Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: LillaSophie skrivet 04 sep-13 kl 22:28

Titel: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 sep-13 kl 22:28
... jag promenerar timtals med våra många hundar i finfinaste svampskog i princip varenda dag. en hel del åker med hem, men ännu mer lämnar jag varje dag för att jag helt enkelt inte vet om det går att äta utan att dö. så jag tänkte nu under svampsäsongen ska jag lära mig en ny svamp varje gång jag stöter på en som jag inte känner igen. jag brukar kika i svampguiden, men på nåt sätt är det inte samma. jag tycker att jag efteråt är fortfarande lika osäker, så jag hoppas att om jag tar kort på den aktuella svampen och beskriver den på bästa sätt, att någon kunnig ska kunna tala om för mig om svampen är giftig och gärna också vad den heter. :)

vi börjar med den här som enligt svampguiden påminner mest om en blodriska eller läcker riska.

http://svampguiden.com/art.asp?art=lactarius_deterrimus (http://svampguiden.com/art.asp?art=lactarius_deterrimus)
http://svampguiden.com/art.asp?art=lactarius_deliciosus (http://svampguiden.com/art.asp?art=lactarius_deliciosus)

men skivorna är snarare champangefärgade, på båda den unga som på den äldre svampen jag hittat. ovansidan är mer röd/orange-brunaktig och var rätt så rosa när jag plockade den. den rosa färgen försvann sedan, tyckte jag. annars har den ringar och en grop på ovansidan hatten, som blodrispan. delar man den är köttet vit/champangefärgad. inget saft avsöndras. jag hittade svampen längs en grusväg i rätt så fuktig barrskog med mycket inslag av björk, väl gallrad med mycket lingon/blåbär och mossa. jag tog bilderna med mobilkameran, för vår ena kamera är paj och den andra är inte laddad. färgerna är därför rätt kass på bilderna.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: kraken skrivet 04 sep-13 kl 22:45
Skäggriska gissar jag. Skall i såna fall kokas av för att bli fri från giftiga ämnen som ger skarp smak (delad och rensad svamp läggas i dubbla mängden vatten, koka upp och koka 10 min sen häller man bort vattnet och spar svampen). Lämpligt sätt att förvara skäggriskan efter avkokningen är insaltning. Kan varmt rekomendera nya Svampboken av Pelle Holmberg, innehåller massa information om hur man känner igen matsvamp och dess förväxlingsarter samt hur man tar tillvara svamp. Perfekt nybörjarbok.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 sep-13 kl 22:57
tack för svaret. jag har svampböcker, men som sagt. jag är lika förvirrad efteråt i alla fall. jag tycker att den här varianten passar mig utmärkt. kanske fler hänger på och frågar efter svamp de inte känner igen? bara att få en gissning bekräftad tycker jag är mycket värt. ;D

om det är skäggriska, kan man torka eller frysa den efter avkokning? svamp som vi inte äter på en gång brukar torkas eller frysas här hemma.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: kraken skrivet 04 sep-13 kl 23:02
En riska är en skivling (har alltså skivor under hatten), det finns flera sorters riskor.

Två saker som är typiska för riskor (förutom att den är en skivling) är att om man bryter foten på svampen går den av i ett snyggt brott (den trådar sig alltså inte och den är lätt att bryta) och om du tar en kniv och skär försiktigt tvärs över skivorna under hatten kommer det saft (kan vara av olika färg) från skivorna. Kommer det inte saft när du skär men foten går av i ett snyggt brott har du hittat en kremla.

Du känner igen skäggriska på tegelröda koncentriska cirklar på hatten och att den är skäggig på hattkanten.

