Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: christelle skrivet 24 jul-13 kl 10:58

Titel: Soltorka tomater - hur går det till?
Skrivet av: christelle skrivet 24 jul-13 kl 10:58
Ja det är frågan - de soltorkade tomater man köper är fortfarande lite mjuka - hur ska man få till det?
Titel: SV: Soltorka tomater - hur går det till?
Skrivet av: hånung skrivet 24 jul-13 kl 11:04
Inlagd i solros olja kanske ?
Titel: SV: Soltorka tomater - hur går det till?
Skrivet av: getalina skrivet 06 aug-13 kl 19:43
Satt just  nu o funderade på detta oxå. Såg att det fanns en tråd om det men inget bra svar så nu har jag googlat och hittat hur man gör.  :D

Varsågod. Kopierat från följande länk:
http://matgeek.se/2011/07/04/gor-dina-egna-soltorkade-tomater/ (http://matgeek.se/2011/07/04/gor-dina-egna-soltorkade-tomater/)
 
Du kommer att tacka mig i vinter.

Att göra sina egna soltorkade tomater är nästan löjligt enkelt. Har man väl provat en gång är det näst intill omöjligt att gå tillbaka till de svindyra varianterna man hittar i butikshyllorna.
Jag har turen att ha Norrängens Trädgård i närheten av sommarstugan och från sen vår kan man köpa de mest underbara tomater av dem. Här handlar det inte om kvisttomater och körsbärstomater utan om en uppsjö sorter där alla passar till olika mat, likt ett gott vin.

Det spelar egentligen ingen roll vilken sorts tomat man torkar eftersom de alla bär spår av olika personligheter. Personligen har jag kärat ner mig i de små rackarna eftersom man kan lägga ner dem hela i pannan när man gör en god pastasås. Det är de små detaljerna som gör det…

Så här går man till väga:

Sätt ugnen på 80 grader.
Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.

Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.

Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Det är inte som med ostron – om de har blivit dåliga så syns det tydligt.

Snabbt recepttips:
Koka spaghetti och behåll lite av vattnet.
Fräs vitlök och en aning chili i olja.
Tillsätt lite fint strimlad lök, en gnutta vitt vin och några svarta oliver.
I med ett gäng tomater och en skvätt grädde.
Salt och peppar efter smak.
Låt koka ihop lite och ha sen i spaghettin samt en skvätt av vattnet.
Upp på tallrikar, hyvla över rikligt med parmesan och ät snarast.
Titel: SV: Soltorka tomater - hur går det till?
Skrivet av: lichiplommon skrivet 06 aug-13 kl 20:04
....
Snabbt recepttips:
Koka spaghetti och behåll lite av vattnet.
Fräs vitlök och en aning chili i olja.
Tillsätt lite fint strimlad lök, en gnutta vitt vin och några svarta oliver.
I med ett gäng tomater och en skvätt grädde.
Salt och peppar efter smak.
Låt koka ihop lite och ha sen i spaghettin samt en skvätt av vattnet.
Upp på tallrikar, hyvla över rikligt med parmesan och ät snarast.[/i]
Lite OT men även här ett tips vad man kan göra med sina torkade tomater.
TOMATSMÖR
ta 4-8 torkade tomathalvor (beroende på storlek)
en förpackning filadelfia ost eller färsk ost från den egna gården ;)
150g smör
en vitlöksklyfta
lite rosmarin

mixa det hela med en mixarstav
färdig!
sjukt gott!
Titel: SV: Soltorka tomater - hur går det till?
Skrivet av: christelle skrivet 06 aug-13 kl 21:52
Tack, nu är det bara att vänta tills alla tomaterna blir klara  :)