Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: henrietta70 skrivet 30 jul-13 kl 15:03
-
I år lyckades jag så det mesta för tidigt =O/ Förra året var det tvärtom...
Så nu har jag massor av rödbetor som är färdiga och skulle behöva stoppas i utvecklingen - för lagringen är det sämre med i den här värmen. Har ingen jordkällare ännu.
Förra vintern klarade de sig perfekt i stallet, i frigolitklädda murarbaljor, i fuktig sand. Men det är fortfarande 18 grader i stallet och i lådorna.
Finns det nåt att göra?
-
Jag skulle nog göra olika slags inläggningar. Syrade rivna rödbetor är gott! Exempel på recept:
http://hanzons.blogspot.se/2010/10/syrade-rodbetor.html (http://hanzons.blogspot.se/2010/10/syrade-rodbetor.html)
Annars går det säkert att få tag i ett gammalt kylskåp gratis mot bortforsling, ställa in det på låg effekt och förvara i det så länge.
-
Hej! Min favorit med rödbetor är att koka dem med skal halvvägs ,stoppa dem i frysen ( lösfrys) I vinter kör jag dem i ugnen med blandade rotfrukter,som jag gör på samma sätt med. Tex morötter palsternacka jordärtskockor squash m.m. Och så några potatisar . Ät som veg.rätt el med t.ex kanin kött till. Supergott
-
Har fått ifatt en kyl av grannen - som jag får låna så länge jag vill.
Vår egen extra kyl är välanvänd redan =O) Fyllt med mjölksyrade saker.
Jag har oxå för att testa klippt av blast på några av de största rödbetorna - fortfarande kvar i marken. Vi får se om de går i blom - fortsätter växa eller om det händer nåt annat.
När jag fått lite vitkål så ska jag syra en hink tillsammans med rödbetor eller två hinkar kanske - det blev jätte gott när jag gjorde det av förra årets sista rödbetor nu i maj. När det blev för varmt i stallet - trodde jag. Fast de hade nog hållit sig i sanden ett tag längre tack vare den kalla våren.
Jag syrade i vintras enbart rödbetor - men det blev lite maffigt. Den geggan som blir istället för saft var inte så apititlig. Dessutom är rödbetor svårsyrade i sig själva. De behöver hjälp. Läste jag mig till.
Bra tips att koka lite och frysa. Vi föredrar det mesta dock i rå form - men i soppor och rotmos passar det ju perfekt.
Skär du dem i bitar först eller kokar du hela, Ingvor?