Men jag måste tillägga att jag aldrig skulle äta svamp som jag inte var 100 % säker på. Svampgifter är inte att leka med.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: kraken skrivet 04 sep-13 kl 23:03
Frysa går alldeles utmärkt. Torka har jag aldrig testat med riskor.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 sep-13 kl 23:14
ok, jag skar och saften är vit, varför jag inte såg den först. den hade ju samma färg som köttet.  ::) foten trådar sig inte när jag bryter den, men är väldigt skör och bryter av i småbitar. hela svampen luktar fuktig jord, lite lätt sådär.

jag har ingen som kan lära mig om svamp. jag har fått lära mig om olika soppar av min mor, resten har jag fått lära mig själv på det här sättet. jag vet att svampar inte är att leka med, därför tycker jag att det här känns bättre än bläddra i böcker.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 sep-13 kl 23:37
jag har googlat på skäggriska och det är den. se vad fint det funkar med en sån tråd ;D
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: kraken skrivet 04 sep-13 kl 23:47
Vad bra!  :) Det är sannerligen klurigt att lära sig nya matsvampar på egen hand, de jag törs äta har jag lärt mig av någon jag verkligen litar på.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 04 sep-13 kl 23:53
jo, det hade ju varit toppen om man har folk som kan lära en. men att lägga ut bilder, få en "diagnos" på svampen och sedan läsa om just den svampen en gång till är så nära jag kan komma.

imorgon har jag en till svamp, men den ligger ute i lagårn just nu. :)
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 06 sep-13 kl 19:33
nästa svamp - en liten en.

ovansidan av hatten är ganska platt med en tvär kant. den är brun-lila och när man har plockat den blir den gråbrun. men vinklar man den i rätt ljus så kan man se ett lila skimmer. skivorna är champagnefärgade/ljusbrun, köttet är vit, foten är rätt så tunn och brunaktig på vissa ställen, ffa där man skurit av den samt i övergången mellan fot och skivorna. den bruna färgen är då som en ring, annars är den vit. den luktar åt champigonhållet och jag hittade den inte långt ifrån skäggriskorna efter samma väg. de växer i rätt så stora grupper, men svampen i sig är rätt liten. efter förra lektionen är det enda jag törs säga med bestämdhet om svampen att det är någon slags kremla.

brokkremlan är min bästa gissning.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 07 sep-13 kl 11:37
ingen? ska jag ta andra bilder?
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 07 sep-13 kl 16:59
jag har tagit nya bilder på svampen som jag undrade över igår. jag plockade med mig en likadan idag, så den är alldeles färsk på bilden. lite större också samt att jag fick med mig mer av foten.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 07 sep-13 kl 17:00
sen hittade jag den här också som jag undrar över. färgen syns fint på bilden, så jag behöver nog inte beskriva så mycket mer.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: Pata skrivet 08 sep-13 kl 22:58
Den andra svampen du frågar efter är ingen brokkremla. Det är också en riska, skogsriska skulle jag vilja ha det till.

Jag vill passa på att tipsa om http://www.svampguiden.com/ (http://www.svampguiden.com/)
Ställ frågor om svamp där, och du får svar inom en timme. Fantastiskt många kunniga på den sidan.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: Pata skrivet 08 sep-13 kl 23:02
Både kremlor och riskor har dessa spröda fötter. Riskor har dock en saft som kommer ut när man bryter den i hatten. Inte alltid dock, har det varit torrt så händer det att det inte kommer något.

