Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: kmamma skrivet 24 feb-07 kl 20:40
-
Jag bor i USA nu dar det ar latt att hitta opastoriserad mjolk att kopa fran bonder. Men nar jag bodde i Sverige for tre ar sedan kunde jag inte alls hitta nagot. Ar det omojligt, eller kollade jag pa fel stallen? Jag kommer att bo i Sverige i ett ar nu igen och fasar over tanken att vara utan riktiga mjolkprodukter.
Josefina.
-
Jag har då aldrig sett opastoriserad mjölk i affärerna. Svenskarna måste skyddas!
Antar att enda sättet är att prata med någon bonde.
Ska man ha opastoriserad ost är jag osäker på om de mindre tillverkarna (Justerö, Jämtland osv) har opastoriserade produkter eller ej, annars får man köpa fransk eller spansk ost :-\
I Karlskrona finns det en delikatessbutik som säljer franskt smör. Helt sjukt egentligen, men det smakar mycket godare än Arlas variant (som enligt någon artikel i DN tillsätts smörarom).
-
Jag bor i USA nu dar det ar latt att hitta opastoriserad mjolk att kopa fran bonder. Men nar jag bodde i Sverige for tre ar sedan kunde jag inte alls hitta nagot. Ar det omojligt, eller kollade jag pa fel stallen? Jag kommer att bo i Sverige i ett ar nu igen och fasar over tanken att vara utan riktiga mjolkprodukter.
Josefina.
Det är förbjudet att sälja opastöriserad mjölk i butik till konsumenter.
Köp av närmaste bonde direkt !
Storbonden :)
-
Jag har för mig att bönder inte heller "får" sälja,
så man får väl smyga lite med det ::)
Men ger man sig ut på landsbygden så ska man väl tillslut hitta nån mjölkbesättning där man kan tigga till sig nån liter mot en slant, även fast det är glest mellan dom nuförtiden... :(
-
jodå, bönder får visst sälja opastöriserad mjölk hemma på gården. Men det ska vara i väldigt liten omfattning, typ en granne.
-
Jag är också interesserad av att köpa opastoriserad mjölk. Jag har hittat en bonde som är villig att sälja till oss (3kr/liter!) men det var inte krav godkänd mjölk och det vill vi helst ha.
Är det någon som känner till en lista av krav godkända bonder?
-
En före detta polis i Dörröd blev för en del år sedan förföljd av myndigheterna för han sålde opasturiserad mjölk, fick lägga av efter en lång kamp. Han försökte tom sälja den som kattmat för att inte bryta mot lagen för det kostade multom i vite.
Enda möjligheten att komma över varan är att skaffa ko eller köpa direkt av en mjölkproducent. Det blir svårare för varje år, kobesättningarna blir större och det går inte att resonera med en robot. Systemen är slutna, och man är inte pigg på att plocka ut 2 liter, i effektivitetens namn.
-
Hej,
Jag vill också få tag på opastoriserade mjölkprodukter, men jag känner ingen bonde i närheten där jag bor, i Tranås Småland. Jag har hittat en firma i England som levererar opastoriserade mjölkprodukter. Men jag vet inte hur det går att skicka så långt som till Sverige.
-
Om man ser tillbaka 10-15 år så fanns det mer mjölk bönder då. Under åren så blir de mindre gårdarna med 20-40 mjölkkor utkonkurerade av storbönderna som produserar mångdubbelt mer. Det var en bonder här som hadde mjölkkor men han lade ner när snart två år sen pga att det gick inte runt med de antal kor han hadde pluss att priset sjunkit. Förr hitta vi mjölkbönderna genom att hålla utkik efter mjölklastbilen ;) Som bina. Där det är bin så finns honunen någonstans i närheten. ;D
-
Det borde väl ffinnas ett antal alternativare somhar mjölkkor . Man kanske ska starta en liknande tråd som #matäggstråden# i vilket forum gör man det isf . Jag har iaf en bonde härikring jag kan köpa mjölk av ;D
-
Jag förstår inte varför man skall ha opastöriserad mjölk? Skälet till att mjölken pastöriseras är ju att vi inte skall bli sjuka av den. Homgeniseringen är en annan sak, men ohomgeniserad mjölk kan man ju köpa var som helst.
-
Jag förstår inte varför man skall ha opastöriserad mjölk? Skälet till att mjölken pastöriseras är ju att vi inte skall bli sjuka av den. Homgeniseringen är en annan sak, men ohomgeniserad mjölk kan man ju köpa var som helst.
Anledningen förr var för att stoppa spridningen av TBC bla, idag finns ingen sådan risk kvar. Anledningen nu är att Arla, Lactalis och de andra stora mejerierna ska ha monopol på mjölken. Läs Mjölk revolutionen av Fredrik Colting.
Man dödar alla bakterier vid pastörisering vilket ökar risken för återsmitta. I opastöriserad mjölk finns ett naturligt skydd mot dåliga bakterier, mjölksyrabakterierna. Folk får bara mer och mer urholkade skelett och det tror fler och fler forskare beror på att mjölken både pastöriseras och homogeniseras.
