Alternativ.nu
Övriga ämnen => Redskap, verktyg och maskiner => Ämnet startat av: mohsart skrivet 28 okt-13 kl 06:50
-
Jag har lite projekt som kräver motorer (just nu repslagning) och undrar var man får tag på (mindre 1-2 kW, enfas) sådana. Tidigare har jag siktat in mig på begagnade verktyg som vinkelslip, gräsklippare etc, men det känns lite bortkastat att slakta fungerande verktyg bara för motorn...
/Mats
-
beg finns en hel del på tradera
jag är ganska säker på att jag har några nya som kan säljas men en beg blir såklart billigare
-
Det brukar inte vara någon större marknad för lösa enfasmotorer, och de man kan få tag i nya är ofta rätt dyra (kanske 2-3 gånger priset för en trefasmotor med samma effekt).
Jag antar att du vill ha motorer med ganska konstant varvtal, då är en asynkronmotor (från t ex kompressor, äldre tvättmaskin, centrifug, hydroforpump, diskmaskin, pelarborr) mer lämplig än en seriemotor (sådana som man hittar i t ex handhållna elverktyg, dammsugare, matberedare).
Vilket varvtal vill du ha?
-
Generellt sett är inte varvtalet så intressant, det reglerar jag med utväxling vid bygget av maskinen.
Projekt på gång är som sagt en repslagningsmaskin, dessutom en bandsåg och eventuellt en svarv; annat kan komma framöver tex drejskiva.
Jag köpte en 1kW ger-/kapsåg för 200:- för att ha till bandsågen, men kom på att jag hade användning för sågen som den var, så jag köpte en 1kW vinkelslip för ungefär samma peng för att ta motorn ur den istället.
/Mats
-
Tänk på att effektangivelsen på handhållna elverktyg brukar ange den effekt motorn drar från elnätet, alltså INTE den mekaniska effekt man kan ta ut på axeln. Verkningsgraden i t ex en vinkelslipmotor är sällan mycket mer än 50-60 %. Och i synnerhet motorer från billiga sådana verktyg ska man inte vänta sig någon större livslängd av, det är vanligt att kolen måste bytas och kollektorn svarvas om (om det finns tillräckligt med material kvar) redan efter något hundratal timmar. Då är det bättre med en asynkronmotor där de enda känsliga mekaniska delarna är ett par kullager.
-
Aha, varför blir allt alltid så komplicerat så fort man börjar forska lite i ämnet... ;)
Men ok, så en gammal tvättmaskin är kanske lämpligast att sikta på?
/Mats
-
Ja, till exempel. Dock brukar gamla tvättmaskinsmotorer vara onödigt stora och klumpiga eftersom de är omkopplingsbara för två olika hastigheter. Och nyare tvättmaskiner (mitten av 80-talet och framåt) har ofta likströmsmotorer som är svåra att använda utan tillhörande styrelektronik, undvik sådana!
-
En vanlig 3-fasmotor med kondensator på c:a 80m.farade/kW kan man köra på 1-fas, om det är DET som är grejen. Begagnade brukar finnas överallt, annars är väl inte nya motorer på upp till 2,2 kW så dyra? 4kW är det största som är vettigt att köra på 16A.
Kanske du kan göra någon sorts snabbfäste och ha samma motor till olika maskiner? När du tröttnat på att flytta runt så köper du en motor till, de har standardmått.
Motorer till handhållna maskiner skulle inte JAG kunna tänka mig.
-
Ok.
Det rör sig till att börja med mest om prototyper.
Enfas av lite olika skäl. En del vill jag kunna koppla in på olika ställen, ibland inte hemma. Och det är ju inte så starka motorer jag behöver så trefas känns som overkill...
Jag tror att t.ex. repslagningen får bli med koppling för en borrmaskin istf egen motor, annars är jag inte så sugen på att flytta motorer mellan olika projekt.
Var hittar man nya 2,2kW-motorer? Och vad innebär "inte så dyrt"? :-)
/Mats
-
Så där värst billiga är de ju inte. http://www.liljenbergs.com/Valkommen/Motor/Elmotor_Alla_fabrikat/Elmotor_B3_4-pol (http://www.liljenbergs.com/Valkommen/Motor/Elmotor_Alla_fabrikat/Elmotor_B3_4-pol)
Jag skulle nog höra med en rörkrökarfirma eller liknande som tar hand om vattenpumpar när de sätter in nytt åt folk. Det brukar sitta motorer i den storleken där. Eller hör med återvinningsföretagen. De har drivor av sådana motorer och det är nog inte en tiondel som är trasiga.
