Alternativ.nu
Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: stefano20 skrivet 16 okt-13 kl 19:58
-
Hej :)
Det har blivit en fin sommar och jag har fått mer majs kolvar än planerat.
Hur kan jag lagra majskolvar för att fortsätta att äta dem tills Jul tid?
Tack för tips
-
Koka in dem i konserveringsglas...
-
koka dem i konserveringsglas och ska jag behålla dem i konserveringsglas i rumstemperatur?
-
Frys in dem .
-
Jag torkar majsen, men det är som djurfoder i vinter.
Den groddas innan servering till hönsen.
Du kan konservera majsen i salt vatten.
Majs blir inte god när den lagrats en tid (för folk menar jag)
-
Ok ska jag frysa utan koka kolvar?
-
Om du har konserveringsglas så kan du koka in dem som de är, i vanligt vatten. Läs på om hermetisering. Då kan du förvara dem i rumstemperatur precis som vilken konserveringsburk som helst, men de mår bäst om de får stå mörkt och lite svalt.
-
Jag skulle förvälla och frysa in. Jag antar du menar sockermajs, alltså som som äter som grönsak.
-
Jag skulle förvälla och frysa in. Jag antar du menar sockermajs, alltså som som äter som grönsak.
Och de bör förvällas så fort som möjligt efter att de plockats. Sockret börjar omvandlas till tråkig stärkelse inom någon timme. Därför bör man förvälla fort, och sedan frysa
-
Jag förväller inte majsen utan bara lägger två och två i påsar och fryser in . Två stycken är lagom att äta när man är sugen .
-
Jag förväller inte majsen utan bara lägger två och två i påsar och fryser in . Två stycken är lagom att äta när man är sugen .
ALLA grönsaker bör förvällas innan de fryses, men det är extra viktigt just med majs:
http://www.food-skills-for-self-sufficiency.com/freezing-corn.html (http://www.food-skills-for-self-sufficiency.com/freezing-corn.html)
http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/success-with-sweet-corn (http://extension.psu.edu/food/preservation/news/2012/success-with-sweet-corn)
http://extension.usu.edu/htm/publications/file=6241 (http://extension.usu.edu/htm/publications/file=6241)
-
Majsen behöver inte förtvällas innan frysning om man gör det i samband med plockningen .
Jag hade så att jag kunde äta ett paket per dag under hela vintern och våren och det sista paketet var lika gott som det första i ordningen . Så det fungerar .
Majsen går att frysa direkt i en tät fryspåse och behöver inte nödvändigtvis förvällning. Det är viktigt att färsk majs fryses samma dag den plockas. Senare börjar majsens socker övergå i stärkelse, och den mister en del av sin goda smak. Därför är det endast genom självplock som du kan skaffa dig billig och god majs för hela vintern. http://www.kullogard.fi/se/Kullo%20G%C3%A5rd/Herrg%C3%A5rdsmajs (http://www.kullogard.fi/se/Kullo%20G%C3%A5rd/Herrg%C3%A5rdsmajs)
-
Enzymaktiviteten minskar när man fryser, men den upphör inte. Därför skall i praktiken ALLA grönsaker blancheras innan de fryses, så att man denaturerar enzymerna.
http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09330.html (http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09330.html)
http://nchfp.uga.edu/how/freeze/corn.html (http://nchfp.uga.edu/how/freeze/corn.html)
http://www.organicgardening.com/cook/freeze-ease (http://www.organicgardening.com/cook/freeze-ease)
Och eftersom det uppenbarligen inte fungerar med engelska länkar så kan vi ju ta samma information på svenska också:
http://www.gardenslillabutik.se/2013/08/30/sjalvplockning-sockermajs-2/ (http://www.gardenslillabutik.se/2013/08/30/sjalvplockning-sockermajs-2/)
http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/gronsaker/ovrigt/bevaragronsaker.shtml (http://www.fobo.se/kunskap/vaxtodling/gronsaker/ovrigt/bevaragronsaker.shtml)
http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/fragor_svar.html (http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/fragor_svar.html)
http://www.coop.se/Global/Recept (http://www.coop.se/Global/Recept) och mat/Publikationer/pdf/Bra att veta/gronsaksguiden.pdf
http://nywebb.rafiki.se/art.asp?artID=185 (http://nywebb.rafiki.se/art.asp?artID=185)
http://www.viivilla.se/Tradgard/Tradgardsskotsel/Skordetid-42817 (http://www.viivilla.se/Tradgard/Tradgardsskotsel/Skordetid-42817)
De majskolvar eller ärtor man köper frysta är givetvis förvällda
http://www.findus.se/produkter/gronsaker/basgronsaker/majskolvar-2-st/ (http://www.findus.se/produkter/gronsaker/basgronsaker/majskolvar-2-st/)
http://www.findus.se/produkter/gronsaker/fran-falt-till-frys-pa-mindre-an-tre-timmar/ (http://www.findus.se/produkter/gronsaker/fran-falt-till-frys-pa-mindre-an-tre-timmar/)