Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Sirpusbollen skrivet 25 feb-07 kl 12:48
-
Jag älskade verkligen leverbullar (de som fanns i barnmatsburkar med potatis och ärtor) när jag var liten, men nu kan jag bara inte få i mig lever. Det är så torrt och smakar lite underligt. Det är väl iofs bara att vänja sig men är det ingen som har riktigt goda recept på lever? Gärna grytor eller liknande?
1 kg för 10:- är ju riktigt studentkost ;D
-
Börja med kycklinglever! Det smakar mycket mildare och accepteras även av barn. Stek med lök och späd med grädde och ev sherry.
-
oj det var billigt!
Jag älskar också lever men har svårt att tillaga annat än kycklinglever.
Hur gör ni för att enkelt få bort alla de där hinnorna och venerna?
-
Vi brukar göra en enkel gryta!
ca 4oo gram nötlever (kanin fungerar också men den har mildare smak)
1 hackad lök
2 tärnade morötter
1 pkt grädde (matgrädde fungerar också)
Salt/peppar
Ta bort stora gallgångar och hinnor från levern. Tärna den. Fräs lever och lök i matfett, häll på grädden och låt koka i 5-10 minuter.
Servera med ris och lingonsylt.
-
Åh, kom på korvkaka också! Lite grötigt i konsistensen, men ack så gott ;D
2 dl korngryn
5 dl vatten
5 dl mjölk
Koka korngrynen i vattnet först, sedan häller du på mjölken. Låt vätskan koka in under omrörning.
300 gr nötlever (här passar inte kaninlever, smakar inget)
1 lök
Rensa levern, lägg lever och lök i en mixer och mosa.
1 dl russin
1 msk sirap
salt/peppar
Blanda korngryn, lever-lök-mos, russin, sirap och kryddor. Häll allt i en smord form. In i ugnen 200 grader i 40 minuter.
Servera med lingonsylt.
-
Gör egna leverbullar!
Skär lika delar lever, rimmat fläsk och rå potatis i bitar och mal tillsammans med lök eller kör i mixer. Krydda med salt och peppar, smaka av genom att provsteka. Gör en pyts med så mycket du tror kan bli lagom till dig själv och stek. Sen kan du frysa in resten av smeten i så stora portioner som du provat dig fram till. Stek inte biffar och frys in, de blir inte så goda att tina upp och äta men det går.
Lycka till! Gunnel
-
Lever, njurar, hjärtan från 5 kaniner
4 dl grädde
5 msk vetemjöl
3 små ägg
2 lökar
2 tsk salt
2 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
2 vitlöksklyftor
Mixas.
Hälls i formar.
1 timme i ugnen på 175 grader.
Resultatet ser ut som leverpastej men smakar betydligt mer lever.
-
Wow! Kanske jag vågar mig på att äta njurar och hjärta iallafall..
-
Såna snoffsigheter som vattenbad och smörpapper över bryr vi oss inte om det detta recept eller? ;)
-
Så här i sommartider är grillad lever kanon gott.
Skivorna penslas med en blandning av smör, salt och peppar.
Serveras med färskpotatis och rå lök. Grillar även kaninlever men då hel.
-
Hej Sirpusbollen!
HÄr skall du få ett recept på en URGOD leverragu. Jag gör den helst på kycklinglever, men även kalvlever eller gris går bra. Nötlevern blir gärna lite för torr.
I pkt kycklinglever
3 dl matlagningsgrädde
2 pkt bacon
1 stor gul lök
100 gr rostade kastanjer (rosta själv, det är inte svårt)(kan uteslutas)
1 stor röd paprika
salt och peppar
hönsbuljongtärning
Klipp baconet i 1 cm strimlor och knaperstek. Tag av och lägg på hushållspapper.Finhacka löken och stek den långsamt i baconflottet, tills den är genomskinlig och blank. Putsa levern fri från kärl och hinnor och skär ev ner den i något mindre bitar. Lägg ner i pannan och stek tills den är röd inuti, tillsätt kastanjerna, skivade, hackad paprika, den knaperstekta baconen, grädden, buljongtärningen och koka sakta ca 10 min, krydda med salt och peppar. Ät med kokt ris och sallad!
Bon apetit!
-
Förr lade man levern i mjölk över natten, för att få bort beskan. Det var allmänt förr!
Vi brukar göra levergryta med: Lever i bitar, som brynes först. På med vatten, creme frech, pressad vitlök, och i med ärtor. Låt puttra en stund. Servera med poratis, och lite grönt.
Bon Apetit :)
-
Förr lade man levern i mjölk över natten, för att få bort beskan. Det var allmänt förr!
Vi brukar göra levergryta med: Lever i bitar, som brynes först. På med vatten, creme frech, pressad vitlök, och i med ärtor. Låt puttra en stund. Servera med poratis, och lite grönt.
Bon Apetit :)
Vad gjorde man med mjölken sen? Inte hade man råd att kasta den??? Har iallafall inte jag! :P
-
Det är endast grislever man behöver lägga i mjök då den annars blir väldigt frän i smaken.
-
Stämmer. Man slängde mjölken då alla beska smaker var i den. Här kommer ett gammalt recept på Leverkaka, från 1800-talet.