Om du skall dra något med remskiva så är det annars rätt lätt att använda en elkedjesåg, den tål draget i axeln. En billig för att komma igång: http://www.jula.se/elkedjesag-1-6kw-726727 (http://www.jula.se/elkedjesag-1-6kw-726727)
-
Jula har nya motorer, och många skrothandlare har bra utbud av sådana saker.
-
Behöver du 3-fasmotor med vinkelväxel, växelriktare (PowerFlex 4M) med axel och monteringsfläns så har jag ett paket jag kan avvara.
BUSCK motor MS63B-4, 0,37kW, 4-pol, B14 fläns, vinkelväxel 1:100 och proffssvetsad egentillverkad robust fläns.
Allen Bradley 0,4kW växelriktare, 22F-A2P5N113 serie A. Du kan styra varvtalet och bygga start, stop, nödstop med inbyggda PLC'n.
Jag har haft detta till ett påmatningsbord för glasburkar i renrum men har något annat där nu.
Allt helt, rent i välvårdat nyskick som på bilden som togs för ca 5 min sedan.
-
Det där såg ut som ett riktigt bra litet paket
-
Kompakt och bra. Axeln är 14 mm och flänsen har gängat M8. Jag har ritat den i Solidworks och den är tillverkad på en stor verkstad i Hässleholm, har två st.
1350 rpm ut från motorn, 1:100 0-13 rpm.
-
Hur menar du att 2,2 KW avgiven effekt på enfas skulle vara flyttbar? Jag borde tala med farsgubben om exakt var gränserna går men jag har för mig att man måste ha extra stora säkringar och extra grova kablar för att kunna köra en sådan motor belastad och dessutom snedbelastar den det lokala elnätet efter som all effekt tar ut från en av tre faser.
Trefas finns ju i alla gårdar och fungerar bättre på allt vis. Om du inte har trefasuttag så kostar det inte hela världen att ta dit en elektriker och montera några stycken. Trefasmotorer är i allmänhet byggda för att fungera som separata enheter med riktiga skyddsisoleringar och fungerande anslutningar dit man kan koppla godkända kablar och brytare och ansluta skyddsjordning. Dessutom går de att renovera då de går sönder. Att byta lager i en trefasmotor är hur enkelt som helst och det finns ingen kollektor som nöts upp och inga kol som måste bytas och eftersom lindningarna är statiska i en trefasmotor kan vilken elverkstad som helst linda om den efter att den har brunnit. På enfasmotorer sitter ju lindningarna på ankaret och att linda om ett ankare är oerhört svårt och oerhört dyrt eftersom hela ankaret med lindningar och allt måste ballanseras för högt varvtal. Då kollektorn i en enfasmotor har nötts upp och inte går att svarva om längre är motorn kaputt.
Motorerna i handmaskiner är ofta byggda på ett sådant sätt att de blir livsfarliga att köra då man har tagit bort maskinskalet och originalbrytaren. Själva maskinstommen av plast brukar fungera som skyddsisolering kring strömförande delar så om man kör den separat blir det bara en massa livsfarliga lösningar med oskyddade trådar. Det finns sällan något bra ställe att ansluta skyddsjordningen.
Jag höll själv på och samlade enfasmotorer ur småmaskiner då jag var i tonåren men lyckligtvis var farsgubben elingenjör och har gått elsäkerhetskurser så han stoppade mig och sade att det finns viktigare ideal att dö för här i världen än drömmen om enfas.
-
det går att dra 16A från vanligt uttag iallafall kortvarigt och långvarigt 10A dvs ca3,5kw och 2,3kw
Drar man 16A så ska motorn vara lättstartad dvs inte tunga saker tillkopplad så 2.2kw ska väl inte vara några större problem eller?
Dock är 3fas att rekommendera alla dagar i veckan
-
3-fas är enklare att jobba med. Går motorn åt fel håll är det bara att kasta om två faser vilka som helst.
