Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: MissT skrivet 10 aug-13 kl 14:59
-
Hej!
Har ni några bra tips på vad man kan göra med svarta vinbär? Har gjort gelé och skall göra saft, men har möjlighet att få mängder med bär om jag vill.
-
Marmelad/sylt smakar utmärkt på macka eller i fil. Man kan smaksätta den med en hel bit kanel eller en skvätt alkohol tex rom eller såntdär franskt äppelbrännvin - som jag inte kommer på namnet på.
-
Experimenterar just nu med torkning av ovannämnda bär. Torkar dem på nät strax under taket i köket. Röda vinbär passar perfekt till detta. De blir jättegoda att ha i såser och grytor under vintern men du kan ju blötlägga torkade bär och göra vad du vill med dem. Fint att slippa socker och energikrävande frysboxar!
-
Svartvinbärssorbet! =)
-
Blanda framförallt med de bär som har dåligt med pektin, t ex hallon, körsbär och blåbär
-
Tack för alla fina tips. Kommer att prova alla ;D
Hoppas det finns några röda kvar, låter spännande att torka dom.
-
jag kokar soppa på vinbär jättegott lite jummen vintertid.
-
Svartvinbärssylt enligt Hiram kan användas till sylt och marmelad, i stället för lingon till mat och i fil etc. Gör även saft, bärvin, likör och gele av svarta (och röda vinbär).
-
Du kan göra en fantastiskt god vinbärsjuice.
1L vinbär, 2 kg socker, 1 skivad citron, 200 vinbärsblad, 1 påse vinsyra, 2 L kokande vatten.
Blanda ingredienserna i en balja och häll det kokande vattnet över blanda låt stå 3 dygn. Sila sen.
Går utmärkt att frysa men blir inte stenhårt utan mer som sorbè. Men ha inte den frysta juicen i pappmuggar tex utan lock, det gjorde jag första gången och en del stjälpte i frysen så jag fick hela frysen full av klibbig juice. När jag räknar blad repar jag en näve och räknar det som 5 st, inte så petnoga. Juicen blir koncentrerad så den ska spädas ut med vatten efter behag när man ska dricka den.
-
om du bor nära mig tar jag gärna lite o:)
-
Oj vad många bra tips ni har. Har satt det mesta i frysen, så det får bli längre fram.
Har torkat röda vinbär och skall prova att ha dom i trattkantarellsås. Dom är väldigt goda att tugga på också, som en syrlig karamell. Måste torka mer nästa år.
om du bor nära mig tar jag gärna lite o:)
Skulle gärna delat med mej, men det är inte mina buskar, och jag tror inte det finns mer bär kvar där.
Om ett par år är mina buskar stora, och då delar jag gärna med mej av dom.
-
om du bor nära mig tar jag gärna lite o:)
Slut... o:)