Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Alexn72 skrivet 25 sep-13 kl 13:42

Titel: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: Alexn72 skrivet 25 sep-13 kl 13:42
kan det vara champinjon eller ?
(samma svamp på de första bilderna)
(http://s7.postimg.org/r5um563br/SNC02701.jpg) (http://postimg.org/image/r5um563br/)

(http://s24.postimg.org/9qh5qta1d/SNC02702.jpg) (http://postimg.org/image/9qh5qta1d/)

(http://s24.postimg.org/7wdi0k1sh/SNC02703.jpg) (http://postimg.org/image/7wdi0k1sh/)


Sen en bild på där de två stod men den ena är redan plockad (ovan)
(http://s10.postimg.org/dmkkl139h/SNC02704.jpg) (http://postimg.org/image/dmkkl139h/)

Titel: SV: Vilken svamp
Skrivet av: Alexn72 skrivet 25 sep-13 kl 13:48
Nu har den som stod kvar fått växa mer och ser nu ut såhär.( en bit bortbruten och vänd på)
(http://s18.postimg.org/7zuvg3uat/SNC02710.jpg) (http://postimg.org/image/7zuvg3uat/)

(http://s24.postimg.org/5a7muh6a9/SNC02712.jpg) (http://postimg.org/image/5a7muh6a9/)


De växer i gräsmattan  i närheten av ett trädgårdsland och på platsen var gräset ca 10-20cm högt.

Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: christinag skrivet 26 sep-13 kl 19:56
Det är en champignon, men om det är en ätlig eller giftig sort går inte att se på bilderna.

MvH
Christina G
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: Alexn72 skrivet 26 sep-13 kl 20:19
Det är en champignon, men om det är en ätlig eller giftig sort går inte att se på bilderna.

MvH
Christina G

har du någon länk eller liknande eller hur ser man det?
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: javill skrivet 26 sep-13 kl 20:48
http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Agaricus_xanthoderma (http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Agaricus_xanthoderma)
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: christinag skrivet 26 sep-13 kl 21:00
För att få fram färgen på sporpulvret behöver du lägga hatten på ett vitt papper över natten eller några timmar i varje fall.

Observera: Alla kamskivlingar har vid något tillfälle gett lättare förgiftningstillstånd vid rå förtäring. Det har olika orsaker och beror inte på vilken sort det är. Bortsett från detta faktum kan du ha nytta av följande:

* Ljus eller kamelbeige hatt, vita skivor, ingen doft, vitt kött, vitt sporpulver = ätlig

* Vit eller beige hatt, vitt kött, mycket svagt rodnande när man tar på den eller skrapar den, först rosa sedan chokladmörka skivor, svag aromatisk doft, smak svagt kryddig, sporpulver brunsvart = ätlig

* Vit eller gulvit hatt, först gråvita därefter grårosa och sedan chokladfärgade skivor, vid beröring gulfläckig och fläcken behåller sedan denna färg, vitt kött som gulnar något vid genomskärning, lätt mandeldoft, sporpulver svartbrunt = ätlig

* Samma som nyss nämnda men den får snabbt gula fläckar vid skrapning på även foten, den gula färgen försvinner efter ett tag och fläcken blir mörkare gulbrun, Den luktar karbolliknande vid uppvärming men man kan missa det vid plockningstillfälllet = giftig!

Det finns svampböcker som hävdar att man även kan äta giftchampinjoner efter uppvärming, men jag tycker inte det är någon bra idé eftersom våra ämnesomsättningar är olika, likaså kan växtplats och andra omständigheter ha inflytande på vad svampen innehåller. Tänk även på att champinjoner akkumulerar tungmetaller rätt bra. De kan ha 400 till 600 gånger kadmiumkoncentrationen jämfört med marken den växer i!

Jag har för mig att de med rosa sporpulver, men inte de med ockragult sporpulver var ätliga också, men jag har inte tillgång till min bättre svampbok just nu. Så håll dig till ovan bskrivningar, då har du bäst chans att hitta en god champignon.

MvH
Christina G
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: christinag skrivet 26 sep-13 kl 21:07
Svampguiden som det länkades till ovan säger så här: "Påminner om en snöbollschampinjon, men skiljer sig från denna genom sin obehagliga doft och att den gulnar kraftigt omedelbart vid skrapning" men detta är väldigt lurigt. För det första känner inte alla doften, detta gäller särskilt när man plockar den vid kall väderlek och därför är formuleringen missvisande tycker jag. Dessutom finns det flera ätliga champignonarter som gulnar mer eller mindre kraftigt. Tag fasta på mina beskrivningar ovan och när alla kriterier stämmer så är svampen ok.

MvH
Christina G
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: Alexn72 skrivet 27 sep-13 kl 07:54
innan jag skrev inlägget så kollade jag i diverse svmapböcker och fick fram att den skulle vara okej men sen läser man på något ställe att det inte alls behöver vara det man tror.

och er hjälp uppskattas ;)

Doften var svagt "jordig" som champinjonerna man köper i affär och den verkara inte bli gul av beröring
När jag kommer hem ska jag plocka en bit och lägga på papper..

Min förhoppning är att detta är rätt svamp och isåfall ska jag starta min odling 8)
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: javill skrivet 27 sep-13 kl 09:16
För att få fram färgen på sporpulvret behöver du lägga hatten på ett vitt papper över natten eller några timmar i varje fall.

Observera: Alla kamskivlingar har vid något tillfälle gett lättare förgiftningstillstånd vid rå förtäring. Det har olika orsaker och beror inte på vilken sort det är. Bortsett från detta faktum kan du ha nytta av följande:

* Ljus eller kamelbeige hatt, vita skivor, ingen doft, vitt kött, vitt sporpulver = ätlig

Den där tycker jag låter lurig!  :o   Hade nog inte vågat mig på någon med vita skivor.
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: christinag skrivet 27 sep-13 kl 20:21
Den där tycker jag låter lurig!  :o   Hade nog inte vågat mig på någon med vita skivor.
Många svampar är luriga innan man har lärt sig dom. Helt OK att avstå i såna fall.

Ovanstående beskrivning passar bl.a. in på Zon-kamskivling som har två goda *stjärnor*, även om den ofta kan vara litet gråare. Champignoner är sk kamskivlingar också. Alla kamskivlingar (= ringlösa flugsvampar) är goda matsvampar men man kan i de lesta fall räkna med att de kan (men måste inte) ge lättare förgiftningssymptom när de äts råa. Flugsvampar finns både med och utan ring. Jag har ätit en del sorter utav flugsvampar förresten, men man måste veta vad man gör och vara helt säker på identifikationen till 100%.

MvH
Christina G
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: Alexn72 skrivet 29 sep-13 kl 10:44
Har låtit en bit ligga på ett vitt papper nu två dagar men inga sporer än
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: christinag skrivet 29 sep-13 kl 18:14
Det ligger troligen mikroskopiska vita sporer ovanpå pappersytan  :) Jag tycker inte riktigt att den på din bild såg ut som en svamp som skall ha vita sporer, men då har den väl det i alla fall. Sporerna bör synas efter så lång tid.

MvH
Christina G
Titel: SV: Vilken svamp, gissar på champinjon!
Skrivet av: Alexn72 skrivet 02 mar-14 kl 19:58
Lite sen uppdatering...

smakade även på en liten bit och det smakade champinjon så förhoppningsvis dyker de upp igen