Riskorna har liksom ringar i olika nyanser på hattens ovansida. Kremlor mer jämna färgövergångar.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 08 sep-13 kl 23:05
tack för ditt svar. jag känner till svampguiden och har även frågat där och även de tycker att det ser ut som en skogsriska. men det jag tycker inte att det verkar vara en sån, då jag googlar på den. den är för liten och även de äldre blir inte trattformade plus att det inte kommer saft från den. men jag ska plocka en likadan till imorgon och ta med hela foten plus fota gruppen som den brukar stå i. är det en skogsriska blir ju jag bara glad, men jag tror att det är nåt annat.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: Pata skrivet 08 sep-13 kl 23:21
En riska är det i vilket fall. Kokosriskor är små, men de luktar kokos. Har inga svampböcker här att kolla i.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: kraken skrivet 09 sep-13 kl 00:41
Ja, en den första svampen är definitivt en riska frågan är bara vilken riska. Jag gissar också på skogsriska, men det är väldigt svårt att veta. Enligt min svampbok ska skogsriskan ha glänsande hatt vid torr väderlek och slemmig vid fuktigt väder. Hattkanten är länge kraftigt inrullad, äldre exemplar skall vara trattformiga. Foten skall vara ihålig. vätskan som avges ska vara vit och vid intorking ändra färg till gult eller grågrönt. Jag har för mig att om man klatschar lite på hatten så är den lite dallrigare än t.ex. skäggriskan...

OM det är en skogsriska ska den tas tillvara på samma sätt som skäggriskan.

Den brungula svampen vet jag inte riktigt vad den kan vara. Kanske en spindelskivling av något slag. Den ser i varje fall inte ut som någon matsvamp som jag känner till. Ibland kan det vara bra att ha med hela svampen, även foten, för att kunna veta vad det är för en svamp. Kan finnas strumpor och liknande strukturer som är till bra hjälp. Ett bra sätt att plocka svampen är att gräva med handen eller en kniv lite runtom så man får med hela foten.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 09 sep-13 kl 09:19
jo, jag har fått mig en känga ang det där med foten på svampguidens forum redan  o:)

den svampen som jag fotat en gång till är en äldre modell större. de blir aldrig trattformade vad jag kan se och de avsöndrar som sagt ingen mjölk. jag har inte känt på hatten när det varit fuktig väderlek, men när det är torrt är hattens ovansida skön att ta på. hatten är fast och len, inte som örsopp som inte alls är skön att ta på oavsett väder.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 10 sep-13 kl 21:09
nu har jag tagit hem den "äldsta" lila svampen jag kunde hitta inkl fot och allt. det är den första bilden. sen undrar jag om den andra svampen jag har hittat är en mandelkremla? den är något rödaktig, det syns inte riktigt på bilden tyvärr. annars hade jag gissat på sillkremla, men den luktar inte skaldjur.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christelle skrivet 10 sep-13 kl 21:17
Tycker nog att den i mitten ser ut som en kremla men det är svårt att bedöma på bilder, tycker jag, oavsett om den visar hela svampen. När det gäller kremlor så smakar jag alltid på en bit av ett par skivor under hattens ytterkant (spottar ut smakbiten sen obs) för att bedöma om kremlan är ätlig eller ej, några giftiga kremlor finns nog inte bara mer eller mindre ätliga eller fruktansvärt peppriga  ;)
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 10 sep-13 kl 21:31
man måste tugga? det räcker inte att lägga en bit mot tungan bara? för jag la en bit mot tungan och den var mild.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christelle skrivet 10 sep-13 kl 21:41
man måste tugga? det räcker inte att lägga en bit mot tungan bara? för jag la en bit mot tungan och den var mild.
Ja,precis så  ;) Och är den mild är den ätlig.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 10 sep-13 kl 21:46
 ;D det där var tvetydig. bara lägga mot tungan alltså?
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christelle skrivet 10 sep-13 kl 22:09
;D det där var tvetydig. bara lägga mot tungan alltså?
Fast man får ju trycka den lite mot tungan - är den pepprig måste biten ut illa kvickt  :o Man lär sig tekniken efter ett tag.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 12:47
oki, ska komma ihåg det. det kan man ju göra i skogen redan och det viktigaste är ju egentligen att få veta om riskan man hittat går att äta eller inte. giftiga sådana behöver man ju inte släpa hem för att artbestämma, det räcker med att man måste göra så med de ätbara ;D

