Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 06 sep-13 kl 14:36
-
Såg en tråd om frön av grönsakskvanne. Blev lite nyfiken. Hur använder man grönsakskvanne?
-
Om den liknar fjällkvanne så kan man t.ex. göra gompa.
http://www.norgefarargarden.se/index.php/recept (http://www.norgefarargarden.se/index.php/recept)
http://matshagglof.blogspot.se/2010/02/gompa.html (http://matshagglof.blogspot.se/2010/02/gompa.html)
Om Gompa och två andra "recept" på kvanne: http://svenska.yle.fi/artikel/2011/11/13/samiska-orter (http://svenska.yle.fi/artikel/2011/11/13/samiska-orter)
Mer om kvanne: http://www.acc.umu.se/~yisca/Kvanne/bocker.html (http://www.acc.umu.se/~yisca/Kvanne/bocker.html)
-
Spännande! Hur smakar den? Har den någon karaktäristik smak eller smakar den "sallad"
-
Kvanne smakar MYCKET karaktäristiskt och så långt från "sallad" man kan komma. =)
Den är väldigt stark färsk och det sticker och pirrar i munnen. Även torkad så pirrar det i slemhinnorna. Våra samiska vänner torkar stjälkarna i små bitar och tuggar på under vintern för att höja immunförsvaret, och det har vi också börjat med. Det känns tydligt att det inte är "någon vanlig växt" man har i munnen.
Det är ju en av de huvudsakliga smaksättningarna i chartreuse. En del tycker att den smakar parfymerat, som hårvatten eller som after shave. För moderna människor kanske det är mest överkomligt att äta den kanderad, vi brukar göra några såna satser som plock-godis varje år.
-
Spännande! Hur smakar den? Har den någon karaktäristik smak eller smakar den "sallad"
Ska jag vara helt ärlig har jag aldrig smakat utan bara läst om det. Men som tur verkar andra ha praktiska erfarenheter av växten. :)