Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Hallstrom skrivet 21 jul-13 kl 22:20
-
Jag har en sats flädermjöd som jag startade för en månad sen.
Det är 25 liter, och jag har använt sammanlagt 8.4kg honung.
Nu verkar det ha slutat jäsa, och oechslemetern visar 15°.
Har jag räknat fel och haft i för mycket honung?
Enligt mina beräkningar borde det kunna jäsa mer än så. ???
Såhär har jag tänkt:
Honung innehåller 80% socker.
8.4kg honung * 0.8 = 6.72kg socker.
6.72kg / 25 liter = 268,8g socker per liter
17 gram socker ger 1% alkohol i 1 liter vin
268,8g / 17 = 15.81% alkohol.
Jag använder starkvinsjäst som ska tåla 16-18%
-
Är du helt säker på att det slutat jäsa?
Honung kan jäsa väldigt sakta så låt det stå och mät igen om några veckor och se om värdet sjunkit något.