Leverkaka
Låt skivad grislever ligga i blöt i vatten eller mjölk svalt ett dygn. Om du väljer vatten, så byt det flera gånger. Koka tillsammans med fett, helst fett med svål. Tillsätt ev kryddor efter smak, och salta. Koka risgryn. Kan tänka mig att det bör motsvara 1/3 av den totala mängden animalier. Mal lever, fett, och svålen fint. Tillsätt "gröten", och blanda väl. Låt kallna.
Svålen, och ämnena däruti gör att denna Leverkaka stelnar, och men kan äta den i skivor, eller som pålägg. Den ska gå att frysa, men det har jag aldrig gjort. Får själv slakt, och ska konservera/koka leverpastej. Första gången. Det ska bli kul!
-
fan, jag har inget recept till leverplättar, ska göra det nu. Nån som har koll?
Har för mig jag brukar ta hälften kokt potatis, hälften lever å "lite lök å ägg" å mixa. Nån som har nåt exaktare? Vet inte alls om det här blir som jag vill - alltså en smet man steker till plättar. Ätes med lingon å potatis.
-
Om man inte ännu har egna djur, var får man tag på lever? Jag tycker utbudet i butik är urdåligt nuförtiden. Och ekologisk lever verkar inte finnas alls, utom om man vid enstaka tillfällen kan få tag på Bosarps kycklinglever. Det är dock mest kolever/kalvlever jag är ute efter.
-
Om man inte ännu har egna djur, var får man tag på lever? Jag tycker utbudet i butik är urdåligt nuförtiden. Och ekologisk lever verkar inte finnas alls, utom om man vid enstaka tillfällen kan få tag på Bosarps kycklinglever. Det är dock mest kolever/kalvlever jag är ute efter.
Man skaffar sig goda kontakter. Köper man kött direkt från producenten kan man ofta få betydligt mer lever än man har "rätt" till. Jag antar att det går att höra med ett slakteri också. Kalvlever är det nog inte så god tillgång på, eftersom det slaktar relativt lite kalv nuförtiden, men ungnötslever borde finnas att få tag på.
Där vi köper gris kan vi gratis hur mycket lever vi vill, för folk vill inte ha den. På den gör vi leverpastej och korvkaka och äter vår egen lammlever till middag.
-
LEVERGRYTA
Nötlever
en gul lök
2-3 msk tomatpure
salt peppar
vetemjöl
Skär levern i tärningar 2x2 cm. Lägg dom i en plastpåse med vetemjöl.Se till att alla får mjöl runt om.
Bryn levern runt om i en järngryta. Lägg i löken (grohackad),vatten så att det täcker,tomatpuren,salta o peppra.
Låt puttra ce 30 min. Ev får man hälla i mer vatten om redningen blir för tjock.
Gammalt recept som jag fick av min svärmor.Innan vägrade jag äta lever.
-
Man skaffar sig goda kontakter. Köper man kött direkt från producenten kan man ofta få betydligt mer lever än man har "rätt" till. Jag antar att det går att höra med ett slakteri också. Kalvlever är det nog inte så god tillgång på, eftersom det slaktar relativt lite kalv nuförtiden, men ungnötslever borde finnas att få tag på.
Där vi köper gris kan vi gratis hur mycket lever vi vill, för folk vill inte ha den. På den gör vi leverpastej och korvkaka och äter vår egen lammlever till middag.
Tack för svar. Jag misstänkte det skulle ligga i den räjongen. Har förut köpt kött direkt av producent (helt lamm resp ungtacka), men tyckte det blev lite väl mycket fryst kött på menyn. Men är nog i alla fall på väg tillbaka till nån sån variant.
Ja, svinelever ska väl inte försmås, och jag menade även ungnötlever.
Anders
-
Tack Potatisblomma! Nu äntligen förstår jag vad vi fick för skolmat på lågstadiet! ;D Det kallades för leverbiff, men var lagat i långpanna och skuret i kuber. Vi mosade dem till en röra med lingonsylt (såg antagligen inte särskilt aptitligt ut :P) Vad jag minns tyckte alla att det var jättegott! När jag började på gymnasiet blev jag väldigt besviken på de knastertorra platta saker som de kallade leverbiff där. På lågstadiet fick vi levergryta ibland också, den var det inte många som tyckte om.
-
Tack Potatisblomma! Nu äntligen förstår jag vad vi fick för skolmat på lågstadiet! ;D Det kallades för leverbiff, men var lagat i långpanna och skuret i kuber. Vi mosade dem till en röra med lingonsylt (såg antagligen inte särskilt aptitligt ut :P) Vad jag minns tyckte alla att det var jättegott! När jag började på gymnasiet blev jag väldigt besviken på de knastertorra platta saker som de kallade leverbiff där. På lågstadiet fick vi levergryta ibland också, den var det inte många som tyckte om.
Ja, visst är korvkakan/leverbiffen god ;D
...men vi provade nyligen att göra den på lammlever, och då blev den alldeles för mild i smaken. Det ska vara nöt! (eller kanske gris?).
Jag har bara gjort leverpastej på grislever, någon som gjort något annat?
-
Ska kok/konservera min leverpastej. Allt på samma gång...
-
Husch, vad hungrig jag blir! Måste logga ut!
:P :P :P