Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Fru Jansson skrivet 28 jul-13 kl 19:34
-
Förra hösten styckade jag av några av kaninerna så vi fick kaninsadel. Jag tyckte dock inte att det blev bra när jag tillagade det, så resten filéade jag. Men nu är det dags att äta upp de där fördömda sadlarna, så, jag undrar om nån har nåt bra tips på hur man får det smakligt (och inte segt och trådigt)?
-
lägg ost och kryddor på den och vik in slaksidorna,rulla in sadeln i bacon och stoppa i ugn
-
Kanin har jag aldrig tillagat men hare.
Lergryta skulle jag rekommendera.
I en lergryta så behålls köttet saftigt, kryddningen tar jämt och ända in till benen.
Jag använder lergrytan till alla sorts sadlar och annat benkött.
En annan fördel är att det behöver inte passas under tillagningen och
det gör inget om det stannar i ugnen en halvtimme längre än man tänkt.
-
Pensla med olja och krydda med grillkrydda. Starta grillen och släng på dem där. Både enkelt och gott.
-
Kanin har jag aldrig tillagat men hare.
Lergryta skulle jag rekommendera.
I en lergryta så behålls köttet saftigt, kryddningen tar jämt och ända in till benen.
Jag använder lergrytan till alla sorts sadlar och annat benkött.
En annan fördel är att det behöver inte passas under tillagningen och
det gör inget om det stannar i ugnen en halvtimme längre än man tänkt.
Lergryta har jag ju, glömmer bara bort att använda den. Så den ska jag helt klart prova till detta! Gissar att det kanske blir lite bättre resultat med riktigt långsam tillagning..
-
Hejsan Fru Jansson
Att kaninköttet kan vara lite segt och tråkigt känner jag igen.
Upptäckte (av misstag) att köttet blev MYCKET bättre av att hänga lite längre.
-
Här är några recept .http://www.aftonbladet.se/matvin/article10227490.ab (http://www.aftonbladet.se/matvin/article10227490.ab) . http://smakaose.com/2012/june/kaninsadel-med-vit-sparris.html (http://smakaose.com/2012/june/kaninsadel-med-vit-sparris.html) . http://www.systembolaget.se/MatDryck/Recept/Recept/Anchochili--och-honungsshyglacerad-kaninsadel-med-grillade-gronsaker/ (http://www.systembolaget.se/MatDryck/Recept/Recept/Anchochili--och-honungsshyglacerad-kaninsadel-med-grillade-gronsaker/)
-
Hejsan Fru Jansson
Att kaninköttet kan vara lite segt och tråkigt känner jag igen.
Upptäckte (av misstag) att köttet blev MYCKET bättre av att hänga lite längre.
Ja, har läst nåt sånt. Så det blir till att bygga "hängburar" med insektsnät, så att köttet får hänga ifred hädanefter...
I övrigt tycker jag att kaninköttet har gjort sig bra i långkok. Allrahelst frambenen... Filén blir utmärkt på grillen. Och jag provade torka åtta bakben i vintras, och förutom att jag nog saltade i överkant blev det delikat! Slaksidorna strimlar man gärna med i en gryta. Det är bara sadeln jag inte fått till hittills. Men jag ska som sagt prova lergrytan, för de bitar jag har i frysen kan man ju Lia gärna äta upp innan årets ungar blir slaktmogna.
-
Hur gjorde du när du torkade kaninbenen ?
-
Hur gjorde du när du torkade kaninbenen ?
Jag la dem i saltlake ett tag (minns inte hur länge, men de låg längre än jag tänkt). Saltlaken var 10% Det blev fr salt enligt mig, och definitivt saltare än farfars torrkött. Nästa gång blir det något lägre salthalt. Vi har den här boken om att röka fisk och kött från alternativs bokklubb. Det var där jag läste om salthalt, och tog det säkra före det osäkra och höll mig till överkanten på saltrekommendationen... Sen torkade jag dem i torkapparaten. Det var väl att betrakta som ett nederlag, då grundtanken var att bygga en rökkåta, men då det inte blev av i tid så fick jag torka köttet. Vilket faktiskt blev bättre än jag vågat tro, bara lite väl salt. :)
-
Tack Fru Jansson har ju införskaffat en tork och boken har jag ju också så nu ska jag torka kanin när vi slaktar du är min inspirationskälla just nu syras det för fulla muggar och torkas efter att ha läst din tråd /praline1