Alternativ.nu
Övriga ämnen => Skogsbruk => Ämnet startat av: T16_AeRo skrivet 24 sep-13 kl 14:25
-
Då vi ska rensar upp bakom våran lada och ta ned alla träd undrar jag om det är lönt att sälja ca 15-20 stora aspar (diameter kanske 25-35 cm). Finns även några björkar. Finns det någon min. gräns på hur mycket en timmerlastbil hämtar egentligen? Jag har ingen aning om vad träden kan vara värda. Att kontakta ett skogsbolag som kommer ut och räknar på detta känns väl inte aktuellt?
Tanken nu är att ett företag ska ta ner i stort sett rubbet + massa runt vårat bostadshus och flisa upp. Det mot att vi slipper betala något för jobbet.
Problemet är nu att en nära anhörig skrek rakt ut och menar på att vi "ger bort" träden och att vi måste ta varje chans att få in pengar på gården. Han erbjöd oss att låna traktor m. timmerkärra.
Det vi har emot oss är ju att båda jag och min sambo har jobb vid sidan om så tiden räcker ju knappast till då vi har 1000 andra projekt på gång.
-
Aspar ger ganska bra betalt och jag tror att minsta volymen är 10 m3
-
Ifall det finns någon kommersiell vedproducent i trakten kan det vara värt att fråga om dom kan ge något för det.
-
Ja, det kan säljas som lövved och ger bra betalt trots att det är rätt dålig ved. Annars går det kanske att säljas som tändsticksmaterial eller såga upp till bastupanel. Eller allra helst, låt det stå. Djurlivet behöver sina asplundar.
-
http://www.swedishmatchindustries.se/Virkesinkop/Allmant/ (http://www.swedishmatchindustries.se/Virkesinkop/Allmant/)
Ger rätt bra betalt..
-
440 kr/m3fub är inte så illa. Minsta mängd 7m3fub
-
Tänk på att det kommer att komma upp en djungel av aspskott från de fällda träden om den inte avbarkas och får dö stående i över 1 år
-
Inhägna och låt får kalasa på skotten, mina älskar asp och ask!
-
Fäll dem i vinter till glädje för harar,rådjur och älg..
-
Jag tog ner ett 100-tal aspar för 5 år sen till tändsticksvirke. Det har inte kommit ett enda skott från dom stubbarna.
-
Jag tog ner ett 100-tal aspar för 5 år sen till tändsticksvirke. Det har inte kommit ett enda skott från dom stubbarna.
Nej, asp skjuter inte från stubbarna utan från rötterna. Eller har det inte kommit något från de heller?
-
Tycker det låter klokt av din "anhörige". Har du möjlighet att få in några kronor på det så kan de väl lika gärna stå tills tid finns.
-
Ja hade sparat och tagit ner efter hand till ved för egen del . Och då hinner du med som det passar dig.
-
Fördelen att flis är att ni blir av med alla grenar vilket ni inte blir om ni bara säljer timret men det kan löna sig att kolla vad virket är värt då det kan betala både att träden tas ner och att ta dit en flisare. Det är inte helt oproblematiskt att sälja virke som växt i närheten av hus så det kanske blir att det går som brännved men även det ger pengar.
-
Nej, asp skjuter inte från stubbarna utan från rötterna. Eller har det inte kommit något från de heller?
Inte ett skott så långt ögat når. Det var iofs rejäla aspar, om det nu kan ha nån betydelse.
-
Inte ett skott så långt ögat når. Det var iofs rejäla aspar, om det nu kan ha nån betydelse.
Hej!
Du hade en jä....la tur- vore intressant att veta varför det inte kom rotskott....
mvh bosse
-
Kollat lite idag och det ser ut som att vissa av de stubbar som ligger öppet, har fått några små skott. Nu ca 30 cm höga och närmast lika hallonskott. Det höggs ju ändå 2007-08 om jag minns rätt.
Stubbarna inne i skogen har däremot inte ett enda skott runt sig.
-
Men du har ju lämnat en massa träd, då har energin gott till tillväxt på de istället
-
Jag tog ner ett 100-tal aspar för 5 år sen till tändsticksvirke. Det har inte kommit ett enda skott från dom stubbarna.
Jo, storleken/åldern har betydelse när det gäller asp. Allra mest rotskott får man vanligen efter halvstora aspar, sådär nån decimeter eller 2 i diameter. Minst från riktigt gamla.
