Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Vaktlar => Ämnet startat av: mmeo skrivet 31 okt-13 kl 11:39
-
Här sitter jag och drömmer om de djur vi kan tänkas ha i framtiden i vårt nya hus...
Ni som är vaktelkunniga kanske kan upplysa mig om en sak. Varför har man egentligen vaktlar? Okunniga jag tänker att det man får ut är miniägg och pluttesmå köttdjur. Är det inte bättre med höns? Upplys mig gärna om vad det är jag missar. :) Är det extra goda ägg/extra gott kött? Är de väldigt lättskötta? Supertrevliga/söta djur? Varför har ni valt att ha vaktlar?
-
Jag har inga än men ska skall ha delikata ägg och kött. Sedan så är de ju coola, små små ägg med fint mönster på skalet. Vi skall skaffa nästa år, för att min lille son blev förtjust i dem. Som komplement till hönsen liksom...
-
Kan man ha vaktlar och höns ihop eller finns det risk att de blir våldtagna av en stor tung tupp?
-
Den vaktelägaren vi besökte sa att vaktlarna är lättskrämda och typ flyger in i väggen om hönsen kommer nära, så jag har delat av hönshuset och tänker ha höns och vaktlar åtskilda med en nät/trä vägg
-
Vaktlar kan bli jättetama ochså, och sociala och orädda!!! Och jag tycker verkligen att vaktelägg är godare än hönsägg..
-
Jag testade ha ihop höns och vaktlar men hönsen åt upp en vaktel :-\
-
Förklara mer, hur kan en höna äta en vaktel?
Menar du att den pickade ihjäl den eller slukade den hel?
-
Vaktlar går (tyvärr) inte att ha frigående. De rymmer och "blir vilda" direkt. Därför har jag aldrig haft höns och vaktlar tillsammans. Däremot har mina vaktlar en stor inhägnad inne i hönshuset nu i vinter. Till våren ska vi bygga en voljär/utebur som är gjord bara för vaktlarna.
Vaktelägg är riktigt goda. Mina lägger inte nu så jag saknar verkligen de stekta vakteläggen på frukostmackan. Hönsägg är ett substitut men inte riktigt lika goda som. Och så är de ju så söta, små och med vackert skal.
Slaktkroppen må vara liten men ack så delikat, den också.
Lite extra kul med vaktlarna är den korta "omloppstiden". Kläcker du fram kycklingar så tar det sex veckor innan de börjar producera ägg. Det är även lätt att kläcka fram en större mängd för slakt. Och de är väldigt lätta att slakta, flå och ta ur.
-
Aha, ok. Så det är mer mer gourmetmat än bukfyllarmat då. Vilket ju inte är fel det heller. :)
Att de börjar lägga ägg så tidigt lät ju som en stor fördel tycker jag också och att det är lätt att kläcka fram och slakta lite större mängd. Då kanske man skulle kunna prova på att kläcka fram ett gäng för att prova på, och man får snabb återkoppling på vad man tycker om kött och ägg.
Men de låter kanske inte som några "sällskapsdjur" precis då, om de så lätt blir förvildade.
-
De blir vilda när de kommer ut i friheten men inne kan man få dom riktigt tama. Mina kommer fram och är nyfikna på allt man gör. En grupp som är min äldsta behöver jag inte vara orolig för att de rymmer. Det händer att de hoppar ut när jag öppnar dörren men håller sej runt fötterna i väntan på något gott. Har jag fått hem nytt blod som inte fått gå med de här så har det hänt att de stuckit. Jag har inte tränat dem i handtering utan det verkar som de lär sej av varandra och att det är bäst att hålla sej framme om man vill ha något gott. En och annan har somnat i knät när man pysslat om dom ;)