Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: aston_sol skrivet 13 sep-13 kl 09:11

Titel: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: aston_sol skrivet 13 sep-13 kl 09:11
Vi är nyinflyttade o har aldrig eldat i en vedspis. Min fråga är hur jag vet när spjället är öppet? Det ryker in lika mycket vilket läge vi än sätter den på. Ser ingen rök i skorstenen.
Den är godkänd av sotare för bara några månader sedan.
Det är en norrahammar no 1726.
Skickar med en bild på reglaget.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Nina W skrivet 13 sep-13 kl 09:22
Då reglaget är på noll så är det stängt. Antagligen så ryker det in för att ingen eldat på länge. För det finns väl inget stort spjäll någonstans? Ett handtag som sticker ut ur muren någostans, på insidan så finns det i så fall en plåbit som blockerar rökgången.... Bara att dra ut. På vedspisar brukar det finnas en liten lucka under ugnen. Den är till för att elda lite skräp i för att få bättre drag då man gör upp eld. Elda i den samtidigt som du gör upp eld och peta in med mer och mer tills det slutar ryka in. / Lycka till!
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: johe71 skrivet 13 sep-13 kl 09:27
Då reglaget är på noll så är det stängt

på bilden menar du... jag tycker inte det är en nolla, utan jag tycker det ser ut som att det är ett Ö (rakt ner, det är ett streck ovanför ringen) och ett S (halvt täckt av murbruk(?) längst upp (när reglaget står åt vänster))... 
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: lasseis skrivet 13 sep-13 kl 09:52
Ö står för öppet, häll en skvät t-röd i en liten konservburk ställ den i eldstaden tänd på,
när det brunnit färdigt så går det oftast att göra eld med ved utan att det ryker in
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Broberg skrivet 13 sep-13 kl 11:56
Jo, Ö är för öppet och S för stängt. Ska vara fullt öppet tills det tagit sig ordentligt, sen kan det behöva stängas en del. Är olika på olika spisar, olika skorstenar och olika ved. Man får lära känna den man har.

Elda i den lilla sotluckan, som de skrev. Lys in där med en ficklampa och se om spjället öppnar och stänger, som det ska.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: aston_sol skrivet 13 sep-13 kl 21:57
Tack för alla svar! Ska testa imorgon att värma med lite t-röd med spjället på Ö.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Broberg skrivet 13 sep-13 kl 22:08
Och skorstenen har vanlig, modern pipa va? Typ 15x15 cm, eller så? Kan vara annorlunda med storpipor, där flera eldstäder eller öppen spis är anslutna, till en stor gemensam.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 13 sep-13 kl 22:09
Skorstenen är förmodligen kall och kanske även fuktig efter att stått oanvänd över sommaren. För att det skall bli bra drag så måste du elda rejält så att skorstensstocken blir torr och varm. Det kan ta några dagars kontinuerligt eldande. Skorstensstocken skall vara ljummen redan innan du tänder, och drag redan när du öppnar spjället. En kall och fuktig skorsten kyler rökgaserna så att det kan bildas ett "lock" i skorstenen av kall och fuktig rök. Har du otur kan skorstenen rent av gå baklänges.

Det kan underlätta att få fart på elden om du har ett fönster eller en dörr på glänt när du tänder upp. Och gärna extra torr och finklyvd ved de första veckorna. Var frikostig med tidningspapper när du tänder upp om det inte är drag redan innan.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Broberg skrivet 13 sep-13 kl 22:11
Och skorstenen har vanlig, modern pipa va? Typ 15x15 cm, eller så? Kan vara annorlunda med storpipor, där flera eldstäder eller öppen spis är anslutna, till en stor gemensam.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: aston_sol skrivet 15 sep-13 kl 22:45
Det fungerade! Körde en halvtimme med värmepistol sen shockeldade jag tidningspapper i sotluckan och sen var det drag.
Fantastisk värme.

Tack för svar.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: aston_sol skrivet 01 okt-13 kl 15:58
Det fungerade! Körde en halvtimme med värmepistol sen shockeldade jag tidningspapper i sotluckan och sen var det drag.
Fantastisk värme.

