Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Grönalisa skrivet 21 sep-13 kl 12:20
-
Hej!
Står här med en stor korg full med experimentfältets sviskon och vill inte göra sylt eller marmelad utan vill ha katrinplommon av dem. Jag har klyvt, kärnat ur och torkat en del i ugnen vilket gått utmärkt men de blir rätt syrliga och hårda (skalet blir surt). Inte riktigt vad jag är ute efter. Är det någon som gjort egna katrinplommon? Brukar köpa mjuka, ekologiska på affären men varför köpa när jag har egna? Tyvärr hittar jag ingen vän eller bekant som gjort detta själv och jag vill helst slippa blötlägga över natten osv, åtminstone inte alltid. Några förslag?
Tycker ju det hela borde vara enkelt men jag vägrar använda konserveringsmedel så det måste gå rätt till.
Mycket tacksam för tips/råd!
-
Har torkat vanliga plommon, delade och urkärnade, i torkapparat (Evermat) och de liknar katrinplommon i konsistensen, lite halvmjuka och sega och jättegoda.
-
Att de blir hårda kan bero på att du torkar i för hög värme.
-
Jag har också gott om plommon, och har funderat på att göra katrinplommon. Men kan man göra det av vilka plommon som helst, eller ska det vara nån särskild sort?
-
Om jag förstått saken rätt, värms plommonen som ska bli katrinplommo först så att de blir på sätt och vis kokta inuti. Sen får de torka (utan att delas)
-
Mina smakar inte riktigt som katrinplommon, det är bara konsistensen som är ungefär likadan - torkade i 50 grader i cirka 7 timmar.