Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: drake3 skrivet 21 feb-07 kl 17:17
-
Har läng gått och tittat på svartrötter i affären.
Vet inte varför jag inte köpt några, är väldigt nyfiken på dom.
Hur tillagar man dom? ???
Går smaken att beskriva? :-[
Kan man odla dessa själv? :P
-
Det går utmärkt att odla svartrot själv, i vart fall i Södra Sverige.
Köp tex sorten Rysk Kämpe av Runåbergs.
Villkor:
1) Mycket tidig sådd, helst på friland i April. Sådjup 1-2 cm.
2) Jorden skall vara djupgrävd och mycket luckrad. Ett bra alternativ är att odla rötterna i rör 30 - 40 cm långa.
3) Rötterna skall skördas så sent på hösten som möjligt och m y c k e t försiktigt. De bryts lätt av och då rinner saften ur dem som ger dess goda smak.
Enklast är att koka rötterna hela som morötter och äta dem med smör. JAg kommer inte ihåg om de skall skalas eller bara tvättas. De är mycket lätta i smaken och delikata - ungefär som sparris.
-
2) Jorden skall vara djupgrävd och mycket luckrad. Ett bra alternativ är att odla rötterna i rör 30 - 40 cm långa.
Det här med rör får du förklara.
Trycka ner rören och sen lägga i ett frö? Hur får det ljus då? Eller gör man på något annat sätt?
VIlken diameter på röret förresten?
-
Det är nog meningen att man ska fylla röret med jord INNAN man lägger i fröet !! ;D
Annars kan några pallkragar eller en potatislåda vara ett alternativ ... fast det är ju inte lika snyggt som 50 avloppsrör som sticker upp i grönsakslandet ! ;)
-
Skär till ett vanligt plast-rör, 30-40 cm långt. diameter c:a 10 cm.
Fyll det med matjord. Låte det stå som en kruka eller sänk ner det i rabatten så att bara toppen sticker upp.
SÅ 1 - 5 svartrotsfrön i det.
Låt sommaren gå. Vattna. Rensa försiktigt.
När hösten kommer, gräv upp röret eller om du har haft det som en kruka, lyft bara upp det.
Håll i svartrotsblasten med ena handen samtidigt som du skakar röret med den andra till all lösjord fallit ut.
Voila! I handen har du nu ett antal skördade svartrötter. Helt oskadda! :D
-
Tror man äter dom som sparris??
-
Man kan gratinera dem i ugnen, med lite riven parmesanost.
Svartrötter ska skalas och läggas i blöt i kallt vatten ett tag innan man tillagar dem.
-
Hej,
för att undvika alltför stor nedsmutsning av både händer, kastruller och köket borde Du inte skada (skala) de råa rötterna. Enklast är att rengöra under rinnande vatten (med en rotborste), sedan ska den oskadda, hela roten (med skal) kokas i vinägervatten i 10-15 minuter. Inte längre, annars blir de mosiga. Sedan kan Du lätt skala de UTAN att växtsaften klibbar ihop med vad som helst.
Snälla, lägg inte era skalade grönsaker i vatten och laka inte ur dem! Då åker smak och näringsämnen iväg.
Martin