Alternativ.nu

Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: stefano20 skrivet 16 okt-13 kl 19:58

Titel: Lagra majkolvar
Skrivet av: stefano20 skrivet 16 okt-13 kl 19:58
Hej  :)
Det har blivit en fin sommar och jag har fått mer majs kolvar än planerat.
Hur kan jag lagra majskolvar för att fortsätta att äta dem tills Jul tid?
Tack för tips
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: wahlgrens skrivet 16 okt-13 kl 20:07
Koka in dem i konserveringsglas...
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: stefano20 skrivet 16 okt-13 kl 21:07
koka dem i konserveringsglas och ska jag behålla dem i konserveringsglas i rumstemperatur?
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 16 okt-13 kl 21:09
Frys in dem .
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: Maria C S skrivet 16 okt-13 kl 21:44
Jag torkar majsen, men det är som djurfoder i vinter.
Den groddas innan servering till hönsen.
Du kan konservera majsen i salt vatten.
Majs blir inte god när den lagrats en tid (för folk menar jag)
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: stefano20 skrivet 17 okt-13 kl 20:56
Ok ska jag frysa utan koka kolvar?
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: wahlgrens skrivet 17 okt-13 kl 21:07
Om du har konserveringsglas så kan du koka in dem som de är, i vanligt vatten. Läs på om hermetisering. Då kan du förvara dem i rumstemperatur precis som vilken konserveringsburk som helst, men de mår bäst om de får stå mörkt och lite svalt.
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: karsan skrivet 20 okt-13 kl 23:15
Jag skulle förvälla och frysa in.  Jag antar du menar sockermajs,  alltså som som äter som grönsak.
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: kurt skrivet 21 okt-13 kl 04:54
Jag skulle förvälla och frysa in.  Jag antar du menar sockermajs,  alltså som som äter som grönsak.

Och de bör förvällas så fort som möjligt efter att de plockats. Sockret börjar omvandlas till tråkig stärkelse inom någon timme. Därför bör man förvälla fort, och sedan frysa
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 23 okt-13 kl 13:18
Jag förväller inte majsen utan bara lägger två och två i påsar och fryser in . Två stycken är lagom att äta när man är sugen .
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: kurt skrivet 23 okt-13 kl 20:14
Jag förväller inte majsen utan bara lägger två och två i påsar och fryser in . Två stycken är lagom att äta när man är sugen .


ALLA grönsaker bör förvällas innan de fryses, men det är extra viktigt just med majs:

http://www.food-skills-for-self-sufficiency.com/freezing-corn.html (http://www.food-skills-for-self-sufficiency.com/freezing-corn.html)
http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/success-with-sweet-corn (http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/success-with-sweet-corn)
http://extension.usu.edu/htm/publications/file=6241 (http://extension.usu.edu/htm/publications/file=6241)
Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 23 okt-13 kl 21:25
Majsen behöver inte förtvällas innan frysning om man gör det i samband med plockningen .
Jag hade så att jag kunde äta ett paket per dag under hela vintern och våren och det sista paketet var lika gott som det första i ordningen . Så det fungerar .

Majsen går att frysa direkt i en tät fryspåse och behöver inte nödvändigtvis förvällning. Det är viktigt att färsk majs fryses samma dag den plockas. Senare börjar majsens socker övergå i stärkelse, och den mister en del av sin goda smak. Därför är det endast genom självplock som du kan skaffa dig billig och god majs för hela vintern.  http://www.kullogard.fi/se/Kullo%20G%C3%A5rd/Herrg%C3%A5rdsmajs (http://www.kullogard.fi/se/Kullo%20G%C3%A5rd/Herrg%C3%A5rdsmajs)

Titel: SV: Lagra majkolvar
Skrivet av: kurt skrivet 24 okt-13 kl 16:57
Enzymaktiviteten minskar när man fryser, men den upphör inte. Därför skall i praktiken ALLA grönsaker blancheras  innan  de fryses, så att man denaturerar enzymerna.

http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09330.html (http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09330.html)
http://nchfp.uga.edu/how/freeze/corn.html (http://nchfp.uga.edu/how/freeze/corn.html)
http://www.organicgardening.com/cook/freeze-ease (http://www.organicgardening.com/cook/freeze-ease)

Och eftersom det uppenbarligen inte fungerar med engelska länkar så kan vi ju ta samma information på svenska också:

http://www.gardenslillabutik.se/2013/08/30/sjalvplockning-sockermajs-2/ (http://www.gardenslillabutik.se/2013/08/30/sjalvplockning-sockermajs-2/)
http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/gronsaker/ovrigt/bevaragronsaker.shtml (http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/gronsaker/ovrigt/bevaragronsaker.shtml)
http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/fragor_svar.html (http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/fragor_svar.html)
http://www.coop.se/Global/Recept (http://www.coop.se/Global/Recept) och mat/Publikationer/pdf/Bra att veta/gronsaksguiden.pdf
http://nywebb.rafiki.se/art.asp?artID=185 (http://nywebb.rafiki.se/art.asp?artID=185)
http://www.viivilla.se/Tradgard/Tradgardsskotsel/Skordetid-42817 (http://www.viivilla.se/Tradgard/Tradgardsskotsel/Skordetid-42817)




De majskolvar eller ärtor man köper frysta är givetvis förvällda

http://www.findus.se/produkter/gronsaker/basgronsaker/majskolvar-2-st/ (http://www.findus.se/produkter/gronsaker/basgronsaker/majskolvar-2-st/)
http://www.findus.se/produkter/gronsaker/fran-falt-till-frys-pa-mindre-an-tre-timmar/ (http://www.findus.se/produkter/gronsaker/fran-falt-till-frys-pa-mindre-an-tre-timmar/)