Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Fancyfia skrivet 16 feb-07 kl 20:13

Titel: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Fancyfia skrivet 16 feb-07 kl 20:13
Jo jag har fått dille på att göra egna färskostar av filmjölk och gräddfil. Är det någon som har recept så vore det spännande.  
Men min fråga är. Kan jag göra något av all vasle som blir kvar? Känns som att man bör kunna använda det till något? Eller?... 'Förmodar att det går till bakning, men har inte använt det i bak. Är det någon som har ideer?

Gjorde en med färsk koriander igår. Fantastiskt god...

Titel: Re:Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 16 feb-07 kl 22:27
Om du har så mycket kan du koka messmör. Det behövs massor för att det ska löna sig. Och till brödbak är det bra med vassle. Dessutom ska det vara nyttigt att dricka. Säljs i hälsokosten.
Titel: Re:Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Gruff skrivet 16 feb-07 kl 22:47
Nja inte på vassle från fil och gräddfil. Blir inte bra. Den vasslen man kokar mese på ska vara från mjölk koagulerad med löpe. Tar en halv dag och det går mkt. ved till spisen. Fast kul är det. Och gott blir det.

Men bak på syrad vassle blir fint. Speciellt kardemummabullar :) Och så kan man passa på att starta en jäsning efter vissa mjölksyrerecept. Hönsen blir också glada för gröpe uppblött i vassle.
Titel: Re:Vad göra med vasslen?
Skrivet av: idamaria skrivet 19 feb-07 kl 02:15
Vassle funkar ju finfint att baka det mesta på, kanelbullar o vanligt matbröd av alla de sorter!
Titel: Re:Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Fancyfia skrivet 19 feb-07 kl 08:18
Ja då är det ju t.o.m motiverat att göra mer ostar. Kan man frysa in ostarna kanske?
Å det där med att dricka vassle känns konstigt. Men nu måste jag ju smaka på det. Hur hemskt kan det vara ???
Titel: Re:Vad göra med vasslen?
Skrivet av: mirakel skrivet 19 feb-07 kl 13:24
Hej!
Här i Dalarna gör man sk. "småost" som är ett slags färskost, vasslan efter den är sur, men jag har testat att koka messmör på den och jag tycker varje fall att det blir riktigt gott! (man får vänja sig vid den syrliga smaken) Även att göra mesost funkar bra (om inte bättre). Jag tycker det är en ganska lagom sats att koka på 6-8l vassla, då får man ca 200-300g messmör.
Titel: Re:Vad göra med vasslen?
Skrivet av: kmamma skrivet 24 feb-07 kl 20:37
kolla lanken www.westonaprice.org

Jag anvander ofta vassle till att lagga gryn och legymer i blot innan de tillagas. Detta hjalper bryta ner fytat-syra och andra hemska substanser i holjet. Man kan ocksa anvanda det till "lacto-fermentation". Du hittar manga sana recept pa ovan hemsida, samt i boken "Nourishing Traditions" av Sally Fallon.

Josefina.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 08 maj-08 kl 00:36
Väcker liv i den här tråden igen.

Idag har jag gjort mjukost enligt principen att värma fil tills den skär sig och låta rinna av. Nu har jag ca 6 dl vassle. Är nyfiken på vad den kan användas till, förutom att koka messmör och baka bröd på. Någon som använder den till något annat?
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: LazarusX skrivet 08 maj-08 kl 10:42
umärkt grisfoder
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 08 maj-08 kl 20:34
umärkt grisfoder

Men om man nu inte har någon gris? Katterna var inte det minsta intresserade...
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: ninna b skrivet 09 maj-08 kl 22:31
Ricotta, kanske...
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 09 maj-08 kl 22:35
Kan man göra det av vassle ???
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 09 maj-08 kl 22:55
Av vasslen från ostproduktion kan du göra ricotta. Vet ej när det runnit av fil. Vill inte hunden ha? Vad är det för mjölk? Några av nina getter dricker vassle med glädje men jag låter dem inte få några större mängder.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 10 maj-08 kl 14:35
Av vasslen från ostproduktion kan du göra ricotta. Vet ej när det runnit av fil. Vill inte hunden ha? Vad är det för mjölk? Några av nina getter dricker vassle med glädje men jag låter dem inte få några större mängder.

Har ingen vovve eller några getter, tyvärr. Är lägenhetsbo som bara tänkte försöka göra egen ost istället för å köpa. Har enligt recept från Alternativ värmt ekofil tills den skurit sig och låtit rinna av. Känns synd att bara kasta bort all vassle som det ger... Den jag har just nu får nog åka ner i avloppet och så får jag planera brödbak till nästa ostomgång.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Ajon skrivet 19 jun-08 kl 00:01
Någon som har tips på hur man gör riktigt mjukt och fint messmör
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Gruff skrivet 19 jun-08 kl 08:24
Man har i en skvätt grädde. Sen finns det två sätt att undvika att det kristalliserar. Antingen så ställer man den på ett ställe där den får stå HELT still. Man får alltså inte ens gå på golvet bredvid så det blir vibrationer. Det andra är att röra det hela tiden medans det svalnar.

Om du går in på norsk gardsost's sida http://www.gardsost.no/ (http://www.gardsost.no/) och klickar dig till butikken. Där hittar du gamla nummer av Gardsosten. Beställ hem specialnummret "Bladet GardsOsten 2/2002, "Liten Handbok i ystning"" Där finns det flera goda råd ang. äldre mjölkhushållning. Mejerska Helga Molde skrev den ursprungligen 1943 och det är mkt. i den som fungerar fint i hushållet.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: orkidea skrivet 02 jul-08 kl 23:02
Väcker liv i den här tråden igen.

