Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 01 nov-13 kl 19:12

Titel: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 01 nov-13 kl 19:12
Jag tycker om att använda syltad ingefära i en del maträtter.
Det finns förvisso gamla trådar om ingefära men det känns fel att klampa igång en sådan.
Var får man tag på riktigt fin purfärsk ekologisk ingefära som inte transporterats runt halva jordklotet med alla möjliga ämnen?
Ingefäran skall vara så pass stor att den går att skala och att sylta in med lite biprodukter jag råkar ha.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: kurt skrivet 02 nov-13 kl 04:00
Någon sådan ingefära finns nog inte. Jag har då inte sett någon ingefära som inte odlats i asien, även om det går tekniskt!
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 02 nov-13 kl 07:33
Tack, då vet jag.

Hittade en trevlig internetkokbok när jag sökte recept.
http://www.internetkokboken.se/syltsafta.htm#syltadingefara (http://www.internetkokboken.se/syltsafta.htm#syltadingefara)
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: anne-li skrivet 02 nov-13 kl 08:39



Du kan odla ingefära i ett växthus!
Köp ingefära med färska gröna ögon
på roten och planterar i fuktig jord.
Och du har färsk egen ekologisk ingefära!

mvh/
anne-li
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 02 nov-13 kl 09:59
Hinner de bli lika stora som importerade köpta? Vänta ett år känns åter igen som en lång lång lång otålig transportsträcka.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: anne-li skrivet 02 nov-13 kl 10:17


Nej de blir mindre men har en fin smak och
du kan även använde det gröna!
Det är/kan vara ett expermenterande försök
istället för köpa import.



mvh/
anne-li

Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: MissT skrivet 02 nov-13 kl 12:10
Men dom övervintrar väl inte i ett växthus om det inte är uppvärmt?
Jag har odlat inomhus och dom blev lika stora som köpta. Det tog ett år innan dom satte fart, men sen växte dom väldigt snabbt. Har du ett rum som inte används så mycket, så kan du ha ingefärsodling där. Välj breda kärl, dom behöver inte vara så djupa, 20 - 25 cm räcker. Ingefära växer vågrätt. Ha någon belysning vintertid. Vanlig rumstemperatur är bra.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 02 nov-13 kl 13:40
Ska fundera på det och se vad man kan göra nästa säsong.
Idag åkte jag runt till Hemköp, Coop, ICA, Citygross och Willys. Kina, Kina, Kina, Kina, Kina. Stora hemska knölar som luktar ryss-5'or.
Coop hade ekologisk ingefära, KRAV som det så fint heter med små knölar. Även dessa import från Kina.
Man tänker bara IRK! Jag köpte lite ändå för att prova att sylta.

Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 02 nov-13 kl 17:31
Syltningen är klar och finns i albumet. Det tog ca 1 timme drygt med lite passning mot slutet av koktiden.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gille skrivet 03 nov-13 kl 10:20
Till vad använder du den syltade ingefäran?
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: christelle skrivet 03 nov-13 kl 10:27
Jag använder färsk ingefära till inläggning av pumpa, squash och päron och det blir en väldigt fin smak på inkokningarna  ;)
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 03 nov-13 kl 10:28
Jag har den i grytor, på bordet till vilt. Lägger man i rosmarin som krydda passar det tydligen bra det också.
Jag förbrukar ca 3 köpta burkar, nu gjorde jag 3 egna och får se hur det blir. Ingefära är en ganska bra smaksättare till grytor.
Man behöver inte tillsätta något sött till såsen heller, typ en tsk gelé eller honung för smakbalansen.
Doften efter kokningen och tillredningen känns nästan kvar än dagen efter.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 03 nov-13 kl 11:00
Den andra förpackningen skall jag riva eller skiva tunt och lägga in som inlagd ingefära (typ japansk variant).
Har fortfarande svårt att komma över att Kinesisk Ingefära kan bli KRAV Ekologiskt via ett företag i Holland för certifiering i Sveriges butiker.
Det luktar lite ... ingefära!
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gille skrivet 03 nov-13 kl 12:41
Tack christelle o Gilbert!
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Linkan skrivet 03 nov-13 kl 13:57
Den andra förpackningen skall jag riva eller skiva tunt och lägga in som inlagd ingefära (typ japansk variant).
Har fortfarande svårt att komma över att Kinesisk Ingefära kan bli KRAV Ekologiskt via ett företag i Holland för certifiering i Sveriges butiker.
Det luktar lite ... ingefära!

Många gånger uppfyller produkter som inte är krav märkta kraven för densamma, men det är både dyrt och krångligt med certifieringen för kravmärkt. Dock föredrar jag att köpa krav/ekologiskt får då är jag säker på att få mer eller mindre giftfria produkter med högre näringsinnehåll.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 03 nov-13 kl 15:03
Hade det inte varit trevligare att ha Lokalproducerat som en norm vid certifieringen. Kina+Holland konkurrerar ut allt som skulle fungera på våra breddgrader.
Transporterna verkar inte vara så ekologiska i sig i en hållbar cykel med tanke på miljön.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: anne-li skrivet 03 nov-13 kl 16:15

Det är jo en affärsidé till de som har möjligheten att
starta en lokalproducerat ekologisk ingefära odling här i Sverige!

mvh/
anne-li
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Linkan skrivet 03 nov-13 kl 16:48
Hade det inte varit trevligare att ha Lokalproducerat som en norm vid certifieringen. Kina+Holland konkurrerar ut allt som skulle fungera på våra breddgrader.
Transporterna verkar inte vara så ekologiska i sig i en hållbar cykel med tanke på miljön.