Jag var visst lite för snabb att ropa hej. Efter en vecka med bra drag så efter några dagars uppehåll så slutade draget o nu får jag inte till det igen.
Kommer det att fortsätta så här hela vintern eller blir draget lättare att återfå på vintern?
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: torbjorn skrivet 01 okt-13 kl 16:01
Hur var vädret under de dagar du inte eldade, samt när du började försöka få fart på vedspisen igen efter uppehållet?
Om det har regnat kraftigt så att hela skorstenen är kall och genomblöt, så kan det ta tid att få igång draget igen.
Likaså kan det vara besvärligt om vinden ligger på från ett sådant håll att det blir undertryck inne i huset.
Ett tips är att stänga alla dörrar, fönster, ev ventiler mm på läsidan men hålla öppet på vindsidan medan man försöker tända.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: gustavbengtsson skrivet 01 okt-13 kl 16:19
Drag skapas genom att skorstenen är varm(varm kan vara relativt, det behöver bara vara varmare än omgivningen- är det 10minusgrader överallt och skorsten är 5minus så är det att anse som varm) . sålänge den är varm så är luften i den varm - och varm luft stiger - när den varma luften stiger sugs ny luft in underifrån  - genom spisen, om man har slutat elda och det blivit kallt så sugs kall luft in och kyler av skorstenen (långsamt) därför kan man stänga spjälet och alla ställen luft kommer in på när man slutat elda - men då är det jäkligt viktigt att det inte är nån eld eller glöd kvar så huset fylls med koldioxid och man dör (hände relativt ofta när vedeldning var vanligare). Om skorstenen är kall - dvs samma temperatur som allt runt om och man ska starta elda så kan man skapa ett tillfälligt drag genom att sätta in ett ljus eller elda lite tsprit eller liknande, hela skortenen värms inte men luften i den värms och börjar stiga, och då börjar man elda snabbt när luften börjar stiga så röken följer med den ut, och sedan flyter det förhoppnignsvis på... det är klurigt ibland men min upplevelse är att man lär sig hur man ska göra med tiden... som andra säger så spelar väder och vind också in, vissa dagar är det helt enkelt jäkligt svårt att få igång det, men eldar man regelbundet så blir det bättre/enklare eftersom skorstenen då lär hålla iaf någon grad varmare än annat och det därmed är drag hela tiden..  detta gäller väll dock bara om de är en riktig skorsten som har lite massa som kan hålla värme... ett tunt rör blir ju kallt och varmt mycket snabbare...


edit: kolMONoxid inte kolDIoxid...
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 01 okt-13 kl 16:37
Draget är lättare att få igång på vintern, dels eldar du oftare, dels har du ett naturligt flöde av varm inomhusluft ut genom skorstenen. Men många spisar måste startas med ett eller ett par papper i sotluckan eftersom rök-kanalen går lite nedåt från eldstaden innan den börjar gå uppåt i skorstenen. Det blir rutin.

gustavbengtsson, kolmonoxid är det du skall akta dig för.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: gustavbengtsson skrivet 01 okt-13 kl 16:39
Draget är lättare att få igång på vintern, dels eldar du oftare, dels har du ett naturligt flöde av varm inomhusluft ut genom skorstenen. Men många spisar måste startas med ett eller ett par papper i sotluckan eftersom rök-kanalen går lite nedåt från eldstaden innan den börjar gå uppåt i skorstenen. Det blir rutin.

gustavbengtsson, kolmonoxid är det du skall akta dig för.

oj ja, lätt att blanda ihop dom där, en eller två syreatomer... tack för rättelsen.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: aston_sol skrivet 01 okt-13 kl 18:42
Tack för svar! Ska testa med t-röd i sotluckan. Läste i tidigare meddelande att man ska elda några papper i sotluckan men uppfattade då att sotluckan menades luckan där askan samlas under eldstaden. Först nu inser jag att det finns ytterligare en lucka under ugnen genom vilken jag ser spjället. Antar att det är den som är sotluckan och att det är där jag ska elda tidningspapper eller t-röden.

