Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Doris och Börje skrivet 11 sep-13 kl 11:10
-
Ja, vad ÄR det för svamp?
-
Någon sorts riska tror jag
-
Pepparriska kanske ...
http://www.arctic-flavours.fi/se/info/svampar/natursvampar/pepparriska/ (http://www.arctic-flavours.fi/se/info/svampar/natursvampar/pepparriska/)
-
Tack för svar!
Hade gissat pepparriska, men hade hoppats att någon svampguru skulle tala om att det var en annan, en riktig delikatess ;)
-
Pepparriskan är inte att förakta, finnar i släkten dom saltar in den ungefär som man salta in kött för, alltså principen varva med grovsalt. Eller så koker dom den och häller bort vattnet sen fräser den i smör, den har ju en lite pepprig smak, hittar man sen släktingarna svartriska-blodriska-skäggriska då är det en bonus ;)
-
Peppar-riskan kan blandas i massor med mat. Köttfärssås, pizza, paj, grytor, gratänger osv. Dessutom blir det jättegott att blanda i bröddegen.
Förresten ska pepparriskan alltid förvällas. Också innan man saltar in den.
Jag brukar koka dem i kanske 5 minuter i rikligt med vatten. Ibland längre och ibland i två vatten. Det tar bort den starka smaken.
-
Visste inte att den används till matsvamp på det här sättet :-X
Hur smakar den som tillagad?
MvH
Christina G
-
Efter kokningen kan den smaka aningen skarpt, därför är det nog bättre att blanda med annat. (eller annan svamp)
Efter saltning är smaken inte skarp (men saltet måste ju lakas ur före användning)
Att blanda hackade riskor med lök och smetana är ju en delikatess!! Underbart gott!!
-
Verkar som ett krångligt sätt för att få i sig lite svamp ;)
Kanske testar någon gång.
-
Näh, att koka upp riskor är inte jobbigt! De är lättrensade och behöver ju inte skäras i några små bitar. Och så går de ju jättebra att frysa in. ;)
Och svampsallad på hackade riskor, lök och smetana är ju underbart gott.
(fast hittar man bara ett par riskor är det nog inte värt bestväretQ)
-
Och svampsallad på hackade riskor, lök och smetana är ju underbart gott.
Det där lät ju gott! Gillar rödlök så det skall jag prova någon gång, kanske går med annan litet fastare svamp också.
MvH
Christina G
-
Peppar-riskan kan blandas i massor med mat. Köttfärssås, pizza, paj, grytor, gratänger osv. Dessutom blir det jättegott att blanda i bröddegen.
Förresten ska pepparriskan alltid förvällas. Också innan man saltar in den.
Jag brukar koka dem i kanske 5 minuter i rikligt med vatten. Ibland längre och ibland i två vatten. Det tar bort den starka smaken.
Hm, vad är vitsen att *koka* bort den skarpa smaken på en PEPPARriska? vitsen är väl att pepparriskan är en *stark* svamp?? Ungefär likgilltigt med att koka chilli så den tappar sitt sting?? Bara undrar! :)
-
Hm, vad är vitsen att *koka* bort den skarpa smaken på en PEPPARriska? vitsen är väl att pepparriskan är en *stark* svamp?? Ungefär likgilltigt med att koka chilli så den tappar sitt sting?? Bara undrar! :)
För att kunna äta den måste den förvällas.
-
Hm, vad är vitsen att *koka* bort den skarpa smaken på en PEPPARriska? vitsen är väl att pepparriskan är en *stark* svamp?? Ungefär likgilltigt med att koka chilli så den tappar sitt sting?? Bara undrar! :)
1. Några 100 000 år av mänsklig erfarenhet har lärt människor att man måste förvälla de s.k skarpa riskorna:
http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/tillverkning+och+forsaljning/gronsaker/svampar/handelssvampar/pepparriska (http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/tillverkning+och+forsaljning/gronsaker/svampar/handelssvampar/pepparriska)
Den är helt enkelt överhuvudtaget inte ätbar utan att först förvälla den, alternativt först torka den och sedan förvälla den.
-
Nu va det ju inte förvällning jag undra om, citerade där du skrev koka den 2 gånger för att FÅ BORT DEN STARKA SMAKEN, det va det jah undra över vitsen att koka bort smaken (rättelse STARKA smaken) mena vitsen att plocka en smakrik svamp sen koka bort den starka smeken ser jag som meninglös!! Inte motsatt mig förvällning!!!
-
Du kan alltid prova dig fram Argos så kan du återkomma sen med ett svar hur det blev.
-
Nu va det ju inte förvällning jag undra om, citerade där du skrev koka den 2 gånger för att FÅ BORT DEN STARKA SMAKEN, det va det jah undra över vitsen att koka bort smaken (rättelse STARKA smaken) mena vitsen att plocka en smakrik svamp sen koka bort den starka smeken ser jag som meninglös!! Inte motsatt mig förvällning!!!
Smaka på en rå pepparriska så förstår du vad jag menar.... ;)
-
För att kunna äta den måste den förvällas.
Frågan handlade inte om det, som jag tolkade den. Det handlade om att äta en svamp som det finns andra användningsområden för, när den nu ändå hör till de bittra/peppriga. Skogen är ju full av andra ätliga och GODA svampar, som inte behöver behandlas på det här sättet.
MvH
Christina G
-
Här är min lilla favorit, den kan man även ladda ner i mobilen och ha med sig ute som en app.
http://www.svampguiden.com/ (http://www.svampguiden.com/)