Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: fröken rufsatufsa skrivet 16 okt-13 kl 13:40
-
Hur mycket el sparar man på att byta
*ett kyl/frys skåp som är 20-30 år gammalt mot ett nytt?
*en 20-30 år gammal tvättmaskin?
*en 30 år gammal spis?
*en 30 år gammal ugn?
Är det värt det? tänker vad det kostar i både pengar och energi att tillverka/investera i nya saker?
-
Du sparar inte så mycket att det är värt att byta i förtid. Speciellt inte när du har grejerna inne i ett hus du ändå betalar uppvärmningen till.
-
är det 'förtid' att byta grejer som är 30 år gamla?
-
Ja nog såna gamla grejer har passera best före datum .
-
De flesta av de här grejorna lönar sig inte att byta ut om de fortfarande fungerar som de ska. Men:
*om spisen har ojämna plattor
*kyl/frys har trasiga lister
*tvätten torkas i eluppvärmt hus (då el alltså används för att förånga vatten från kläderna)
Det som har störst potential att löna sig är kyl/frys därför att nya är bättre isolerade. Tvättmaskinen är väl också en sådan sak som blivit energieffektivare framför allt genom bättre centrifugering. Däremot är det inte alltid som tvättresultatet blivit bättre med nyare maskin då de är mycket snålare med vatten - på gott och ont!
-
Om man har ett eluppvärmt hus, så lönar det sig inte att uppgradera något.
Allt "spill" ifrån dessa maskiner blir rakt av till värme.
Det är bara på sommarmånaderna man tjänar något isåfall.
Elspis och elugn går inte att få speciellt mycket effektivare än vad de var för 30 år sedan.
Lite småfix med att få plattor att leda värmen bättre, och att få ugnsluckan lite tätare.
Men detta är definitivt det sista man ska byta ut, från ett energiperspektiv.
Tvättmaskin och kyl/frys kan man göra stora besparingar på.
Men om de är tillräckligt stora för att rättfärdiga nyköp är jag skeptisk till.
-
Spis och ugn vinner du inte mycket elförbrukning på att byta.
Men kyl/frys och tvättmaskin kan ha halva elförbrukningen eller ändå mindre jämfört med gamla grejer, om du byter till riktigt energisnåla produkter. Så där kan det löna sig. Särskilt kyl/frys.
Sedan beror det också lite på hur du värmer huset. Om frysen drar mycket el så värmer den utrymmet där den står. Har du direktverkande elvärme så fungerar en gammal frys som ett elelement.
-
Så länge grejerna fungerar som de skall är det förtid. Grejer från 80-90-talet är ju knappast usla. En nyspis eller ugn är vare sig snålare eller står för någon stor årskostnad. Tvättmaskinen kanske tvättar och sköljer med lite mer vatten, men då blir det rent. Och den stora besparingen där ligger i att gå ned i temp eller att koppla den till varmvatten som värms av annan källa, och det kan man göra med den gamla också. Kyl/frys har blivit snålare, men där gäller det att man inte har elelement för då spelar det inte någon roll om man sparar en tusing per år på elen. Värmer du med pellets sparar du ett par hundra per år, men hugger du egen ved sparar du upp emot tusingen.
-
Har kollat upp och min kyl/frys innehåller freon... så jag byter ut den...
-
Finns ingen anledning att byta ut bara för det. Direkt olämpligt att köpa nytt med freon, naturligtvis. Tror knappast att det är möjligt? Men om du ändå byter, se till att det lämnas så att freonet kan tas vara på.
-
Några kör väl med propan, men annars är det nog diverse freoner överallt. Bara att det inte är R12.
-
Det kan väl inte löna sig att byta ut vitvaror förrän de pajar oavsett om de nya har bättre miljöklass - har tex en micro som är 27 år och den funkar utmärkt.
-
Jag är övertygad om att det är minst lika viktigt att lära sig hantera det man har på bästa sätt än att byta ut för att andra vill sälja.
Jag försöker maxa användningen av lock på pannorna och blir bättre med tiden.
När jag kokar ägg slår jag alltid av spisen när vattnet kokat upp. Perfekta ägg efter 6 minuter utan att plattan varit på längre än till första uppkoket.
Försöker vara noga så jag gör flera saker efter varandra när jag väl använder ugnen . (Brödet först sedan kakorna och sist gratängen.) Min ugn håller värmen bra så det är helt OK att slå av tempen ett tag innan maten är färdig.Dessutom låter jag eftervärmen förbättra temperaturen i köket genom att ugnsluckan får stå öppen då jag är klar för dagen.
(jag kan se min favorit-tant framför mig där hon tar sig till bagarstugan mitt i byn och ska baka bröd. Redan kvällen innan började hon elda och när hon väl är där så är det inte EN ynka pizza hon gör utan då minsann bakas det för hela vintern när hon väl gjort grovjobbet och kostat på att värma upp bakugnen med prima björkved.)
