Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: LenaWB skrivet 25 sep-13 kl 08:52

Titel: Göra hundmat av fint fårkött, gör ont i mej!!
Skrivet av: LenaWB skrivet 25 sep-13 kl 08:52
En av mina vänner har lamm och får och jag tycker det värker i hjärteroten när hon använder sitt fina fårkött endast till hundmat. Lammköttet är det dock inga problem att bli av med....Måste ju finnas bra recept att göra smakrik salami/korv av fårköttet istället som också kan gillas av nu endast lammätare. Kanske då till viss del uppblandat med fläsk eller nöt men att man i allafall får bättre avsättning för köttet? Skulle vilja överraska henne med något smakrikt och gott gjort av hennes fina tackor....Tips/recept emottages tacksamt!
Titel: SV: Göra hundmat av fint fårkött, gör ont i mej!!
Skrivet av: pettson skrivet 25 sep-13 kl 10:18
Vi lämnar köttet efter våra utslagna tackor till rökning där de varmröker dem. Det mesta fettet rinner av i värmen. Vi säljer det mesta av köttet. Flera kunder har uttalat att detta är det godaste kött de ätit. Vi lämnar även kött efter tackor till det lokala charkuteriet som gör korv. Den säljer vi. Så visst går det att ta vara på kött efter vuxna får!
Titel: SV: Göra hundmat av fint fårkött, gör ont i mej!!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 25 sep-13 kl 10:33
Jag gör så mycket färs som möjligt av tackorna eftersom vi har barn. Blir kanonbra färs. En släkting som också äter mycket får brukar färsa stor del av tackorna med. Om man har någon som inte tycker om fårsmaken gäller det att skära bort fettet innan tillagning och akta sig för slaksidor. Men egentligen är tack-köttet så fint att det inte behöver färsas. Jag hänger kropparna någon vecka.

Både vi och släktingen har bjudit på får till de som envist hävdar att får smakar kofta och att tackor inte går att äta, och de har berömt maten och tagit om.

Ja nu är det snart dags igen, frysen tom och betet tar snart slut. Har aldrig rökt får, men nu blev jag sugen :)
Titel: SV: Göra hundmat av fint fårkött, gör ont i mej!!
Skrivet av: Halte skrivet 25 sep-13 kl 10:42
Jag lade några tackor i frysen förra året och som färs och grytbitar tyckte jag det passade utmärkt.. Men jag måste säga att det inte var någon höjdare i konsistensen om man skulle ha bitar att ha i stekpannan.

P.g.a. överkänslighet mot insektsbett så ska jag slakta ut 4-5 stycken tackor i år med, de kommer att ligga i frysen allihop. Vansinne att inte ta tillvara så mkt bra kött. Jag tror jag ska testa att varmröka lite av det och se hur det blir.
Titel: SV: Göra hundmat av fint fårkött, gör ont i mej!!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 25 sep-13 kl 10:42
Å andra sidan är ju hundmat attans dyrt, så om man inte uppskattar smaken på får så spar man ju en god
peng på att slippa köpa hundmat :) Och betydligt bättre än att bara kassera ätbart kött.

Men tycker absolut du ska övertyga din vän att det är gott!