-
3-fas är enklare att jobba med. Går motorn åt fel håll är det bara att kasta om två faser vilka som helst.
Går inte det att göra på enfas konverterad 3 fas om man vänder och byter lindning? eller tänker jag helt fel nu?
-
Jag har bara enfas in till t ex växelriktare och 3-fas ut. På vanlig 3-fas koppling är det så. Har inte använt 1-fas motorer så jag har inte koll.
-
Tack Alexn för rättelsen! Jag hade fel gällande effekten ur en fas 16 ampere.
-
Går inte det att göra på enfas konverterad 3 fas om man vänder och byter lindning? eller tänker jag helt fel nu?
Det går nödtorftigt att köra en trefasmotor på enfas om man kopplar in enfasspänningen till två av motorns faser och ansluter en kondensator mellan endera av dem och den tredje. Kondensatorn får man prova ut på lämpligt sätt, t ex genom att mäta spänningen från den tredje fasen till motorns två andra under normal drift och justera kondensatorvärdet tills de blir någotsånär lika. Man kan också ta hänsyn till hur mycket motorn brummar och vibrerar, samt hur startmomentet blir.
Kom ihåg att trefasmotorn måste vara gjord för samma huvudspänning som den enfasspänning man matar man den med.
De flesta trefasmotorer som förekommer i vår del av världen kan kopplas för 230 V trefas, vilket passar bra för enfasdrift.
Men man ska ha klart för sig att en trefasmotor körd på enfas med kondensator aldrig blir riktigt bra. Den blir svag i starten hur man än gör, och den tål förmodligen inte att belastas med full märkeffekt utan att sacka för mycket och kanske överhettas.
Då är det en mycket bättre - men än så länge dyrare - lösning att använda en frekvensomriktare som kan matas med enfas. Tänk dock på att frekvensomriktare kan vara rätt hemska ur störningssynpunkt, man bör vara noga med att följa installationsanvisningarna till punkt och pricka. T ex kan det krävas skärmad kabel mellan frekvensomriktaren och motorn, och det kan finnas begränsningar i kabellängden.
När det gäller vad ett enfasuttag får säkras av och belastas med så är det numera (åtminstone i Sverige) tillåtet med 16 A för "vanliga" vägguttag, under förutsättning att vägguttaget är märkt för 16 A och att kabelarean i den fasta installationen är minst 2,5 mm².
Dock ska man inte ta det för givet, ska man göra en enfasutrustning som ska kunna kopplas in "var som helst" så ska man inte förvänta sig att uttagen är avsäkrade med mer än 10 A, i äldre installationer kan även 6 A förekomma.
-
Jag har bara enfas in till t ex växelriktare och 3-fas ut. På vanlig 3-fas koppling är det så. Har inte använt 1-fas motorer så jag har inte koll.
Alldeles sant, till låga effekter matar man in 1-fas till frekvensomformaren som matar ut 3x230V AC. På samma sätt kopplar man kondensatorn mellan två av lindningarna i en 3-fas-motor för att köra den på 1-fas och 0.
Detta är mycke bättre än att köra med motorer för inbyggnad.
Sen kan man ju faktiskt köra en vanlig 3-fas-motor på mer än de 50 Hz med en frekvensomformare. Det är vanligen samma motorer som körs med 60 Hz och ofta står även detta stämplat på dem. På så vis ökar varvtalet med 20%.
-
När det gäller vad ett enfasuttag får säkras av och belastas med så är det numera (åtminstone i Sverige) tillåtet med 16 A för "vanliga" vägguttag, under förutsättning att vägguttaget är märkt för 16 A och att kabelarean i den fasta installationen är minst 2,5 mm².
Dock ska man inte ta det för givet, ska man göra en enfasutrustning som ska kunna kopplas in "var som helst" så ska man inte förvänta sig att uttagen är avsäkrade med mer än 10 A, i äldre installationer kan även 6 A förekomma.
Ja just det var därifrån jag hade fått det lägre maximala effektuttaget på enfas. Alla enfasvägguttag hos oss är 10 A och då brinner säkringarna när jag startar stora vinkelslipmaskinen som är ungefär 2kw.
-
Även fast det är en gammal tråd så är jag intresserad av motorn om du mot all förmodan har den kvar?
Vad hade du tänkt dig för pris om den finns kvar?