Håller självklart med dig där, och det är synd att vi i sverige gjort oss så beroende av import av mat, ett land som faktist har vart till största delen självförsörjande på mat. Om jag minns rätt var frankrike ett av få om inte det enda EU land som skulle klara sig helt utan import av mat.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: kurt skrivet 04 nov-13 kl 03:36
Hade det inte varit trevligare att ha Lokalproducerat som en norm vid certifieringen. Kina+Holland konkurrerar ut allt som skulle fungera på våra breddgrader.
Transporterna verkar inte vara så ekologiska i sig i en hållbar cykel med tanke på miljön.

Men allt som odlas, oavsett vart på jorden det odlas är ju lokalproducerat! Vad som sedan händer med en vara efter att den odlats är ju inget som KRAV på något som helst sätt kan påverka! De kan ju inte förbjuda eller reglera hur eller var varor handlas!
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Gilbert skrivet 04 nov-13 kl 06:05
Hej Kurt, då har vi lite olika definition på lokalproducerat. En morot producerad på den svenska myllan är för mig inte samma sak som en morot från Spanien.
Den har konkat på lastbil till Holland, paketerats om och kanske behandlats med inom EU normen säkert godkända medel för att påverka hållbarheten.
Men för mig som konsument är det två helt skilda morötter. Den Spanska skulle jag aldrig ta i om det fanns en motsvarande svensk morot.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: anne-li skrivet 04 nov-13 kl 09:14

Idag odlas där helt klart ekologiska Krav märkta grönsaker/annat i hela världen men alla länder utanför EU har olika certifiering exempelvis ingefära som odlas i Kina och importeras först till Holland och därefter till Sverige
och säljas som Gilbert skriver här: Krav märkt ingefära!
Och det att importerar ett medel och annat som användes för att förlänga hållbarheten är jo ej nödvändigt.
Ett fråga är: Hur smaker en Krav odlat morot från Spanien i förehållande till en krav odlat morot här i Sverige?


mvh/
anne-li

Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: Linkan skrivet 04 nov-13 kl 10:54
Så enkelt är det inte Anne-li, smaken beror på hur jorden ser ut där du odlar den, näringstillgång och även vilken typ av morot det är frågan om, alltså kan två morötter av samma typ smaka olika om dem kommer från Spanien eller Sverige, även om dem odlats på olika håll i Sverige.

Sedan har vi det med frakten som gör att Svenska grödor/fruktor torde vara färskare än importerade, vilket enligt mig har en positiv inverkan på smak. Men folk i regel vill inte ha färska produkter längre (dem som är på detta forum är nog dem flesta borträknade) utan skall ha mat som håller länge. Om en frukt blir dålig på några dagar gnälls det hej vilt. Man fattar helt enkelt inte vad en färskvara är för någonting.

Brämhults hade färskpressad icke pastöriserad juice förut men folk fattade inte hur man skall hantera färska varor så dem fick sluta med det för att ha lönsamhet. Ett bra exempel på detta tycker jag. Opastöriserad juice har som bekant näringsämnen intakta medans även varsam pastörisering förstör dem flesta fina och nyttiga näringsämnena.
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: anne-li skrivet 04 nov-13 kl 11:13


Klart att smaken är olika på krav märkta morötter från olika ställen här och i Spanien
Där finns många olika sorter av morötter.

mvh/
anne-li

Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: kurt skrivet 04 nov-13 kl 12:45
Hej Kurt, då har vi lite olika definition på lokalproducerat. En morot producerad på den svenska myllan är för mig inte samma sak som en morot från Spanien.
Den har konkat på lastbil till Holland, paketerats om och kanske behandlats med inom EU normen säkert godkända medel för att påverka hållbarheten.
Men för mig som konsument är det två helt skilda morötter. Den Spanska skulle jag aldrig ta i om det fanns en motsvarande svensk morot.

Men moroten som odlats i Spanien är lokalt producerad DÄR. Om någon odlar KRAV-märkta morötter i Sverige, så är de ju fortfarande KRAV-märkta även om dessa morötter sedan skickas till Spanien, jag mycket svårt att se hur grönsaker odlade på samma fält skulle märkas olika beroende på var de sedan skickas, producenten vet ju ofta inte ens vart de säljs!.

Hur skall man bedöma om en närproducerad grönsak som odlats i ett uppvärmt växthus är bättre än en som transporterats längre men inte odlats i ett växthus?

Hur skall man göra märka de växter som i princip bara kan odlas i tropiskt klimat?
Titel: SV: Sylta ingefära
Skrivet av: anne-li skrivet 04 nov-13 kl 13:13


Jag skal ej lägga mig i Gilberts svar:
Men KRAV-märkta exempelvis morötter eller andre grönsaker
blir kravmärkta efter certifieringen som är gällande i det land att du säljer exporterar/importerar till?
Det är ett fråga tecken om odlaren för använde de samme medel för längre hållbarhet här i Sverige som i exempelvis Spanien?
Det här med transport eller växthus och vilket som är den klimatsmartaste lösning kan jo mätas!

mvh
/anne-li