Har inte tänkt på vad det varit för väder men ska börja registrera både väder och vind vid tändning.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Håning skrivet 01 okt-13 kl 19:00
Tack för svar! Ska testa med t-röd i sotluckan. Läste i tidigare meddelande att man ska elda några papper i sotluckan men uppfattade då att sotluckan menades luckan där askan samlas under eldstaden. Först nu inser jag att det finns ytterligare en lucka under ugnen genom vilken jag ser spjället. Antar att det är den som är sotluckan och att det är där jag ska elda tidningspapper eller t-röden.

Har inte tänkt på vad det varit för väder men ska börja registrera både väder och vind vid tändning.
Då är det väl säkrare  med bara papper ? Vet en som brann inne när han fipplade med T röd och just vid spisen . Vill bara att du ska vara medveten om faran .
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: gustavbengtsson skrivet 01 okt-13 kl 20:14
ja sotluckan är (tror jag) oftast en liten en, bara till för att skrapa ut sot ur... t röd osv hade jag också skippat, slabbigt och dant, sätt ett värmeljus i eldstaden - där du vanligtvis eldar med ved,(alternativt i sotluckan om det får plats men jag hade börjat med att prova i eldstaden, känns enklare..) är mitt tips, låt de stå sålänge du orkar vänta... men vänta inte för länge, eller alls, från att du tar ut det till att du tänder eld... då hinner den lilla luften som hunnit värmas redan ha stigit ur skorstenen, och draget avstannat, kanske, så direkt tända eld när du tar ut ljuset.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 01 okt-13 kl 20:18
Då är det väl säkrare  med bara papper ? Vet en som barn inne när han fipplade med T röd och just vid spisen . Vill bara att du ska vara medveten om faran .

Helt rätt, tidningspapper är mycket säkrare. Jag vet en som fick krulliga ögonbryn, korta ögonfransar och sotigt i köket när han tände med aceton ;D Flytande bränslen kan överraska :o

Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: aston_sol skrivet 01 okt-13 kl 21:06
Då är det väl säkrare  med bara papper ? Vet en som barn inne när han fipplade med T röd och just vid spisen . Vill bara att du ska vara medveten om faran .

Oj det låter inte bra. Hann inte läsa detta innan jag pytsade in två små avsågade konservburkar med t-röd i sotluckan(den riktiga). Som tur är så har jag både liv och ögonbryn kvar. Dessutom har jag grymt bra drag i spisen. Det kom igång efter bara några minuter med t-rödseldandet.

Jag ropar hej och ser åter igen fram emot vintern. 
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 01 okt-13 kl 22:44
Köp en burk med gaffelbitar eller ansjovis.Dessa askar passar perfekt i sotluckan. Tidningspapper ryker och kan föra med sig glöd som dimper ner i en annan kanal eller under tegelpannor där det oftas samlas löv och bös som är lättantändligt.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: gustavbengtsson skrivet 01 okt-13 kl 22:54
varför krångla till det, värmeljus (sånt där litet platt stearinljus i aluminium-kopp) är väll det enklaste? eller tror ni inte de blir tillräckligt varmt? det funkar alltid för min del iallafall... enkla att göra själv av gamla ljus-bitar, billiga att köpa, brinner länge så man kan använda samma jättemånga gånger...

sen att tidnignspapper skulle föra med sig glöd ut och starta brand, då tror jag det är värre när man väl startar elda och de är riktigt drag, eller? :P dessutom brukar det vara en bit för röken att gå, och lite krokigt i spisen, det går ju inte bara rakt upp... oftast iallafall, vad jag vet.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 01 okt-13 kl 23:00
Nja, Gottfrid har rätt i att när man eldar papper i sotluckan så blir det mer fart på luften och ingen ved som bromsar papperet. Men papper funkar bra i alla fall ;D

