Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: Azoo-Lina skrivet 26 nov-12 kl 21:44
-
Jag menar "klämd" eller "krossad" havre/vete/korn. Ej behandlad med något. Hur var det med tillskottsvitaminer.
Jag brukar ge multivitamin en gång i veckan på vintern när det inte finns något grönt ute.
-
Jag har krossad havre som är syrad och jag köpte den för någon månad sedan och den funkar fortfarande och eftersom den är syrad så ger jag lite multivitamin då och då nu har jag köpt en dunk med e-selen istället.
varför skulle inte syrat spannmål kunna klara sig mer än 1 vecka? man syrar ju oftast för att det var blött när man skörda eller för att det ska hålla sig längre.
-
nej det har det inte för jag har det till hönsen och det är lika som när jag köpte det man syrar för en orsakt för att det ska hålla sig längre när det var blött när man skörda
-
Syrning började man med för att det var billigare än att varmlufts torka den.. Och när man krossat den har den kort hållbarhet!
-
hur vet man om det är dåligt eller inte vårat ser exakt lika nu som när vi köpte det
-
Färgen brukar bli ngt mörkare. Men det är väldigt svårt att "se" med ögat att den är dålig! Skulle den t.ex lukta konstigt är den rejält angripen av mögel :(
-
ok det är inget fel på vårat syrade havre så det håller sig längre än en 1 vecka det vet jag.
vart kommer din källa ifrån? skicka görna länk...
-
Den krossade syrade spannmålen har en hållbarhet på någon vecka. Den okrossade syrade har en hållbarhet på ett år om den lagrats rätt.
-
då har vi någon utomjordisk syrad havre för det är absolut inget fel på den vi har och den är 1-2 månader
-
Varför krossar du så mycket åt gången ???
-
för jag köpte så mycket som möjligt när vi ändå åkte och hämtade
-
Den krossade "håller" längre än en vecka.. men..
Viaminer och energi innehåll börjar att minska.. Så men kan säga att den blir lite mindre bra ;)
Det finns inget som säger att krossad säd har lättare att få mögelangrepp..
Rätt lagrad så härsknar inte fettet..
Men som sagt .. näringsvärde och energiinnehåll i tre månader "gammal" krossad säd är lägre än i "nykrossad" eller hel säd.. så man kan få öka givan något. (hur många procent har jag ingen aning om..)
Håll koll på all säd så den inte blir dålig... möglig helsäd är lika farlig som möglig krossad säd..
-
Den krossade "håller" längre än en vecka.. men..
Viaminer och energi innehåll börjar att minska.. Så men kan säga att den blir lite mindre bra ;)
Det finns inget som säger att krossad säd har lättare att få mögelangrepp..
Rätt lagrad så härsknar inte fettet..
Vad?
Vi pratar om syrad krossad säd och den får lätt mögelangrepp eftersom syran bryts ner eftersom tiden går. Man rekomenderar att göra ett hygieniskt test (testa av mögel) av den efter 4-5 månader.
Krossad, syrabehandlad spannmål bör inte lagras mer än någon vecka.
-
jaja om jag kunde köpa hel skulle jag gjort det för det tar hälften så stor plats men det var lättare att hämta det krossade där vi köpte det och det kostade 2 kr kilot för havre/korn