Ljus har också betydelse. Gallrar man ett aspbestånd brukar det inte bli så mycket skott, eftersom det är för mörkt.
-
440 kr/m3fub är inte så illa. Minsta mängd 7m3fub
Ja det får bli tändstickvirke då. Vagn är inhandlad till fyrhjulingen så jag kan lägga en välta framför huset.
Nu har ju inte jag en aning om hur stor mängd det kommer bli till slut men vissa aspar är ju rejält grova. Resten får jag väl samla till massaved.. såg att det gick att blanda med björk.
Måste man ha något "kontrakt" med tex Swedish Match eller är det bara sätta igång och fälla? Jag vet ju som sagt inte alls hur mycket det blir i slutänden, först när jag kan mäta vältan vet jag ju mängden ???
Bland annat detta som ska ner :
(http://www1.garaget.org/gallery/images/2/1288/1288-711289436b33fb612f64fab27e5784b8.jpg) (http://www.garaget.org/mypage/gallery_image.php?user=1288&image=2125590)
-
Ring närmaste representant och prata lite med, så får du dessutom aktuella regler för hur virket ska vara sågat, kvist-tolerans, längd osv..
Det brukar väl bli 2 bitar per träd som duger, om dom är hyfsat kvistfria. Och fria från röta.
-
([url]http://www1.garaget.org/gallery/images/2/1288/1288-711289436b33fb612f64fab27e5784b8.jpg[/url]) ([url]http://www.garaget.org/mypage/gallery_image.php?user=1288&image=2125590[/url])
Garaget.org!!!
Trodde jag var den enda garaget-medlemmen på Alternativ.
Och så bor vi bara några få mil från varandra.
-
Det brukar väl bli 2 bitar per träd som duger, om dom är hyfsat kvistfria. Och fria från röta.
Ja det är ju det oxå :-\ Vissa av asparna ser ju ut att kunna vara drabbade. Blir dessa massaved då? Har ju även en del klenare aspar som inte håller måttet. Nu köper väl inte Swedish Match massaved så då måste jag ju vända mig till en annan uppköpare för att krångla till det ännu mer ::)
Har för mig jag läst att det går att blanda asp och björk när det gäller massaved.. stämmer det?
Hade det varit större mängd att sälja är det ju inga problem att kontakta en uppköpare, men nu vet jag ju inte hur mycket jag får ihop. Dels av tändsticksvirke, dels om man kan sälja resten som massaved då.
Mätte upp 47cm dia på en av dom grövsta och rakaste asparna och chansade att den var 20m hög
http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirekt/Avverka/Verktyg/Volymberakning/ (http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirekt/Avverka/Verktyg/Volymberakning/) Fick då ca 1.6 skogskubikmeter, men de är ju med bark. Min välta bör ju vara 7 under bark., så det går ju åt ett par grova då.
-
Varför inte bara låta träden stå då?
-
Tänk på innan du börjar hugga något att du har koll på vad som räknas som vrak, vad som är minimilängder-maxlängd och så vidare så att du inte får onödiga vrak. Vet inte hur det går till med sådana här små leveranser. Du måste nästan höra med någon som har erfarenhet av liknande i närheten av dig, det kan nog vara enklast och effektivast eftersom vad som lönar sig bäst kan skilja mycket beroende på vad man bor i närheten för industrier och så vidare.
-
Allt som inte följer SM's specifikationer blir vrak om det är de som tar det. Minsta toppdiameter 22cm, rötfritt, obarkat, max tre kvist av någon större diameter tror jag. Ta inte detta på för stort allvar utan läs deras spec. på sidan. Står där.
-
Man behöver inget kontrakt. Men det är rätt bra att skriva ett för då måste skogsbolaget du har skrivit med ta emot det. Jag skulle hugga tändsticksvirke av aspen skulle du inte få ihop tillräckligt så är det bara att slänga i det i massaveds högen :-)
-
Fick hjälp att fälla asparna närmast ladugården i helgen. Spännande det här med att hitta röta :-\
Skulle denna stock bli vrakad? Det är i toppänden. Blev lite förvånad efter apteringen då jag tyckte den såg bättre ut i rotänden >:(
(http://www1.garaget.org/gallery/images/2/1288/1288-f1f6871034f9db17c8b553ded6ff5466.jpg) (http://www.garaget.org/mypage/gallery_image.php?user=1288&image=2162539)
Dom grövsta får jag se i veckan då jag måste få på ett längre svärd på sågen
-
Den där är rutten och skulle säkert vrakas ja. Så ser asp ofta ut inuti. Med tiden ruttnar det ännu mer och trädet blir ihåligt, det är därför asp är bland de allra viktigaste träden för fåglar
-
Förr var det ok med 1/3 av diametern med fast röta. Men som sagt, kolla deras spec. Det är ofta svårare att få till raka med kvistarna på rätt sätt. Tändsticksmaterialet "svarvas" av stocken, därför behövs det tillräckligt låga kvistfria bitar.