nu har jag kokat en panna full med skäggriskor igår. jag är en sån som tycker svampplockning är roligare än ätandet, så det jag kan göra med svamp är inte så mångsidigt. finns det lite förslag på hur jag ska fortsätta med riskorna? de ser lite för suspekta ut, då de ligger där i kastrullen  :-X funkar de i nån slags gratäng eller kan man göra den klassiska svampstuvningen med grädde, vitlök och persilja om man skär de lite mindre?
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 15:25
just det. ang gallsopp. ibland är jag osäker i skogen om det är en gallsopp jag har hittat eller inte. just nu lämnar jag dessa osäkra exeemplar, men kan man smaka på dem som på kremlor eller blir inte svampen bitter förrän den upphettas?
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christelle skrivet 12 sep-13 kl 15:49
just det. ang gallsopp. ibland är jag osäker i skogen om det är en gallsopp jag har hittat eller inte. just nu lämnar jag dessa osäkra exeemplar, men kan man smaka på dem som på kremlor eller blir inte svampen bitter förrän den upphettas?
Vet ingen annan svamp än kremlor som man smakar av i skogen. När det gäller förväxling av svampar (när man tänker äta dem) är det viktigt att man kontrollerar alla svampens kännetecken. Det vill säga man måste först ha bestämt att svampen är en kremla innan man smakar på den.
I min svampbibel som endast innehåller 20 svampar finns smörsopp, sandsopp, Karljohan, tegelröd björksopp och aspsopp och är då så väl beskrivna att de inte kan förväxlas om man kontrollerat alla kännetecken.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 18:38
http://www.svampguiden.com/art.asp?art=tylopilus_felleus (http://www.svampguiden.com/art.asp?art=tylopilus_felleus)

gallsoppen är så lätt att förväxla, därför hade det ju varit praktiskt om det gick att provsmaka den med  o:)

sen har jag hittat lite "nya" svampar idag som jag håller på att kolla upp. ska lägga upp lite bilder och gissningar senare ikväll  o:)
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 18:51
jag kan ju ifs börja med den här:

en champinjonstor svamp, med ihålig fot och gräddfärgade skivor. rund, brun hatt, grönaktig i mitten, brun fot, vitt kött och vit saft. min gissning hade varit grönkremla eller nån snarlik som jag enligt guiden inte behöver kunna skilja  o:) om det inte hade varit för den vita saften. alltså nån slags riska?

http://svampguiden.com/art.asp?art=Russula_aeruginea (http://svampguiden.com/art.asp?art=Russula_aeruginea)
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: Pata skrivet 12 sep-13 kl 19:04
oki, ska komma ihåg det. det kan man ju göra i skogen redan och det viktigaste är ju egentligen att få veta om riskan man hittat går att äta eller inte. giftiga sådana behöver man ju inte släpa hem för att artbestämma, det räcker med att man måste göra så med de ätbara ;D

nu har jag kokat en panna full med skäggriskor igår. jag är en sån som tycker svampplockning är roligare än ätandet, så det jag kan göra med svamp är inte så mångsidigt. finns det lite förslag på hur jag ska fortsätta med riskorna? de ser lite för suspekta ut, då de ligger där i kastrullen  :-X funkar de i nån slags gratäng eller kan man göra den klassiska svampstuvningen med grädde, vitlök och persilja om man skär de lite mindre?

Skäggriskor och övriga förvällda riskor är det klassiska sättet att antingen lägga in dem, eller att göra en risksallad med äpple, lök och gräddfil. Ett varningens ord dock; det smakar inte mycket svamp av den anrättningen. Men salladen är god.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: Pata skrivet 12 sep-13 kl 19:08
[url]http://www.svampguiden.com/art.asp?art=tylopilus_felleus[/url] ([url]http://www.svampguiden.com/art.asp?art=tylopilus_felleus[/url])

gallsoppen är så lätt att förväxla, därför hade det ju varit praktiskt om det gick att provsmaka den med  o:)

sen har jag hittat lite "nya" svampar idag som jag håller på att kolla upp. ska lägga upp lite bilder och gissningar senare ikväll  o:)


Gallsopp har en fot som karljohan fast tvärt om. Ett vitt ådernät på mörkare botten har Karl-johan, och gallsoppen har ett mörkare ådernät på en vit botten. Kolla inte längst upp mot hatten.

