Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: lantisen skrivet 28 aug-13 kl 08:35
-
Har ett stort rönnbärsträd fullt med bär just nu. Vad göra? Vill gärna ta tillvara om det går...
Rönnbärsgele vet jag ju och likaså rönnbärsmarmelad med äpplen men finns det mer?
Rönnbärspyssel?
Mer ???, nyfiken och vetgirig :)
-
Man kan göra dricka av rönnbär också. Du hittar säkert nåt recept om du söker här på forumet.
-
Nyttigt sa räven om rönnbären!
Rönnbärs pyssel: torkad rönnbär på en tråd = ett rönnbärsgardin!
-
Jag har gjort rönnbärscalvados. Det var lite pyssligt men blev gott.
Rönnbärscurd funkar på rostat bröd.
Sen kan man ju torka rönnbär och använda som garnering eller slänga ner i någon mustig gryta.
-
Jag skall plocka idag och torka. Sedan krossa och ha i mjöl. Har inte gjort det förut så vet inte om det blir gott.
-
Jag skall plocka idag och torka. Sedan krossa och ha i mjöl. Har inte gjort det förut så vet inte om det blir gott.
Spännande! Berätta gärna hur resultatet blev. Här dignar ju av rönnbär - så det vore kul att kunna ta tillvara så mycket som möjligt.
-
Hittade detta receptet som låter spännande.
Konjakssyltade rönnbär
Gott till vilt!
Ingredienser
gott till vilt, fågel och oxstek
1 l frostbitna rönnbär
2 dl vatten
1 st kanelstång
0.5 kg syltsocker
0.5 dl konjak
Annons:
Gör så här
1. Skölj och rensa bären. Häll vattnet i en gryta och koka upp. Lägg i bären och kanelstången och koka under lock i 10 minuter.
2. Tillsätt syltsockret och låt koka i ytterligare 2 minuter. Tag grytan från värmen och rör i konjaken. Rör tills det svalnat, annars flyter bären upp. Häll upp på väl rengjorda heta burkar och förslut. Förvara svalt.
-
Har för mig att någon frös in till vinterns hönsfoder...........
-
Lite i senaste laget kanske, fast till nästa höst kanske?
Man kan torka eller frysa in bären och ge till vildfåglarna till vintern. Fåglarna verkar dock föredra de färsk frysta rönnbären framför de torkade, men det ska ju finnas plats i frysen också :)