-
Förr var det ok med 1/3 av diametern med fast röta. Men som sagt, kolla deras spec.
Jo det står att lösröta endast tillåts i stubbskäret intill 1/3 av diametern.
Vad är det för skillnad på fast- och lösröta då?
-
"Dom grövsta får jag se i veckan då jag måste få på ett längre svärd på sågen"
Var i Närke befinner du? Jag har 2st 28tum svärd till Husqvarna, ska vara i Örebro mellan 8.00- 13.00 tis - fri.
-
Asp är användbart om någon vill göra spåntak.
-
Skillnaden mellan lösröta och fast röta är som det låter, det känns! På bilden ser det ut att vara fast röta.
Men hur är det med kvistarna? Har för mig att de måste vara placerade i kvistvarv och inte får vara grövre än en viss diameter och att det ska vara tillräckligt långt mellan. Kan vara ett nog så stort problem.
Annars är ju asp populärt till bastulavar.
-
Kollade på dina bilder. Asparna du visar är energived, sedan på vilket sätt du väljer att sälja dem är en smaksak. Dom duger INTE till tändsticksvirke, så försök inte med det. Skulle detta virket mot förmodan komma till Swedish match, så blir det vrak och i värsta fall en faktura på frakten
-
Nej jag får nog glömma att sälja det som tändsticksvirke även fast jag har några fina grova. Virkesinköparen som var ute och kollade på asparna innan fällning sa att jag var tvungen att få ihop ca 30-35 stockar som minimum. Hade alla sett bra ut hade det ju gått bra.. har några stora as ute i våran skog som man hade kunnat tagit ner då också.
Men nu när en till synes fin asp kan vara helt rötskadad så tror jag inte det är värt att fälla dom i skogen på ren chansning. Dessutom är ju vissa bortåt en 70-80 cm så tror inte ens kranvagnen klarar av stockarna :-\
Blev bara lite osäker på hur en rötskadad asp ser ut då vissa inte har så tydliga linjer mellan skadad och friskt inre (den på bilden ovan var en av de sämsta visade det sig)
-
Asper som är 70-80 är i det närmaste garanterat rötskade i någon grad. Är det dessutom bara ett par stycken kan man ju gott lämna de till hackspettarna.
-
"Dom grövsta får jag se i veckan då jag måste få på ett längre svärd på sågen"
Var i Närke befinner du? Jag har 2st 28tum svärd till Husqvarna, ska vara i Örebro mellan 8.00- 13.00 tis - fri.
28" ??? Då måste det vara riktigt grova och rejäla träd för att man skall behöva ta till dessa svärd...
Av bilderna att döma är det inte så grova träd, så jag gissar på att man kommer långt med ett 13" el. 15" svärd...
Med ett 13" svärd klarar du ett träd på 60 -70 cm i diameter rätt så lätt...
-
Visst kan man, men personligen tycker jag man arbetar mycket effektivare med en halvstor såg och svärd på 18-20''. Ska man hugga några stycken större träd så vinner man på att använda effektiva verktyg. Spar tid och koncentration och ökar därmed säkerheten. Men 28'' är nog lite väl överdrivet i svenska förhållanden.
-
Visst kan man, men personligen tycker jag man arbetar mycket effektivare med en halvstor såg och svärd på 18-20''. Ska man hugga några stycken större träd så vinner man på att använda effektiva verktyg. Spar tid och koncentration och ökar därmed säkerheten. Men 28'' är nog lite väl överdrivet i svenska förhållanden.
Tycker det är over kill . och att det mest låter inte som det är någon skogsman . Har aldrig behöva större än 20tum inte ens på den största gran ja tagit ner dom var 120cm i brösthöjd. För att ha stort svär behöver man även en stor motor för att driva kedjan vilket nästan glömmas bort.
-
Är det en stubbskottssälg som står där också? Den skulle jag lämnat kvar. Ett vackert träd som är viktigt för djurlivet.