Sen smakar gallsoppen mycket bittert, så är du osäker så tugga en bit i skogen. Den är (troligen) inte giftig enligt vad jag läst.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 19:18
så man måste tugga gallsoppen, det räcker inte att trycka en bit mot tungan?

lägger man då in riskor i olja, typ som soltorkade tomater? eller i saltlake  :-X ? vad smakar salladen som förutom äpple och lök? hur är riskorna i konsistensen - fasta eller lösa?
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: K@rin skrivet 12 sep-13 kl 19:49
De finska riskorna (skägg och skogsriska) behöver kokas och hällas bort vattnet minst 2 gånger har jag fått lära mig. Sedan är de goda i den beryktade risksalladen. De är hyfsat fasta, man finhackar dem och saltar dem och blandar sedan med äpple, rödlök och creme faiche. Jag brukar frysa in dem när de är förvällda och sedan låta dem rinna av när de tinat annars kan de bli lite vattninga.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 22:54
tack för receptet, jag ska prova det. smakar kanske åt västkustsalladshållet? och man kan göra samma med skogsriska, pepparriska också?
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 23:06
sen dagens andra svamp, en helt fantastisk en!  :o

den ser ju inte mycket ut för välden, färgerna på bilden syns ju ganska bra. ihålig fot, en riska med vit saft. men doften (!) helt otroligt. lite sötaktig, åt vaniljhållet kanske. svårt att beskriva, men jag vill inte sluta snusa på den och hade gärna haft den som rumparfym.  :-[ men inte skaldjur, som några riskor kan lukta som.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: MissT skrivet 12 sep-13 kl 23:22
Vet inte vilken riska det är, det finns ju så många. Jag hittade en gång lakritsriskor och dom luktade ju som lakrits.
En finska som jag kände saltade in riskor. Bl.a. pepparriska och skäggriska. Hon varvade grovt salt med svamp i bitar i en glasburk och la ett fat med en tyngd på. Vet inte hur länge det skulle stå. Sedan vattnade hon ur svampen innan hon stekte den. Blev faktiskt gott.
Själv håller jag mej till blodriska, den kan man steka som den är.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 12 sep-13 kl 23:35
blodriska har jag inte hittat ännu, tyvärr.

när hon saltade in riskorna, hade hon då såklart kokt dem innan?

lakritsriskor låter ju exotiskt! hur såg de ut och går de att äta eller luktar de bara som godis? --> edit: ok, googlade och den verkar vara giftig

http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Lactarius_helvus (http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Lactarius_helvus)
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: MissT skrivet 12 sep-13 kl 23:54
Här finns mängder med blodriskor. Tyvärr är det mask i dom flesta  >:(

Minns inte om hon kokade innan hon saltade in, men hittade det här receptet när jag googlade:

Vid insaltning går du tillväga på följande sätt: Skär svampen i ganska stora bitar, lägg i en kastrull med 3 gånger så mycket vatten som svamp, koka upp och låt koka 2 minuter, slå bort vattnet och låt svampen rinna av, lägg svampen i en handduk och gör ett knyte av den, placera den på ett plant underlag (gärna utomhus) och lägg en tyngd ovanpå, låt den stå så över natten. Lägg sedan din svamp i en hink eller annat kärl, strö över grovt salt (100 g till 1 kg svamp), lägg gärna i några bitar pepparrot, lagerblad, och strö lite kummin mellan varven, lägg på ett fat och en tyngd som trycker ner allt under den vätska som bildas.