Värmeljus är mesigt, ungefär lika bra drag i som att värma motorblocket på bilen med en tändare.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Klara skrivet 01 okt-13 kl 23:09
Papper tycker jag, verkar otrevligt med -röd. Min skorsten brukar vara lite trög att få igång i början av säsongen, det är en stor skorsten med många pipor och två murstockar som går ihop till en skorsten. Sedan när man har eldat några veckor är det inga problem.
Oftast räcker det med den lilla sotluckan alldeles under ugnen. Men den stora sotluckan längst in i utrymmet under ugnen är räddningen. Eldar man tidningspapper där så blir det alltid drag (om inte hela kanalen skulle vara täppt av annat skräp förstås). Om det börjar ryka in så får man det att vända genom att elda papper i stora sotluckan.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: gustavbengtsson skrivet 01 okt-13 kl 23:24
Värmeljus är mesigt, ungefär lika bra drag i som att värma motorblocket på bilen med en tändare.

jasså det är mesigt? ska det vara macho att elda nu också? :P jojo, kanske blir bättre drag om man eldar jäkla massa med papper... här brukar det dock räcka med ett eller i värsta fall ett par värmeljus, och när de ej funnits har det räckte med såpass lite papper så det motsvarat detsamma, typ ett par 2-4 tidnignssidor...  hur mkt får du elda för å få drag? teoretiskt räcker det ju med pytteliten värmeökning av såpass lite/mkt luft så den kan stiga upp hela vägen och ut och därmed sugs ny luft in underifrån och draget är uppnått. att jämföra med att värma motorblocket på en bil är värdelöst eftersom det inte handlar om att värma själva skorstenen utan bara att värma en liten del av luften i den typ knappt en grad... eller eldar du papp tills själva skorstenen är varm?  :o  ???
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 01 okt-13 kl 23:43
Det handlar inte om macho för att man vill hinna få fyr i spisen innan skägget växer ner och täpper igen sotluckan.

Om teorin skall fungera i praktiken måste teorin vara förankrad i verkligheten. Ställer du ett värmeljus i eldstaden och det inte finns något drag redan, så kommer värmen att dra luften åt fel håll förutsatt att spisen är installerad som de flesta, med insticket i skorstenen bakom/under ugnen.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Håning skrivet 01 okt-13 kl 23:44
jasså det är mesigt? ska det vara macho att elda nu också? :P jojo, kanske blir bättre drag om man eldar jäkla massa med papper... här brukar det dock räcka med ett eller i värsta fall ett par värmeljus, och när de ej funnits har det räckte med såpass lite papper så det motsvarat detsamma, typ ett par 2-4 tidnignssidor...  hur mkt får du elda för å få drag? teoretiskt räcker det ju med pytteliten värmeökning av såpass lite/mkt luft så den kan stiga upp hela vägen och ut och därmed sugs ny luft in underifrån och draget är uppnått. att jämföra med att värma motorblocket på en bil är värdelöst eftersom det inte handlar om att värma själva skorstenen utan bara att värma en liten del av luften i den typ knappt en grad... eller eldar du papp tills själva skorstenen är varm?  :o  ???
Om det nu tar sådan tid så det går åt två värme ljus så får man väl vänta tills nästa dag innan det blir varmt i spisen  ;)
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: gustavbengtsson skrivet 02 okt-13 kl 00:03
Det handlar inte om macho för att man vill hinna få fyr i spisen innan skägget växer ner och täpper igen sotluckan.

Om teorin skall fungera i praktiken måste teorin vara förankrad i verkligheten. Ställer du ett värmeljus i eldstaden och det inte finns något drag redan, så kommer värmen att dra luften åt fel håll förutsatt att spisen är installerad som de flesta, med insticket i skorstenen bakom/under ugnen.

på 5-10 minuter växer inte mitt skägg speciellt långt, och ja, jag talar bara av egen erfarenhet, mkt väl kan det vara så att där ja brukar elda är de nått mysko..  och någon expert på området är jag inte, men jag har iallafall fått drag och fjutt i kaminer hos andra också som haft problem med det, med denna metod.. men för all del, om flera personer säger emot mig så kan de mkt väl ha rätt... vill man vara helt på säkra sidan kan man nog fråga sotaren, de om några bör väll kunna ses som experter på hur sånt där fungerar..


