Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: ElinMaria skrivet 11 jul-13 kl 11:46
-
Hej! vi odlar växelodling och har kolväxterna under fiberduk. kasnke svårt att undvika kållaverna men jag är ändå nyfiken på hur ni andra gör. nu sprutar jag såpvatten och mosar dom..:( tröttsamt. ja undrar om någon har erfarenhet av att samodla om det finns någon planta en kan sticka ner böland kålen och som skrämmer bort larven? ringblomma? tagetes? någon som har erfarenhet av dessa? jag sak testa nästa år!!
-
I år testar jag ringblommor runt och bland kålen - det går fint än så länge, hittat en larv och bladen har lite puttsmå hål men är fina, ingen fiberduk.
-
Ringblommor bland kålen funkar inte ett dugg. :'( Däremot ska något som heter larvskydd funka.
http://nyttodjur.se/produkt/larvskydd.aspx (http://nyttodjur.se/produkt/larvskydd.aspx)
-
Testa att använda turex, finns på nyttodjur.se eller på plantagen.
Grönkål blir inte lika hårt åtgången som huvudkål, där räcker det oftast med handplockning. Plantan hinner växa till sig efteråt. Täck plantorna hela växtsäsongen med fiberduk eller kålnät.
Samplantering mot kålfjärilens larver skulle på sin höjd vara att plantera huvudkål bland grönkålen och låta larverna äta på huvudkålen som de verkar föredra. Tagetes och ringblomma har ingen inverkan på kålfjärill.
-
LÅåång text som ja hittade: "Kål angrips också av flera insekter. Främst kålflugans och kålfjärilens larver, som äter på rötter och blad. Vissa år är också kålmalen ett gissel. Även jordloppor kan ställa till problem, i synnerhet på direktsådda kulturer.
Den viktigaste åtgärden för att hålla angreppen under kontroll, är att ge plantorna en så god start som möjligt, med en näringsrik och fuktig jord. Uttorkning försvagar växten och gynnar insekter och sjukdomar. Att hålla jorden ständigt fuktig med vattning minst en gång i veckan om det är torrväder, är ett bra sätt att göra det ogästvänligt för kålflugor och jordloppor. Duschning med nässelvatten och algextrakt stärker växten och motståndskraften, så att den lättare klarar av ett angrepp.
Även samodling med doftande kryddor, lökfamiljen, selleri, bondbönor, mangold, ringblommor och tagetes hjälper mot angripare.
Tidig sådd av salladskål, majrova eller rädisa som fångstgröda bland kålkulturerna, lockar till sig flertalet kålflugor och kålmalar och kasseras efterhand. Även marktäckning kring plantorna med starkt luktande örter, håller borta flugorna.
Pudring, upprepade gånger, med kalk, algomin, träaska, stenmjöl eller salt på fuktiga blad och runt rothalsen, avskys av fjärilar, flugor, larver och loppor. Likaså duschning med renfane-, malört-eller såpvatten.
Vid allvarliga och envisa angrepp kan giftiga växtextrakt, som pyrethrum och rotenon, användas. I södra Sverige fungerar också ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, mot fjärilslarver.
Ett tråkigt och dyrt, men förhållandevis enkelt sätt att slippa angrepp från många insekter och även fyrfotadjur, är att täcka med fiberduk. Men finns det gott om övervintrande insektsägg i jorden, har duken motsatt verkan. Fåglar och olika rovinsekter är utestängda och skadedjuren har dukat bord."
-
LÅåång text som ja hittade: "Kål angrips också av flera insekter. .......
Vid allvarliga och envisa angrepp kan giftiga växtextrakt, som pyrethrum och rotenon, användas. I södra Sverige fungerar också ett bakteriepreparat, Bacillus thuringiensis, mot fjärilslarver.
........
håller helt med om det som står i texten. så nu vet du ;). vad som bör tilläggas - tycker jag - är att samodling med vissa växter samt sprutning av renfane te mm. är i första hand förebyggande. men om det är ett svårt år hjälper dessa åtgärder inte mycket. i år hade jag hos oss för ovanlighetens skull lite svårt med kålmal! det händer inte ofta, oftast är det de andra skadeinsekterna som är mer problematiska. (i alla fall i min odling)
så här gör jag:
växelodling, starka friska plantor, mycket god markfukt i synnerhet första tiden efter utplanteringen, fiberduk i början, sedan kollar jag mycket regelbundet efter larver och ansamlingar av larvägg. är det mycket så använder jag Bacillus thuringiensis. Varför de skriver att bara funkar i södra sverige vet jag inte. :o det funkar bra hos mig i södra norrland. så det där med södra sverige anser jag är helt simpelt fel.
preparatet finns i handeln hos lindesro AB under namnet Turex. det finns både i 100g och 1kg förpackningar. man kan spara det ett år om det har varit nytillverkat. har man en större husbehovsodling kan det lönar sig. det är trist att få odlingen förstört även om man som vegetarian kanske uppskattar det kostnadsfria proteintillskottet via larverna i brocollin. ;) jag har faktiskt medvetet smakat några och de smakar som växten själv, så om man äcklas att det kan finnas kvar larver i brocollipajen så säger jag bara : It's all in your mind! ;D
-
jag rekomenderar även alla grönkålodlare att undvika odla kålrötter i skiftet intill. de verkar vara boven som sprider larverna hos oss:/
-
odlar bara blom kål i år men ändå så ser mina plantor ut som perforerade masonit skivor och ändå ser ja inga larver va är det för fel ?
-
odlar bara blom kål i år men ändå så ser mina plantor ut som perforerade masonit skivor och ändå ser ja inga larver va är det för fel ?
nåt kryp måste det ju vara! kan det ändå vara kålmal? surrar det av små gråvita malflugor på eftermiddagen, kvällen? kålmalens larver är ganska små och så lämnar de ofta en tunn hinna av bladet kvar så att hålet ser ut som ett litet fönster, när bladet sedan växer blir hålet givetvis större.....