När du skall tillaga svampen måste den avsaltas, lägg svampen i en skål, byt vatten några gånger och när du tycker det är lagom sälta så är den klar.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: MissT skrivet 12 sep-13 kl 23:56
Lakritsriska är inte ätlig, men den luktade väldigt gott.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 14 sep-13 kl 14:04
nu har jag fått svar på den lila svampen, där förslaget var skogsriska. det är en cocosriska och just nu håller jag på att googla om den går att äta. i Finland tydligen, får se vad som måste göras med den innan

sedan gjorde jag lite sallad efter receptet här i tråden, fast jag tog hälften yoghurt och hälften crème fraiche. den blev mycket godare än jag trodde, fast jag tror att jag måste hacka ner mer svamp i den nästa gång. jag var för feg för att använda mer än vad jag gjorde :)
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christinag skrivet 14 sep-13 kl 14:51
Varför måste ni plocka sådana "svåra" svampar? Det är väl inget för nybörjare. Dessutom så bör man inte identifiera en okänd svamp enbart på utseendet eller doften, trädet eller stubben den växer intill är mycket viktig när färgen inte stämmer med den art det är frågan om. Riskor är väl inga ideala nybörjarsvampar heller, just för de är giftiga eller osmakliga. I vissa länder som tex Finland är man van vid nedsaltning och förvällning av en del svagt eller mellangiftiga svampar. Men måste vi ta efter detta för det? Det är betydligt färre ätliga och goda svampar i det släktet än i andra. I våra skogar vimlar det av ätliga soppar och kremlor och annat lättplockat. Jag rekommenderar nybörjare att lära sig äta dom istället. Ett släkte med en eller två giftsvampar totalt i är mera riskfritt.

MvH
Christina G
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christinag skrivet 14 sep-13 kl 14:59
Utav dom erfarenheter jag gjort när jag gått och plockat svamp med folk, så rekommederar jag rökare att vara extra försiktiga i svampskogen! Många rökare har ett försämrat luktsinne och kan därför inte identifiera svampar på ett säkert sätt. Tag gärna en ickerökare med dig som sällskap. Lägg inte osäkra svampar i samma korg eller påse, giftet överförs.

Kokosriskan doftar kokos och har vit växtsaft som inte grånar. Många riskors vita växtsaft grånar, men inte den. Den växer under björk och kan vara svår att finna ut vad den är om man inte känner doften. I skog fins en mörk svamp som också doftar kokos, mörk kokosriska. Även den har vit saft som inte grånar. Båda kan förväxlas till utseendet med gråriska, som är giftig. Saften grånar på den och den har ingen kokosdoft.

Det är torrt i många marker nu, men chansen att hitta goda och ofarliga matsvampar är mycket större i skogen än i hagmarker.

MvH
Christina G
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christelle skrivet 14 sep-13 kl 16:09
Min svampbok med 20 matsvampar tar upp blodriska och mandelriska som ej förväxlingbara om man följer alla kännetecknen (åtta stycken var för dessa riskor) samt säsong, växtplats/växtsätt/utbredning. Och annat obs tex att urinen blir rödfärgad när man atit mycket blodriska och att mandelriskans vita saft ger bruna fläckar på händer och kläder.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christelle skrivet 14 sep-13 kl 16:55
... fast jag tror att jag måste hacka ner mer svamp i den nästa gång. jag var för feg för att använda mer än vad jag gjorde :)
Nu blir man ju lite orolig, menar du att du inte var 100 % säker på vilken svamp du blandade i  ???
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 14 sep-13 kl 17:33
nejdå, nog visste jag vilken svamp det var. men jag visste inte hur den smakade och ville inte ha för mycket i röran första gången. så det blev för lite. ;D
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 14 sep-13 kl 17:36
men christina. om jag vid svampplockningen kommer över en svamp jag inte känner till, så måste jag väl få fråga vad det är för nåt? och om jag då efter lite tips vad det skulle kunna vara kan avgöra om det är en viss svamp eller inte är det väl bra att jag fått lära mig? om det sedan visar sig att den dessutom går att äta är det ju ännu roligare. som skäggriskan t ex. hade jag inte frågat hade jag inte haft den där fina röran till lunchen idag.  o:)
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christinag skrivet 14 sep-13 kl 19:46
Men LillaSophie, såklart du skall fråga! Jag ville bara peka på riskerna utifrån mina egna erfarenheter. Och det är inte alls enkelt att identifiera arter från ett foto, det skall man inte inbilla sig. För varje välliknande art finns det tio snarlika som inte alla känner till exakt och som inte heller nämns i dom vanliga svampböckerna. Oftast är dock egenskaprna snarlika, så är den ena ogiftig så är det troligt att den andra som ser ut sån är det också. Vi är alla barn i början och någon gång måste man ju lära sig  :)

