Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: AnnaPåsen skrivet 12 sep-13 kl 20:34

Titel: Tillaga majs
Skrivet av: AnnaPåsen skrivet 12 sep-13 kl 20:34
Vi gjorde ett första försök med majs i år, och till vår lycka har det slagit väl ut :)
Men nu står vi här med ett helt gäng majskolvar mogna, och jag vet inte om jag gör rätt när jag försöker tillaga dem. Hur göra på bästa sätt? Koka? Hur länge i så fall. Om man vill tillaga i ugn tillsammans med rotfrukter och liknande måste man väl ändå koka dem först, eller? Hur länge håller de sig- mogna ute i landet eller avplockade i kylskåp? Kan man frysa, eller är det färskkonsumtion som gäller?

Anna
Titel: SV: Tillaga majs
Skrivet av: MissT skrivet 12 sep-13 kl 20:37
Jag brukar koka ca 8 - 10 min och äta med smör. Dom är också jättegoda att grilla.
Titel: SV: Tillaga majs
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 12 sep-13 kl 20:58
enligt uppgift så skall det funka alldeles utmärkt att frysa efter att du klätt av kolven.

Jag torkar majs till grytor och soppor under vintern.
Skalar kolvarna och bryter dom i 2-3 bitar och sedan på torken som håller 50 grader.
Det tar ungefär ett dygn innan dom är snustorra man kan efter 10 timmar känna på kornen för att se om dom släpper. När dom börjar släppa så går det ganska snabbt innan resten släpper.
Dom behöver en 10 minuter i hett vatten för att bli mjuka så det funkar kanon att ha i dom ganska tidigt i matlagningen.
Titel: SV: Tillaga majs
Skrivet av: Lise skrivet 12 sep-13 kl 21:08
Låt dom inte sitta för länge på plantorna, då blir de hårda o mjöliga (mognar). Brukar koka kolvarna ca 5 minuter och frysa in hela (eller halva) är för lat för att ta av kärnorna.
Titel: SV: Tillaga majs
Skrivet av: Nina K skrivet 12 sep-13 kl 21:12
Vi fryser den mesta av majsen vi får. Man behöver inte koka dem innan man lägger in dem. Koktiden varierar lite beroende på storleken på kornen och sorterna.
Titel: SV: Tillaga majs
Skrivet av: Dörjarn skrivet 14 sep-13 kl 20:42
 Brukar frysa som dem är, men även väldans enkelt att ställa på högkant och skära av kornen radvis och sen frysa in. Lätt att ta det man behöver, fantastiskt mycket bättre smak än vanliga frysta eller konserver. Koka sedan några minuter.
Titel: SV: Tillaga majs
Skrivet av: AnnaPåsen skrivet 25 sep-13 kl 20:30
tack för alla tips! Det blev inte så hemskt mycket i år, så jag skar av kornen med kniv och förvällde. Nu ligger de i frysen. Men till nästa år ska jag nog testa torkning, det känns som att frysen fylls på väldigt snabbt med frukt, bär och grönsaker så här års...
Titel: SV: Tillaga majs
Skrivet av: Frk Alexandra skrivet 28 sep-13 kl 01:28
Jag fick ett jättesmart tips från en kompis om man bara har ett par kolvar man behöver få klart; kapa av botten (precis där skalen sitter fast) och stoppa in råa, med skalet på, i mikron på fyra minuter (vänd kolven efter halva tiden). Låt svalna en stund för det blir ordentligt varmt och sedan är det bara att dra av skal och skägg i ett ryck. Färdigkokt!

Nu funkar ju den här metoden bra för oss två stackare som är fast i en lägenhet i centrala stan, men har man ett helt fält att ta hand om rekommenderas det inte  :P