Så snälla försköna inte pastöriseringen...
-
Anledningen förr var för att stoppa spridningen av TBC bla, idag finns ingen sådan risk kvar. Anledningen nu är att Arla, Lactalis och de andra stora mejerierna ska ha monopol på mjölken. Läs Mjölk revolutionen av Fredrik Colting.
Man dödar alla bakterier vid pastörisering vilket ökar risken för återsmitta. I opastöriserad mjölk finns ett naturligt skydd mot dåliga bakterier, mjölksyrabakterierna. Folk får bara mer och mer urholkade skelett och det tror fler och fler forskare beror på att mjölken både pastöriseras och homogeniseras.
Så snälla försköna inte pastöriseringen...
I stort sätt håller jag med, när korta avstånd föreligger i tid och rum. Mjölk ska pastöriseras , då förutom smitta, ska vara hållbart länge, i Afrika kan man mycket väl ha tremånaders hållbarhet, för inget alternativ finns i megastäders ghetto. Jag föredrar kort avstånd från en ko. Idag kan jag köpa pastöriseras mjölk, och får nöja mig med att den inte är homogeniserad, vilket är värst. utan ko får man kompromissa .
-
Håller med om att opastöriserad mjölk är bättre. Själv dricker jag ingen mjölk nuförtiden, för när den blivit homogeniserad och pastöriserad så har allt det fina med mjölken försvunnit. Men hade jag fått tag på "färsk" mjölk så hade jag bälgat i mig några liter i veckan av denna härliga dryck!
Så om det finns någon bonde i Jönköpingstrakten som är villig att sälja så har ni en väldigt tacksam kund här :D (Hör gärna av er i så fall)
-
Om man ser tillbaka 10-15 år så fanns det mer mjölk bönder då. Under åren så blir de mindre gårdarna med 20-40 mjölkkor utkonkurerade av storbönderna som produserar mångdubbelt mer. Det var en bonder här som hadde mjölkkor men han lade ner när snart två år sen pga att det gick inte runt med de antal kor han hadde pluss att priset sjunkit. Förr hitta vi mjölkbönderna genom att hålla utkik efter mjölklastbilen ;) Som bina. Där det är bin så finns honunen någonstans i närheten. ;D
Vet det är ett sidospår, men det är knappast så att de med 40 kor blir "utkonkurrerade" av dom större mjölkbönderna. Det handlar snarare om att priset pressas så långt ner av handeln/konsumenterna/(inte av andra mjölkbönder! mjölkbönder vill såklart ha höga priser) att det inte går ihop sig ekonomiskt.
-
Har för mig att Kungsbyn sålde opastöriserad mjölk vid något tillfälle i mindre omfattning.
MvH
Christina G
-
Anledningen förr var för att stoppa spridningen av TBC bla, idag finns ingen sådan risk kvar. Anledningen nu är att Arla, Lactalis och de andra stora mejerierna ska ha monopol på mjölken. Läs Mjölk revolutionen av Fredrik Colting.
Man dödar alla bakterier vid pastörisering vilket ökar risken för återsmitta. I opastöriserad mjölk finns ett naturligt skydd mot dåliga bakterier, mjölksyrabakterierna. Folk får bara mer och mer urholkade skelett och det tror fler och fler forskare beror på att mjölken både pastöriseras och homogeniseras.
Så snälla försköna inte pastöriseringen...
Om TBC finns det delade uppfattningar.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=4695361 (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=4695361)
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15732 (http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15732)
http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/tuberkulos/?t=com&p=13768 (http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/tuberkulos/?t=com&p=13768)
Av framförallt den sista länken framgår det att det i huvudsak den ökade invandringen som gör att TBC åter är på frammarsch.
-
Ang. Bakterier
Om man normalt dödar alla bakterier så är det inte så konstigt att man blir sjuk när man utsätts för bakterier. Om man däremot är van att få i sig mycket bakterier så klarar man sig betydligt bättre mot sjukdomar.
-Säger han som inte varit sjuk på 10+ år :)
-
Det är tur att svärföräldrarna att mjölkbönder så att man får både råmjölk och "viiiloger" mjölk med jämna mellanrum! :) då räcker det med hembakat hemvete, smör, ost och ett stort glas mjölk (oboy om ungarna får bestämma) för att kvällsmålet ska bli komplett! :p
-
Av framförallt den sista länken framgår det att det i huvudsak den ökade invandringen som gör att TBC åter är på frammarsch.
Vet inte om detta räknas som invandring, men även adopterade barn kan ha TBC när de kommer hit. Jag har haft flera anställda som haft TBC och som varit adoptivbarn från utlandet. TBC är fortfarande vanligt bland barn från Vietnam eller Thailand exempelvis.
MvH
Christina G
-
På lördag kan du köpa det i Åre i en automat. "Fjällmjölk" står det på den. Högst olagligt och bara just på det datumet.
Mer info här: http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3888202&t=1060 (http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3888202&t=1060)