MvH
Christina G
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 14 sep-13 kl 20:26
nu är det ju så att jag plockat svamp större delen av mitt liv. men eftersom jag har lärt mig allt jag kan om svamp av min mor och hon är en sådan kycklingmamma att hon inte ens vill plocka kantareller för att de går att förväxla, så har jag inte förrän nu börjat intressera mig för svampen jag lämnar i skogen. att man inte med all säkerhet kan säga vad det är för svamp bara för att jag tar några taskiga bilder vet jag och det har ju påpekats i tråden innan också. hur som helst så får jag ju lite ledtrådar genom att lägga ut dem och kan då leta mig fram till rätt svamp själv.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: kraken skrivet 15 sep-13 kl 23:33
Jag håller absolut med om riskerna med att identifiera svamp utifrån foton. Jag hoppas också att LillaSofi själv läser på om svampförslaget hon får en extra gång innan hon faktiskt vågar sig på att prova äta den.

Därför skulle jag (än en gång) vilja passa på att tipsa om just Nya Svampboken av Peller Holmberg. Den boken är verkligen inriktad på matsvamp och har en klassifiering av alla svampar som beskrivs i boken - typ nybörjarsvamp, kan endast förväxlas med annan matsvamp eller matsvamp som kan förväxlas med farligt giftig svamp (alltså absolut ingen nybörjarsvamp) och den tar upp flera vanliga förväxligssvampar. Enligt Nya Svampbokens klassifiering var skäggriskan klassad som matsvamp som endast kan förvxlas med annan matsvamp och som först måste avkokas i rikligt med vatten. Alltså en hyfsad nybörjarsvamp och just skäggriskan är ju lätt att känna igen.

Jag tycker att en del riskor faktiskt är bra nybörjarsvampar, Ja, det finns en del gifitiga, vissa som skall kokas av andra som man helt bör avstå från att äta. Men gruppen riskor är ju lika lätta att känna igen, precis som kremlor. Och håller man sig till de som har mycket tydliga kännetecken - skäggriska, granblodriska och tallblodriska - så har man ju tre bra matsvampar.

Kremlor är ju i såna fall inte heller några nybörjarsvampar tycker jag. Om man inte är säker på de typiska kännetecknen för en kremla (att foten är spröd och bryts rakt av och att det inte kommer har någon saft) kan man ju mycket lätt förväxla en kremla med t.ex. vit flugsvamp som, liksom en del kremlor, har vita skivor och grönkremla kan ju lätt förväxlas med lömsk flugsvamp som har samma/liknande hattfärg.


Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christinag skrivet 16 sep-13 kl 21:12
LillaSophie jag sade ingenting om taskiga bilder, det var inte alls så jag menade! Jag menade bilder i allmänhet.  :)

MvH
Christina G
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 16 sep-13 kl 22:10
jo, men de flesta bilder är ju helt taskiga. helt konstiga färger. det är klart att det är svårt att se, men ibland får jag bra tips ändå.

nu har det regnat i 2 dagar här och imorgon ska jag kolla på alla min kantarellställen hur de små jäklarna som jag lämnat på tillväxt har tagit sig.  :D
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 17 sep-13 kl 16:38
det är inte sådär mycket ny svamp som jag trodde det skulle vara, men det kommer väl i dagarna framöver. kantarellerna har växt till sig bra och ska plockas hem nu idag och resten av veckan, det har kommit lovande mycket med smörsopp och en massa nya för mig okända svampar som kanske nån här känner till  o:)

sen hittade jag en riktig stor gallsopp idag, den såg redan ilsken ut när jag såg den stå där. jag bröt av en bit av hatten och behövde bara lägga den mot tungan för att känna en obehaglig och bitter smak. hade ingen vidare lust att tugga den biten kan jag säga  :-X
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christinag skrivet 17 sep-13 kl 21:53
Hi hi, nej dom är inte goda. Vissa svampar lär man sig efter en koll  ;)

Här har det heller inte varit så skörderikt, trots fukt i markerna runtikring.

MvH
Christina G
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 17 sep-13 kl 22:59
nä, den var allt annat än god. jag visste ju att det var en gallsopp när jag stoppade in den i munnen. jag ville bara veta hur den smakar, har ju klarat mig tills nu från att råka ut för några överraskningar.

jag hittade även ett nytt kantarellställe idag. det är helt fantastiskt, men alla mina kantarellställen ligger precis utmed skogsvägar (där ingen annan verkar gå  o:)) kantarellerna och smörsoppen är det enda som kommit igång nu efter regnet. fast smörsoppen är uppäten innan den ens hinner ut ur marken. jag hittade alldeles färska små exemplar (stora som vinkorkar) alldeles sönderäta av mask  :o andra soppar jag hittade var stora som asietter och utan en enda mask. lustigt sånt där.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christinag skrivet 18 sep-13 kl 01:08
Samma här. Jag tror att när det kommer svampar sådär efter ett längre uppehåll, är alla maskar svältfödda och går på precis allt. Man kanske får vänta ett tag, tills det blivit fler svampar. Fast smörsopp är ju ofta maskäten när man än hittar dom.

MvH
Christina
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 18 sep-13 kl 11:56
jo, det brukar de vara ifs. fast det är så konstigt att de små smörsopparna är alldeles ihåliga och någon annan större sopp som står tre meter bort är helt oangripen. trots den ihålliga torkan har det varit rätt gott om svamp i det skogspartiet där jag brukar gå med hundarna. det är rätt så fuktigt ändå där och det finns gott om örsopp där, som maskarna får smaska på. ...
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 26 sep-13 kl 22:26
nu har jag en ny svamp efter en tid utan kamera.

en rätt så hög svamp med skivor. hatten är ljusbrun och spetsig, även på äldre/större svampar. skrivorna vita och foten är vit, något brunaktigt skimmer och lätt fjällig. foten är rätt svår att bryta, då den rätt böjlig, gick nästan att vika. när den bryter, så bryter den inte rakt av utan typ "trådar" sig. foten kändes ihålig när man klämde den, men köttet i den är bara lite mjukare/inte lika tät. luktar fräsch som svamp  ::) foten mer än hatten.
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: christinag skrivet 27 sep-13 kl 01:15
Nån typ av musseron troligen. Jag har inte lärt mig dom ännu. Fotot underifrån är litet för otydligt, man vill kunna se om skivorna är urnupna tex. Också intressant om hatten är hygrofan eller inte, för att särskilja den från andra svampar/grupper.

Hygrofan = ljusare där den är torr, mörkare på delar där det samlats eller funnits vatten. Skiftar färg vid intorkning.

MvH
Christina G
Titel: SV: En svamp om dagen ...
Skrivet av: LillaSophie skrivet 28 sep-13 kl 15:20
jo, hatten var fuktig när jag plockade svampen och var då mörk och ungefär samma brunfärg som en karl johan. sen blev den ljusare när den torkade.