Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: HannaPanna skrivet 27 aug-13 kl 11:16
-
Jag la in all min gurka som vanligt i ättikslag (ättika, salt, vatten,dillkronor) i rena burkar, förslöt och förvarade i kylskåpet nu ca 1 månad. Insåg igår att alla burkar har jäst! Hur kan det komma sig?
-
Jag la in all min gurka som vanligt i ättikslag (ättika, salt, vatten,dillkronor) i rena burkar, förslöt och förvarade i kylskåpet nu ca 1 månad. Insåg igår att alla burkar har jäst! Hur kan det komma sig?
Hällde du på attikslag som var hett eller kallt? Hur stark var ättikslagen? Om gurkorna var hela och lagen kall så förvånar det mig inte. Gurkorna har ju mycket vätska i sig och den kan börja jäsa. däremot tror jag inte att det är farligt. Det lär vara en mjölksyrejäsning. Smaka så känner du det.
Om man mjölksyra gurkor så gör man ju i princip så att man häller kall saltlag på de punkterade gurkorna och tillsätter en startkultur. Och det brukar finnas mjölksyrebakterier på gurkorna (eller lite varstans för den delen). Så.....
-
Åh, men dåså! Har lagt in gurka på samma vis tidigare och då har det inte blivit såhär.
Har ätit av dem nu och det är inte något tokigt med dom (mer än att det inte blev som jag tänkt förståss)
-
Detta har hänt mig och en bekant också. Jag tror att det (i mitt fall, i alla fall) berodde på att jag inte rengjort gurkorna tillräckligt. Det jäste och gurkorna blev mjuka. Sedan dess gör jag så att jag kör gurkorna på ett sköljprogram i tvättmaskinen inan jag lägger in dem.