Alternativ.nu
Djur => Får => Klippning & ullhantering => Ämnet startat av: hen skrivet 08 jul-13 kl 09:52
-
Hej! kan man klippa får nu mitt på högsommaren? dom flåsar så in i norden
Man dom "bränna" sig av solen??
tacksam för svar...
-
ingen?
-
Skulle tro att det är bättre å klippa på sommaren än på vintern.Om det skulle bli bli varmt utan päls så skulle jag tro att dom drar sig undan.
-
Men klipp du du behöver väl inte klippa ända ner bättre det än dom är varma och kanske ta in dom eller om dom har någon skuggig plats med träd ? Vad kan bli sämre ?
-
skuggig plats håller på att byggas :D
kan dom bränna sig?
-
skuggig plats håller på att byggas :D
kan dom bränna sig?
Ärlig ja vet inte men allt är väl möjligt i alla fall om dom ser ut som grisar efter klippningen :)
-
Hej
Det är bra om de har lite ull så mygg och broms har svårare att bita dem.
-
Klipp dom hellre tidigt på våren...Knotten kan gör livet mkt besvärligt för dom :-\ Men om du måste klippa nu så raka dom inte. Har inte hört talas om att får bränt sig av solsken.
-
Har dom bara lite skugga funkar det utan problem , fåren i Australien överlever klippning....
-
Ullen fungerar väl som värmeskydd också? Fåren kyler sig ju inte genom huden som vi gör. Och att ha kortsnaggade djur när de inte kan komma undan för knott, mygg och bromsar känns inte bra.
-
Om fåren har tjock ull kan man känna med handen in under ullen så känner man att de är alldeles svala, ullen skyddar mot värmen också. Och även mot allehanda flygfän och mot solen. Klipp dem INTE mitt på sommaren.
-
Vi klipper våra får i februari och september. I februari klipper vi dem för att lammen skall ha lättare att hitta spenarna. I september klipper vi dem för att det sägs göra dem mer brunstiga. Septemberullen är finast.
-
Att lång ull isolerar mot värme och att man därför inte bör klippa får när det är varmt är en vanlig vanföreställning. Får med lång ull lider av värme. För referens se t.ex.: http://www.journalofanimalscience.org/content/89/12/4294.long (http://www.journalofanimalscience.org/content/89/12/4294.long)
Från artikeln:"In conclusion, our study suggests that even under temperate conditions (Ta <28°C), shearing significantly reduces core body temperature, water intake, and respiratory rate, thus indicating heat stress in fleeced animals."
Ljusa får kan bli solbrända därför är det lämpligt att inte renraka sådana djur utan lämna lite "stubb", detta skyddar också mot insekter.
-
Vi följer fårens årsrytm, våra gutar börjar släppa fällen runt midsommar. Några släpper allt själva, andra får vi lögla eller klippa. Får och folk är nöjda med det.
-
Du kan klippa dina lamm hela året det är upp till dig om du väntar till midsommar eller till julafton..
Tror mer på att i nuläget dina lamm vill ha skugga och en fläktande vind ..
Mv H Cokett