Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Lydia skrivet 14 feb-07 kl 00:40

Titel: Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: Lydia skrivet 14 feb-07 kl 00:40
Har sett några trådar här om att göra egen välling till spädbarn, men jag råkar vara rätt vuxen men barnsligt förtjust i välling. Nu har jag lyckas bosätta mig på en kontinent där det verkar finnas rätt dåligt med välling som den vi har hemma, typ fullkornsvälling.

Är det någon som har provat göra egen välling, hur gjorde ni det och framför allt, hur blev det?

Äter en ruggig massa gröt, men välling är ju så gott och jag skulle verkligen bli överlycklig om någon hade ett bra recept!
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: dolk skrivet 14 feb-07 kl 09:30
Hej!!
Detta är ett recept som jag inte testat själv men en äldre man jag känner drack sån välling varje morgon. Man kokar en gröt av havregryn och vatten, sen tillsätter man salt, socker, kanel eller vad man vill ha i och sen rör i mjÖlk till en lagom konsistens.
Låter kanske lite väl enkelt men det ska vara gott.... ???

Dolk
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: Skrutt skrivet 15 feb-07 kl 09:52
Hej!!
Detta är ett recept som jag inte testat själv men en äldre man jag känner drack sån välling varje morgon. Man kokar en gröt av havregryn och vatten, sen tillsätter man salt, socker, kanel eller vad man vill ha i och sen rör i mjÖlk till en lagom konsistens.
Låter kanske lite väl enkelt men det ska vara gott.... ???

Dolk
Man kan  också ha russin i eller en stor klick smör.
Sen finns det risgrynsvälling. Min mor-mor gjorde det på överbliven gröt.
Hon spädde ut det med mjölk och la i en kanelstång och lät det puttra en stund, det är gott!!
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: Fred skrivet 15 feb-07 kl 18:45
Vanlig fullkornsvälling gör jag genom att vispa ut fullkornsmjöl med kallt vatten och koka ihop till en gröt, salta lite och hälla i mjölk (under vispning) till lagom konsistens. En klick smör i ger en lite rundare/lenare smak om man gillar det.
Sen kan man givetvis också göra som beskrivits av andra....använda gammal (eller ny) gryngröt.
Personligen gillar jag slät välling bäst så jag håller mig till mjöl.
Behöver inte nödvändigtvis vara fullkornsmjöl...jag tycker mycket om välling på majsmjöl också :).

/Fred
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: git skrivet 16 feb-07 kl 14:18
mmm. äggavälling det gjorde alltid mamma. tror jag ska göra det nu en kväll när det är lite ruggigt
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: Lydia skrivet 16 feb-07 kl 17:00
Fred: Har du nagot exakt recept? Hur mkt mjolk, hur mkt vatten, hur mkt mjol?
Sag dessutom att du bor i USA, det finns ingen valling att kopa dar va? Har kollat runt lite men inte hittat nat.

Vad ar aggavalling?
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: Fred skrivet 17 feb-07 kl 05:13
Fred: Har du nagot exakt recept? Hur mkt mjolk, hur mkt vatten, hur mkt mjol?
Sag dessutom att du bor i USA, det finns ingen valling att kopa dar va? Har kollat runt lite men inte hittat nat.

Vad ar aggavalling?
Jag kör inte efter exakt recept och har inget heller :-\.
Men jag skulle gissa på runt en tre rågade matskedar i c.a 2 cups kallvatten.
Koka upp tills det har en konsistens som segt tapetklister ungefär.
Salta efter smak och vispa i mjölk till lagom konsistens.....en cup kanske.

Nej du har nog rätt i att välling inte ingår i sortimentet häröver. Har inte heller sett någon i affärerna.

/Fred
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: marymae skrivet 23 feb-07 kl 16:54
Sen kan man köpa havremust och göra det, det finns ekologisk och det är gott. Jag kan inte äta det alltför ofta eftersom den inte blir lika bra på växtmjölk och jag är laktosintolerant. (Jo, det finns laktosfri mjölk men den är äcklig eller kostar en förmögenhet)
Titel: Re:Göra egen (vuxen)välling?
Skrivet av: Lydia skrivet 03 mar-07 kl 17:50
Nu har jag provat Fred's recept, och det blev helt ok faktiskt! Funderar dock på att köpa ett annat "vällingsmjöl" därför det jag har nu smakar lite speciellt och jag har det i mitt bröd-> vällingen smakar flytande bröd mer eller mindre...
Tack för tipsen, nu är det dags att börja experimentera :)