Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Sågaren skrivet 31 aug-13 kl 18:04
-
nu har mitt vin börjat jäsa i min jästhink kan man ha hinken i rummsbelysning eller måste man täcka över med en handduk eller ett lakan?
-
Jäst svamparna har dålig syn så dom märker ingen skillnad.Det viktiga är en jämn temp.Om du har kalla golv så sätt hinken på en friggolit skiva.Om det drar kallt så ställ den i garderoben eller dra ett varv med liggunderlag runt om.
-
Tack för snabbt svar, har hört nått nys om varför gamla damejeanner brukade vara mörkbruna, för att ljus skulle inverka och skapa dålig smak på färdig brygd men det är alltså en myt.
-
Smaken borde inte förändras speciellt men lagrar man ett rödvin i en ljus miljö så bleknar det med tiden.
-
Som skrivits så är det inte så viktigt under själva jäsningen. Däremot sen under lagrings/mognadstid så är det hyffsat viktigt att inte ha drycken i solljus för då påverkar du den (vilket med är orsaken till att tex öl och vinflaskor oftast är färgade :)
-
Här jäser det i olika kärl, vit plastdamejeanne och grön, brun och klara glasdamejeanner och har aldrig sett att det skulle spela nån roll fast de står mitt i vardagsrummet med solljus från fönstren. Tror det är viktigare med jämn och lagom temperatur och tillräckligt med socker för en bra jäsning.