Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Aquarius skrivet 15 feb-07 kl 16:41
-
Hej!
Är det någon som har recept på någon slags kryddströmming.
Har gjort det förr men hittar det inte.
Jag brukade utgå från hel rensad strömming med huvud och sedan fick de ligga i kruka i ca två veckor tillsammans med diverse kryddor. Tror bl a sandel var en av ingredienserna.
Hmm... upptäckte också att det verkar vara lite svårare att få ta tag i hel strömming än jag trodde.
Men den lokala fiskbilen skulle göra sitt bästa...vi får väl se.
Mvh
-
Hejsan Aquarius !
recept på strömming i alla dess former kan du nog få via Guldfisken ett välbekant företag här uppe i norrbotten
Guldfisken grundades i Påläng, en by som ligger i Kalix kommun
Kalixborna och då speciellt pålängeborna kallas allmänt här i norr & västerbotten för strömmingsfolket
detta säger väl en hel del om denna fisks betydelse för den här delen av vårt avlånga land
det är ju också av denna fisk man gör den superba fiskrätten,som faktiskt är känd i stora delar av världen,och som ofta förknippas med norrlänningen
nämligen vår älskade surströmming
Mvh icko
-
Tack för tips....
-
Jag visste att jag hade receptet, men inte var... Det var i Julboken från ica-förlaget. Det finns fler bra recept där.
För 3 kg strömming.
Ättikslag: 6 dl vatten, 4 dl ättikssprit
Kryddblandning: 4,5 dl socker, 1,5 dl grovt havssalt, 1 msk grovt krossade kryddpepparkorn, 1/2 msk grovt krossade vitpepparkorn, 4 lagerblad, 1/2 msk spansk humle (apotek), 1/2 msk röd sandel (apotek)
Låt den rensade fisken (huvud och ben kvar) ligga över natt i ättikslag. Lägg den sen i kryddblandningen i 3 veckor, ös vid behov.
P g a brist på färsk fisk har jag själv modifierat receptet och använt salt sill, strukit salt (förstås), humlen, för att jag inte fick tag på den och bara låtit fisken dra några dagar för smakens skull. Det var gott ändå.
-
hej sommartorparen jag gjorde förr kryddsill liknande ditt recept och det höll sig hela året i tätslutande burkar gör strömmingen det också .hur länge har du förvarat dina inläggningar mvh praline1
-
Det står i receptet att det är hållbart i 6 månader, men jag har ju fuskat med salt sill! Köper 1-kg-påsar med salt sill och det är snabbt uppätet!
-
Tack Sommartorparn!
Jag känner igen receptet.
Skall testa med salt sill då det ibland är svårt med att få tag i färsk hel strömming.
Vattnade du ur sillen innan? Jag förmodar att du inte gjorde det, men frågar för säkerhets skull.
mvh
-
Jomen det tror jag att jag gjorde. Det är bara så länge sen, men nu när jag har hittat receptet kanske jag ska göra om det. Fast jag är bara ute efter smaken, inte efter långtidskonservering. Bor du också utanför Sveriges gränser eftersom du inte får tag på färsk fisk? Jag brukar frossa på färsk strömming varje sommar. Köpte en gång djupfryst italiensk småsill, men det var inte alls samma sak. Den stinker! :P
-
Sommartorparn...
...jag bor inom sveriges gränser , men fiskbilarna/fiskdiskarna jag går till har sällan hel färsk strömming. Det går säkert att få tag i om jag anstränger mig..... :-\