Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Uffe1973 skrivet 11 jul-13 kl 11:37
-
Hej
En fråga om mesost:
När vasslan har kokats tillräckligt länge, ska då det översta fettet, som flyter upp i början av koket, tillbakaföras till mesen igen?
Jag har hört att man kan göra både, men undrar vad som brukar vara fallet när man gör en hård mesost? Ska man då tillbakaföra det avskummade fettet mot slutet?
Har även hört att man sedan gör klokt i att torka mesen, för att förlänga hållbarheten. Hur går detta till? Hänger man upp mesen i ett snöre i taket och låter den hänga där i en vecka eller så?
-
Det är inte fett som flyter upp utan det är ost det med . I italien och andra länder gör man ost av det .
Men när du gör mese så ska det tillsättas igen då mesen dunstat in till en tredjedel . Eller ska behövs inte utan du kan spara det och äta som det är med .
Hård mesost lägger du i en mesostform och låter ligga tills ytan börjat att torka lite , ett dygn eller två .
-
Okay!
Föredrar du att tillsätta detta "spad" även när du gör hård mesost?
-
När jag har gjort mesost så har det blivit så lite ricotta så har inte varit lönt att ta det på sidan utan har alltid blandat in det .
Sedan så brukar jag ha i lite grädde på slutet innan det är dags att ta grytan av spisen , då blir mesen/osten lite lenare och inte så grynig .
Mesosten består ju nästan bara av mjölksocker så därför vill den gärna bli grynig (sockerkristaller) Men som sagt motverkas lite av en skvätt grädde .
-
Är det någon som vet om det finns en fara i att koka vassle, i en vanlig kastrull, så länge som mese ska koka?
Med andra sura matvaror brukar man ibland tala om att de, exempelvis syrade grönsaker, kan läcka aluminium ut i maten. Är detta en fara vid mese-kok i vanlig kastrull?
Förr i tiden hade de ju stora järnkittlar, som är svåra att få tag på idag.
-
Rostfritt är säkert att använda så jag har stora rostfria syltkittlar för ost och mese kok .
-
Någon som vet var man kan få tag på en stor (30-35 liter) koppar- eller järnkittel för detta ändamål?
-
Äldre tvättgrytor har såna insatser som går att fixa till . De är ju gjorda för att elda under grytan så . Borde finnas på blocket eller på loppisar mfl ställen .
-
Ja vilken bra ide.
Men vad menar du med att insatsen går att "fixa till"? Att de kan rengöras noga eller så?
Borde gå på en gasolspis om man inte har tillgång till en bra brasa antar jag?
-
Är det koppar insats så brukar den vara väldigt ärgad och det är ärgen som är giftig . Lingonsylt brukar fiúnka fint att "skura" med . Rikligt med sylt .
Järngrytor kan ju bli mer rostiga och då kan det bli porer som gör att de inte är täta så kolla så de inte läcker , behöver inte vara stora hål utan små porer . Men över eld så får du in mer av det som flyger runt elden aska mm .