Alternativ.nu

Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 23 okt-13 kl 12:08

Titel: Eget uttag i näringsverksamhet
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 23 okt-13 kl 12:08
Till vilket värde ska jag ta upp eget uttag i form av slaktade kaniner?

I mitt fall har jag kaniner i första hand för ullproduktion. Det är huvuddelen i mitt företag. Eftersom jag även föder upp kaniner för utställning och nyrekrytering i produktionen, hyr ut kaniner osv så räknar jag in hela kaninverksamheten i företaget då det är omöjligt att skilja på kostnaderna (foder etc) för den ena sortens kaniner från den andra. Jag slaktar ett överskott av ungar och dessa utgör ett eget uttag. Dessutom tar jag ett 10-tal kullar enbart för kött varje år. Min fråga är alltså vilket pris som är rimligt att ta upp för eget uttag.

Det blir ju orimligt om värdet ska vara det som jag skulle sälja motsvarande kanin för. Som livdjur alltså.

På samma sätt är det orimligt att ta upp kostnaden om jag gick till saluhallen och köpte motsvarande kaninkött.

Hittills har jag gjort så här: Jag har gjort en skattning på vad jag skulle få om jag sålde till slakteri (t.ex. Vreta) och sedan räknat ner det en aning då det egentligen inte är ett alternativ då det inte finns något godkänt slakteri på rimligt avstånd. Jag tror att jag tagit upp 25 kr/slaktdjur i eget uttag. Det är ju inga stora belopp men det är lika bra att göra rätt.

Synpunkter! Hur gör ni andra?
Titel: SV: Eget uttag i näringsverksamhet
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 04 nov-13 kl 05:30
Jag tror nog att du gör ganska rätt. Man kan ju inte ta upp stora summor, som inte ha förankring i verkligheten men rimligen inte strunta i att ta upp något alls heller.

Ta du upp ett vettigt antal, om du sedan skulle "glömma" några utöver detta, så lär ingen fråga