Idag har jag gjort mjukost enligt principen att värma fil tills den skär sig och låta rinna av. Nu har jag ca 6 dl vassle. Är nyfiken på vad den kan användas till, förutom att koka messmör och baka bröd på. Någon som använder den till något annat?

Oj det lät gott. Smaksätter du den med något?//orkidea
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 03 jul-08 kl 15:49
Oj det lät gott. Smaksätter du den med något?//orkidea

Ja, lite olika. Det blir ganska mycket av denna sats, sådär 3 dl. Först och främst så måste man salta rätt så generöst, färskosten är annars ganska söt. Brukar dela den i två delar och köra en "naturell" och en smaksatt. Paprikapulver+chili är gott. Eller vitlök, eller färska örtkryddor. Det är bara att prova sig fram.

PS Osten blir ganska "grynig" och lite svår att få att ligga kvar på mackan. Har kommit på att det blir alldeles perfekt om man kör ihop Creme Fraiche+avrunnen ostmassa med stavmixern.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 05 jul-09 kl 14:01
Dessutom ska det vara nyttigt att dricka. Säljs i hälsokosten.

Dricker man vasslen  som den är eller tillsätts något? Vad exakt är den bra att dricka för? kan vara bra att vara laddad med argument...
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Appeltorp 13 skrivet 09 jul-09 kl 17:06
Det som säljs under namnet "Molkosan" i hälsokosten är väl koncentrerad vassle? Den lär vara bra för immunförsvaret, samt bakteriedödande, om jag minns rätt. Beroende på vilken sorts osttillverkning vasslen kommer ifrån kan den ge ett bra proteintillskott.

Man kan göra ricotta av vassle, men det rekommenderas inte då man har gjort färskost, för då ska det inte finnas tillräckligt med protein kvar, har jag läst någonstans. Vi har dock testat, och det gick utmärkt, även om det inte blev den godaste ricotta jag smakat (fast absolut god nog att testa). Däremot var det lögn att få ut någon ricotta när vi gjort fetaost. Vi fick en matsked från 10l vassle ::) Ricottareceptet vi använde finns på Fias Co Farm (http://fiascofarm.com/dairy/ricotta.html).

Jag har också hört att vassle ska vara särskilt bra att baka knäckebröd på. Någon som testat?
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 10 jul-09 kl 23:53
Inte knäckebröd men annat, vanligt släng-ihop-det-du-har-i skåpet-bröd. Det blev mycket saftigt och bra.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: Lindtoka skrivet 17 feb-17 kl 23:22
Jo jag har fått dille på att göra egna färskostar av filmjölk och gräddfil. Är det någon som har recept så vore det spännande. 
Men min fråga är. Kan jag göra något av all vasle som blir kvar? Känns som att man bör kunna använda det till något? Eller?... 'Förmodar att det går till bakning, men har inte använt det i bak. Är det någon som har ideer?

Gjorde en med färsk koriander igår. Fantastiskt god...


Hej, du kanske vill prova att fermentera (syra) drycker med vasslen. Relativt enkelt, gott och nyttigt.
http://www.ledgenomexempel.se/prylguide-inspiration/fermentera-sjalv/ (http://www.ledgenomexempel.se/prylguide-inspiration/fermentera-sjalv/)
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: kurt skrivet 18 feb-17 kl 04:08
Hej, du kanske vill prova att fermentera (syra) drycker med vasslen. Relativt enkelt, gott och nyttigt.
[url]http://www.ledgenomexempel.se/prylguide-inspiration/fermentera-sjalv/[/url] ([url]http://www.ledgenomexempel.se/prylguide-inspiration/fermentera-sjalv/[/url])


Nej, det är ingen bra idé att fermentera grönsaker och tillsätta mjölksyrabakterier som kommer från mjölk, de är inte anpassade till kolhydraterna i grönsaker utan vill främst ha laktos. Generellt sett är det bättre om man kan undvika att tillsätta mjölksyrabakterier som startkultur (t ex i form av vassle). Fermenterar man t ex vitkål så skall normalt mjölksyrabakterierna från kålen själv sköta jobbet, först börjar Leuconostoc växa och senare börjar Lactobacillus växa, det ger en bra balans mellan smakämnen och syra. Om man då från början tillsätter Lactococcus eller andra Lactobaciller så stör man bara den normala successionen.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: kretslopp skrivet 19 feb-17 kl 13:29
Jag har syrat grönsaker med hjälp av sur vassla. Det gick utmärkt och blev gott. Jag vill minnas att det var morot och lök.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: skräptanten skrivet 19 feb-17 kl 14:07
Utöver de många förslag som redan nämnts har jag även gett vassle till hönsen, de tycker det är jättegott (hoppas de inte fått åldersdiabetes hela gänget ;D , vassle är ju mycket sött om det inte har självsyrat sig).
Dessutom hörde jag om ett gårdsmejeri som inte kokade mese (är väl inte så många här i södra ännen av landet som gör det), utan samlade upp vasslen och spred på åkrarna som flytgödsel. Kan vara värt att testa i både stor och liten skala.

Mjölk och mjölkprodukter går inte så väl åt avloppsreningsprocesser, så allt är bättre än att slå ut vasslen i avloppet.
Titel: SV: Vad göra med vasslen?
Skrivet av: kurt skrivet 20 feb-17 kl 04:24
Jag har syrat grönsaker med hjälp av sur vassla. Det gick utmärkt och blev gott. Jag vill minnas att det var morot och lök.


http://www.meatsandsausages.com/fermenting-pickling/sauerkraut/fermentation (http://www.meatsandsausages.com/fermenting-pickling/sauerkraut/fermentation)

(http://www.meatsandsausages.com/public/images/fermenting-pickling/sauerkraut-fermentation-graph.png)