Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Kavat skrivet 26 aug-13 kl 20:03
-
Vacker är den, men vad anrätta med den?
Väldigt fast o mjölig i konsistensen.
-
Jag har för mig att den främst används till att göra mjöl.
-
Det är en mjölmajs som du kan torka och mala till majsmjöl. Den är inte god att äta som en sockermajs, tycker jag.
Majsmjöl är användbart och gott att göra tortillas med.
Lycka till! :D
-
Det här lät ju kul med majsmjöl. Men är inte torkad majs riktigt stenhårt? (Tänker på popcorn majs man köper i påse) Hur maler ni den?
-
Det här lät ju kul med majsmjöl. ...Hur maler ni den?
Undrar jag med.
-
Jag har satsat på att äta kolvarna nyplockade, lätt förvällda. De mindre mogna kolvarna är bättre än de som får sitta kvar länge. Inte lika sött som vanlig sockermajs och lite tuggigt i konstistensen, men min 1-åring är förtjust och jag tycker också att de är goda.
Jag läste någonstans att man kunde låta kolvarna torka och använda de torkade kornen i grytor (typ långkok antar jag). Man kanske kan blötlägga de torkade kornen något dygn och sedan koka dem, ungefär som med bönor?
-
Jag tycker också att det är god majs, och vacker!
Dessutom blir det oftast bra utdelning även en sämre sommar.
Blötläggning som vid bönkok borde funka. Gillar att inte behöva fryslagra.
-
Du säljer allt utsädet till mig. ;D o:)
-
odlar du i större skala?
O hur tar du till vara på skörden?
Ann
-
Jag har odlat sorten för första gången i år, det blev riktigt lyckat! Godast var att äta kolvarna "omogna", resten har jag nu torkat och ska spara en del till utsäde.
Jag har också fått rekommenderat att blötlägga den torra majsen och lägga i tex grytor, men har ännu inte provat.
-
Majsnovis som jag är så undrar jag hur man veta att kolvarna är omogna eller mogna? Om man nu skulle vilja prova att koka och äta dem färska och omogna som verkar godast.
-
grön blast runt kolven-omogen, gulnad/torr blast -mogen majs.
-
Jag har odlat sorten för första gången i år, det blev riktigt lyckat! Godast var att äta kolvarna "omogna", resten har jag nu torkat och ska spara en del till utsäde.
Jag har också fått rekommenderat att blötlägga den torra majsen och lägga i tex grytor, men har ännu inte provat.
Gillar också skörderesultatet och jag har sparat utsäde i flera år. Går bra.
Tidigare har jag kokat o ätit kolvarna som om det var sockermajs. Men nu ska jag prova att torka o ha i grytor.
Fascinerande hur många grönsaker som vi odlar här med sydamerikanskt ursprung.
-
grön blast runt kolven-omogen, gulnad/torr blast -mogen majs.
Ah, så enkelt. :-[ Tack!
-
Jag har odlat sockermajs några år och kollar om den är mogen så här:
När alla hår på kolven vissnat ner viker jag undan lite av blasten försiktigt och klämmer sönder några korn med nageln. Om vätskan som kommer ut är klar och rinnig är majsen inte mogen än.
Om vätskan är gulvitaktig, lite bubblig och ser "gräddig" ut är majsen perfekt att äta!
Är kornen fasta, som smör, har sockret börjat omvandlas till stärkelse och kolvarna är inte lika söta längre.