Vad gäller frysen så tror jag man kan tjäna bra mycket på att ha den ren och avfrostad. Dessutom är det säkert så att man behöver ha den öppen längre om det är o-ordning så man ska gräva länge för att hitta vad man söker. Var sak på sin hylla och dörren står inte öppen i onödan.
Stå på dig. Gammalt är gott nog..
Vems ärende går vi när vi förespråkar nytt? Miljöns eller den lokala försäljarens eller den multinationella stormarknadens vinstprognos?
-
Har kollat upp och min kyl/frys innehåller freon... så jag byter ut den...
Freon är ett sammanfattande varumärke för en hel mängd olika kylmedier som inte har något kemiskt eller miljömässigt gemensamt, den enda likheten är just att de används som kylmedier. Jag tycker för min del att de gamla otrevliga kylmedierna (framför allt R12) gott kan få stanna kvar i gamla kyl- och frysskåp så länge de fungerar, skjut upp utbytet så länge som möjligt med tanke på att möjligheterna att ta hand om och oskadliggöra R12 ur skrotade apparater blir bättre för varje år som går.
Man bör INTE byta ut gamla vitvaror utan att ha gjort en närmare analys av dem. Bara åldern säger egentligen ingenting.
För några år sedan gjorde jag grundliga energiförbrukningsmätningar på några olika kyl- och frysskåp och kunde konstatera att det i förhållande till sin storlek mest energisnåla kylskåpet var tillverkat 1963 (fullhögt Electrolux)! Riktigt hemska fall av hög förbrukning var t ex småkylskåp med absorptionsteknik (kompressorlösa), drickakylar och en del äldre frysar där isoleringen hade skrumpnat ihop.
En lömsk sak vid sådana mätningar är att en del billiga energimätare inte visar s k aktiv effekt utan skenbar effekt, detta gör att de kan visa mycket högre värde än den verkliga förbrukningen om man mäter på en apparat med låg effektfaktor (t ex ett äldre kompressorkylskåp).
Kyl- och frysskåp kan man byta ut om t ex inredningen börjar bli söndersprucken och ohygienisk, om termostaten krånglar eller om man märker att kyleffekten har försämras så att kompressorn måste gå mycket längre perioder än den tidigare har behövt göra på samma skåp. Men så länge de fungerar som det är tänkt så kan de gott få stå kvar.
Tvätt- och diskmaskiner kan också få gå så länge de går. Riktigt energislösande sådana försvann från marknaden redan på 1970-talet. Man bör se upp med att moderna maskiner som påstås vara extremt vatten- och energisnåla ofta är det bara när man kör något speciellt "eco-program", som istället inte alls tvättar/diskar rent. Ett annat problem är att de mest energisnåla maskinerna tar hemskt lång tid på sig, 3 timmar för en kulörtvätt eller 2 timmar för en disk är inget ovanligt. Äldre maskiner klarar sig ofta med runt en timme för en tvätt och 30-45 minuter för en disk, det är mycket värdefullt om man måste köra maskinen flera gånger samma dag. Eller för den delen om man snabbt vill få lugn och ro efter middagen och inte ha en vrålande diskmaskin i köket ända tills det är sängdags.
Och, precis som redan sagt, spis och ugn tjänar man inget alls på att byta ut.
-
Dessutom låter jag eftervärmen förbättra temperaturen i köket genom att ugnsluckan får stå öppen då jag är klar för dagen.
Du skrev mycket kloka tips, men det här blev galet. Värmen kommer till köket ändå, den kan inte försvinna.
-
Jag skulle vara mycket rädd om de maskinerna du har,både för miljön och din börs.Skulle absolut inte byta ut dem.
Det är ju maskiner som inte är designade att gå sönder efter 10år vilket är standard i dag.
För inte så länge sedan blev det ju känt att vitvarujättarna lagt in ett planerat slutdatum på produkten.Helt galet >:( >:( >:(
-
Jag skulle vara mycket rädd om de maskinerna du har,både för miljön och din börs.Skulle absolut inte byta ut dem.
Det är ju maskiner som inte är designade att gå sönder efter 10år vilket är standard i dag.
För inte så länge sedan blev det ju känt att vitvarujättarna lagt in ett planerat slutdatum på produkten.Helt galet >:( >:( >:(
Det där påstod folk om vitvaror redan på 70-talet. I själva verket var det så på den tiden, och är väl fortfarande, att måndagsexemplaren (och de som utsätts för ovarsam behandling) havererar på ett tidigt stadium medan mer lyckade exemplar kan gå hur länge som helst.
