Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: jopelind skrivet 19 okt-13 kl 21:01

Titel: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: jopelind skrivet 19 okt-13 kl 21:01
Jag har idag försökt mala lammkött i min nyinköpta E-lux N10. Dessvärre gick det inget vidare då köttet fastnar och snor sig runt kniven likt en tamp i en propeller. Resultatet blir att köttet inte mals utan fastnar i skruven. Någon som har några tips på hur jag undviker detta? Min första teori var att köttet var för fett, men hur ska man annars mala lammkött?
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: javill skrivet 19 okt-13 kl 21:21
Funkar den till annat kött?
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: jopelind skrivet 19 okt-13 kl 21:24
Bra fråga - jag har inte haft anledning att prova ännu. Men eftersom det främst är långa fettrådar som fastnar trodde jag att det var fettet som var orsaken. Men jag ska testa och se.
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: javill skrivet 19 okt-13 kl 21:32
Det är nog senor och inte fett som fastnar. Men, är det i kniven det fastnar och inte i hålskivan? När man maler mycket kött med mycket senor kan man behöva rensa hålskivan om den sätts igen. Vi gjorde inte det när vi malde kalv första gången och motorn skar på hushålllsassistenten.   ::)
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: torbjorn skrivet 19 okt-13 kl 22:53
Några frågor:
-Har du vänt kniven rätt (den planslipade sidan mot hålskivan) ?
-Ligger den an med ett visst tryck mot hålskivan? Det ska finnas en fjäder någonstans i köttkvarnen som trycker fram kniven eller hela skruven mot hålskivan.
-Roterar köttkvarnen åt rätt håll så att den vassa sidan av kniven kommer först?
-Är kniven riktigt vass?
-Har du flera olika hålskivor och knivar så kan det vara idé att prova olika kombinationer och se vilken som fungerar bäst.
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: eben skrivet 21 okt-13 kl 18:24
Tyvärr är hålskivorna ofta lite ojämna när man köper dem. Lämna in både hålskivor och kniv till slipning så kommer det säkert att gå mycket bättre att mala. Så var det för oss, och enligt vår slipare är det mycket vanligt.
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: Håning skrivet 21 okt-13 kl 19:02
Går ju att slipa skälv tämligen lätt med lite fint sandpapper och en trä bit  precis som när man plana toppen på moppen .
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: Tindrah skrivet 22 okt-13 kl 17:17
Nu har jag använt helt andra köttkvarnar och köttsorter, men tipsen borde ju vara universella. :)

En sak att tänka på är att skära ner köttet i mindre bitar innan du kör det i kvarnen. Speciellt om det är senor i. Och de värsta hinnorna/senorna brukar jag skära bort innan, tycker ändå inte det är gott att ha i köttfärsen sen och de brukar bara sätta stopp i kvarnen. Det blir lite mer förberedelsejobb, men du slipper stå och svära och rengöra kvarnen från slamsor gång på gång.

Du kan också prova att minska eller öka farten, jag tycker att en del kött mals bäst på låg fart och annat på hög fart.
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: hagstrom88 skrivet 10 nov-13 kl 17:13
99 ggr av hundra har jag vänt kniven i kvarnen (ser ut som en propeller) åt fel hål.
Annars brukar det vara att det är mycket senor och man får "finklippa" bitarna innan man stoppar ned dem i kvarnen
om vi nu talar om en "vanlig" köttkvarn som är tillbehör till köksassistenter.
En riktig köttkvarn mal nästan vad som helst...
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: Gilbert skrivet 10 nov-13 kl 18:47
Viktigt att kniven är rättvänd och riktad med sina plana vassa plana skär ut mot hålskivan.

Försök att mala med största hålskivan och sedan en ny vända med den minsta. Fungerar det då beror det på köttet.

När jag gjorde korv och köttbullar malde jag två gånger.
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: daniel70 skrivet 10 nov-13 kl 23:44
Malde tre kg lammfärs idag på min n10. Högsta hastigheten, plana sidan av "propellerkniven" mot hålskivan, och matade långsamt i bitarna.
Titel: SV: Mala lammkött i Electrolux N10
Skrivet av: Tindrah skrivet 11 nov-13 kl 15:34
Lämnade in hålskivan och "propellern" (själva kniven) på slipning för någon vecka sedan. Vilken skillnad! Det gick snabbare och kärvade inte ihop en enda gång med senor. Så en slipning rekommenderas om det krånglar!