad är det för gift?
Sorterar nog bort 25-30% just nu & det känns inte bra.
-
Ämnet heter solanin, en glykolalkaloid och 25 mg kan döda en människa. När potatisen introducerades åt man potatisfrukten ovan jord efter blomman och man dog.
Är en potatis grön så har man uppmätt nästan samma halt i det icke gröna delen av potatisen. En farmaceut hade mätt på lab och fått sådana siffror.
En grön prick på en potatis tar jag bara bort. Men är det en stor del av potatisen så kastar jag den. Är den grön skall man absolut inte äta den.
-
Pärer utvecklar sånt när de blir stressade, så det bildas även vid annan påverkan än solljus, tex om man kastar dem i väggen, eller om de står under vatten och sånt.
Lägg undan till sättpärer.
-
Tackar för svaren.
Ser man att dom e gröna så är det ju inga problem, men dom flesta är gröna "under" den röda färgen så man ser det inte förräns man skalar dom.
:(
-
Grön potatis sätter du i marken för en ny planta. Grön potatis äter man annars enbart i små mängder i svälttiden alternativt om man hittar en grön bit i chipsen......
-
Odlingsgrön potatis ska inte ätas. Lagringsgrön är ok att äta om man skär bort det gröna.