-
Det stämmer inte,för ca ett år sedan gick en initierad person ut med detaljerad information om hur dess arbetsgivare lagt ner betydande belopp på att säkerställa ett slutdatum.
Jag tror det var elektrolux men är inte säker.
Däremot vet jag att det stämmer väldigt bra med moderna skåp att de ger upp efter precis tio år ???
-
Det finns förväntad livstid på mer än glödlampor, lysrör och LED-lampor som vi alla vant oss vid att det står på förpackningen. Producenten kan t ex välja en elmotor som har bara några tusen timmar innan förväntat haveri. För de flesta går då diskmaskinen sönder efter 10 år, men för en stordiskare som fått en maskin med en motor i nedre delen av spännvidden så hinner han kanske bara några dagar över gränsen för garantin.
-
Kompressorn i min kyl går nästan konstant... Ljudet är nästan tillräckligt för att byta ut det. Nu är det iaf beställt ett nytt. Hittade en lapp i skåpet där elen som krävs är 1,6kWh/ dygn. Byter jag det till ett nytt halveras elåtgången. Antar också att siffrorna i skåpet gäller då det var nytt och inte är helt aktuella nu... Så fattas det massor av hyllor, så det ryms inte mycket i det.
Däremot tänker jag klara mig på en kombinerad kyl/frys och lämna in frysboxen för omhändertagande utan att skaffa en ny.
-
Då låter det som om ditt gamla kylskåp ändå har gjort sitt.
När det gäller nya kombinerade kyl- och frysskåp, så fundera en gång extra på om du ska välja ett med en eller två kompressorer.
Enkompressorskåpen är billigare och har i bästa fall en aning lägre energiförbrukning, men en nackdel är att det inte går att reglera temperaturen var för sig i kyl och frys. Det vanliga är att termostaten sitter i kylskåpsdelen och så får temperaturen i frysen bli vad den blir. Det fungerar bra om skåpet alltid står i normal rumstemperatur och man mest använder frysen för att förvara redan infryst mat, men det är inte så lyckat om skåpet står i ett rum som är onormalt kallt ibland (då behöver ju kompressorn nästan inte gå alls för att hålla rätt temperatur i kylen, och så blir det för varmt i frysen). Det är inte heller lyckat att frysa in stora mängder ofrusen mat i ett enkompressorskåp, det tar lång tid att få den kall.
Tvåkompressorskåpen har istället nackdelen att det är fler saker som kan gå sönder, och en del sådana kan ge rätt märkliga ljud ifrån sig pga resonanser då båda kompressorerna går samtidigt.
Men jag tror att de flesta klarar sig bra med ett enkompressorskåp i köket, speciellt om man dessutom kan ha en gammal frysbox stående någonstans, man behöver inte ha den igång jämnt men kan starta den i förväg när man vet att det är dags för större infrysningar.
-
Det här pratet om att nya tvättmaskiner tvättar så dåligt och bara är bluff, är ju rent nys.
Har haft gamla tvättmaskiner som slukade vatten i massor och stod på i 2 - 3 timmar för varenda tvätt. Nu har vi en ny som bara gör åt en bråkdel av vattnet och har snabbprogram på en halvtimme, och det blir precis lika rent.
Men för egen del byter jag mest när jag vill ha lite nytt och fräscht.. :P
-
Tvättmaskiner är olika och där lönar det sig verkligen att göra en grundlig marknadsundersökning innan man köper. När vattenbesparingstrenden kom så blev det en ny faktor att ta hänsyn till för producenten. Och kompromisser är inte alltid så bra om man är intresserad av i huvudsak den ena egenskapen.
Här har jag bytt (och lagat) maskin ett antal gånger, men aldrig för att få något nytt och fräscht, utan för att de går sönder. Många aktiva barn, åska och dålig kvalitet på lager, motorer och tätningar har gett mig det tvivelaktiga nöjet att prova olika modeller och märken. De tvättmässigt sämsta var de snåltvättande som inte gick att välja vattenmängd på. De fick man dessutom köra ett 90-program på ofta för att det inte skulle bli stående en massa skunkvatten i maskin. Tror dock att den värsta hysterin har lagt sig, och maskintillverkarna lärt sig att tillverka maskiner enligt nya modellen.
Den vi har nu går mycket att ändra i programmet på, tror faktiskt det är den bästa hittills. Får se hur länge den håller...
-
Hur mycket el sparar man på att byta
*ett kyl/frys skåp som är 20-30 år gammalt mot ett nytt?
*en 20-30 år gammal tvättmaskin?
*en 30 år gammal spis?
*en 30 år gammal ugn?
Är det värt det? tänker vad det kostar i både pengar och energi att tillverka/investera i nya saker?
Om du skulle tjäna något på att byta dessa saker handlar till stor del hur ditt hem ser ut och värms upp samt hur sakerna används.