Om det nu tar sådan tid så det går åt två värme ljus så får man väl vänta tills nästa dag innan det blir varmt i spisen  ;)

nu missförstod du vad jag menade, självklart ska inte ljusen hinna brinna ut, som jag skrev så kan ett ljus användas jättemånga gånger, men två ljus som brinner 5 minuter producerar dubbelt så mycket värme som ett ljus som brinner 5 minuter, så när jag skrev att det i värsta fall går åt ett par ljus så menade jag såklart inte att man bränner ett efter ett tills de är utbrunna, utan att man bränner 2-3 stycken samtidigt i några minuter..

vidare som jag skrev så eldar jag inte ljus/papp i sotluckan för att värma spisen eller skorstenen, utan bara för att värma luften i den litelitegranna. 

och nu blir jag nyfiken, eldar ni t-spit / papper tills själva spisen eller skorstenen är varm? Det om något lär ju ta tid? och en jäkla massa papper?  ???
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 02 okt-13 kl 00:16
Inte eldar man till pipan är varm. Så fort du hör att det går igång i kanalen så stänger du luckan och tänder i eldstaden. Inte vill jag vänta 5-10 minuter på att få fyr i spisen. Spisen är en brukspryl, den skall bara igång.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Håning skrivet 02 okt-13 kl 00:21
Förstod precis va du mena gustavbengtsson men ja kunde inte låtsa bli att ironisera lit. Så sorry. Nä Te sprit och andra vätskor anser java rena galenskaperna . Har aldrig använt något annat än tidningspapper.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: gustavbengtsson skrivet 02 okt-13 kl 00:42
Okok cool. ja själv är bäste dräng, som tur är är det knappt en på hundra gånger som det är så jäkligt att det behöver för-värmas... och man blir ju bättre på elda med tiden, lär sig hur mkt och när man behöver reglera luckan där luften går in osv... kan tänka mig att det är skillnad på gamla spisar/kaminer, och nya, och gammla hus med gammla skorstenar och nya också...
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 02 okt-13 kl 08:09
Är det svårt att tända upp kan det vara vettigt att elda lite extra en tid efter att man inte eldat under sommarhalvåret, även om det inte behövs. Detta för att först torka ut och sedan även värma upp skorstensstocken. Det är först då man får bra drag. En fuktig skorstensstock kyler sig själv, så den kan bli kallare än omgivningen om det blåser och ventilerar genom den. En kall skorsten har dåligt drag innan man tänder. Och den kan hålla ansenliga mängder vatten att värma bort. Det tar tid.

Förr var hus sämre isolerade och mer otäta. Dessutom fanns det inte så många andra värmekällor, och kanske inte heller elspis. Därför eldade man både oftare och mer. Och därför är det ofta lämpligt att öppna ett fönster eller en dörr när man tänder upp, och även bra att ha något extra friskluftsintag som man öppnar när man eldar. Annars kan köksfläkt och fläkt på toa få skorstenen att gå baklänges, eller så kan eldning dra in dålig luft genom andra ventilationskanaler.

Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: kackelmann skrivet 02 okt-13 kl 09:10
Tänk på att en köksspis behöver sotas ofta vid regelbunden användning. Sot sätter sig i kanalerna och måste tas ut, görs inte detta blir draget avsevärt sämre fort. Sota genom att ta ur plattorna, rengör dem. Borsta ner sot från övre delen av spisen ner till höger,  borsta den nedåtgående kanalen till höger om ugnen och sen rakar du ut alltihopa genom den lilla sotluckan under ugnen. Tar kanske kvart tjugo minuter, lite längre om du har ett rökrör som också måste sotas.
Titel: SV: spjäll öppet eller stängt?
Skrivet av: Gottfrid skrivet 03 okt-13 kl 20:50
Om man inte gillar T-röd så är det så.Skälv är det bara smaken jag inte gillar.Man kan ta en liten gasol brännare i stället och blåsa på i lilla sotluckan.Brukar spenta upp gran eller tall som jag stoppar i spisen ,tänder i sotluckan och när det wrööölar så tänder jag spentet.Klart!