Alternativ.nu
Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: ellisac skrivet 15 okt-13 kl 20:37
-
Hej!
Vi ska flytta in i radhus och planerar att sätta in luftluftvärmepump. Huset är souterräng med vardagsrum, lekrum, badrum och hobbyrum på nedervåningen, medan kök, sovrum, barnets sovrum, badrum och kontor är på övervåningen. I sovrummet har vi en braskamin.
Första tanken är att nedervåningen är bäst, eftersom värmen ju stiger uppåt. Men sedan börjar jag fundera på om det är dumt, eftersom de rum som är på nedervåningen inte behöver vara så varma jämt....? Nu har vi ju kaminen i sovrummet, men jag tror dessvärre inte vi kommer elda i den så mycket pga den märkliga placeringen. Planen är att även sätta in en i vardagsrummet, men det är ett senare projekt.
-
Nedervåningen. Gärna så att du kan styra om värmen går mera/mindre rakt upp i trappan genom att öppna/stänga en dörr eller rikta om utblåset. Blir tystare också om den är längre från sovrummen.
Fundera gärna på att sätta upp värmeflyttare. Fläkt i väggen till sovrummet som ser till att värmen från kaminen sprids till andra rum eller nedre våningen.
Googla värmeflyttare för mer information.
-
Vi har haft två luftvärmepumpar en i hallen och en på toa/dusch i många år och det har funkat bra, den som är i hallen värmer upp en stor hall, en bit in i angränsande rum samt en täckt trappa och en liten hall på övervåningen. Beror ju på hur man vill ha det men vi har ingen värmekälla alls i sovrummet, vi stänger bara till fönstret när det blir för kallt ute 8) Går det inte att flytta sovrummet eller kaminen? Men kanske du väntar och ser en vinter först hur och var det drar genom huset för att få till perfekt placering.
Och som du själv skriver så stiger varm luft uppåt så det är smart att ha pumpen längst ner för att utnyttja värmen maximalt. Man behöver inte köra apparaten på max, kanske 20-21 grader så håller den omgivningen tempererad. Bättre kanske då med två apparater som kompletterar varandra?
Vintertid ställer jag tvättställningen ett par meter framför/nedanför pumpen i hallen och tvätten torkar över natten om den hängs luftigt.
-
Vi har vår luftvärmepump i trappen. I höjd med undervåningens tak/övervåningens golv. Den sitter så att den växelvis blåser övervåning, undervåning. Den värmer hela huset utan problem, såvida ingen får för sig att stänga nån dörr förstås.
-
Tack för era svar! Jag tror det blir på undervåningen, men vi funderar vidare...
-
Vi har vår luftvärmepump i trappen. I höjd med undervåningens tak/övervåningens golv. Den sitter så att den växelvis blåser övervåning, undervåning. Den värmer hela huset utan problem, såvida ingen får för sig att stänga nån dörr förstås.
Samma här, i trappen. Min blåser dock bara neråt, men övervåningen är ändå varmare...
-
Tänk också på var utomhusdelen ska sättas och att det går att få fram rör och elledningar mellan den och inomhusdelen. Oftast följer det med ett 4-5 m långt rörpaket, om det behövs längre rör blir installationen betydligt dyrare.
De flesta luftvärmepumpar har också möjlighet att köras som AC eller avfuktare, i de driftlägena bildas det kondensvatten i inomhusdelen som måste ledas bort genom en slang, antingen utomhus eller till avlopp.
Beträffande placering av utomhusdelen så gäller det att kondensvattnet från den (det kan bli rätt stora mängder) kan rinna bort utan att ställa till med problem. Det är ju inte bra om det orsakar isgata på något ställe där man vill gå på vintern, inte heller om det bidrar till fukt i en dåligt dränerad källare. Vill man slippa konstiga resonansljud i huset är det bättre att ställa utomhusdelen på markstativ än att hänga den på väggen. Den bör vara lätt tillgänglig för service utan att man behöver klänga på stege. Den ska sitta fritt till med bra luftväxling (alltså inte t ex i ett innerhörn eller under en balkong), men gärna en aning vindskyddat. Skydda den mot takras!
En sak som bör kollas före installationen är om elanslutningen ska göras till inomhus- eller till utomhusdelen. Ta också reda på om den är avsedd för fast installation eller inkoppling med stickpropp, samt om det finns några särskilda förbehåll (för en del värmepumpar avråds det t ex från att använda jordfelsbrytare, medan andra skall anslutas via jordfelsbrytare).