Alternativ.nu
Bygga & Bo => Vatten och avlopp => Ämnet startat av: Jazze skrivet 28 jun-13 kl 22:48
-
Hej
Vår granne som har servitut på en brunn på vår mark kom idag upp med resultatet från ett vattenprov han gjort. Vattnet var otjänligt pga ecolibakterier. Grannen vill göra gällande att det beror på våra får som går i närheten och vill att vi kollar med vårt försäkringsbolag för ersättning till honom pga detta. Vad tror ni, servitutexperter, blir det upp till mig att fixa en ny brunn till honom pga mina 10 värmlandsfår? (Hoppas inte, som ni förstår...) jag ska ringa länsstyrelsen på måndag och kolla men hoppas på lugnande besked från forumet för helgfridens skull...
-
Det är väl hans ansvar att hålla brunnen i skick även om den ligger på din mark. och i skick kan den knappast vara om några får skulle kunna förorena den..
Så var du lugn...
-
Tack för lugnande ord! :)
-
Vad exakt står det i servitutet? Om du inte har handlingarna på papper kan de finnas att leta reda på via www.lantmateriet.se (http://www.lantmateriet.se) , där du kan söka på din fastighet. Det bästa är nog att visa grannen en utskrift av den ordagranna texten där det står att grannen har rätt att ta vatten ur brunnen, punkt (eller vad det nu står). Har grannen synpunkter på vattnets kvalitet torde det vara hans ansvar att åtgärda detta själv.
En jämförelse: Grannen har servitut på en väg över din mark, när grannen kör på vägen får han plötsligt punktering på sin bil. Vem ska byta däcket, du eller han? Anledningen till punkan kan förstås vara en vass sten på vägen, men lika gärna att grannen kört med slitna däck på sin bil ;) ...
-
Utan att veta skulle jag tro att att man inte får förorena brunnen med fårgödsel. Visst skyddsavstånd borde gälla. Sedan blir det nog en bedömningsfråga om man varit oaktsam eller inte. Har man servitut på något ska det ju gå att använda.
-
Som Tjalve säger så har man ett servitut så har man. Servitutet är ett avtal mellan två fastigheter (lustigt nog). Om han nu har servitut på brunnen så har han rätt att anlägga, underhålla och använda brunnen. Marken är din och det står dig fritt att använda den till vad det vill, så länge du inte inkräktar på denna rättighet mellan era fastigheter. Har du t.ex. fåren gåendes alldeles kring eller över brunnen så skulle jag som granne vara ganska förgrymmad. Går de en liten bit bredvid, och beroende på hur det ser ut så är det lite svårare. Skulle det helt enkelt stå i servitutet att han äger rätt att ta vatten ur brunnen så är det samma sak. Avtalet är rimligen upprättat under föreställningen att vattnet är tjänligt. Generellt sätt så brukar tvister kring servitut lösas snabbt och smidigt mellan grannar eller genom dryga underhandlingar i tinget.
Kort sagt, det är omöjligt att säga om du har bekymmer eller ej, med den knapphändiga informationen. Detta gäller även grannens brunn, fastboende eller fritidsgäst som använder brunnen sällan? Men du ska inte underskatta värdet på grannens servitut.
-
Hej
Vår granne som har servitut på en brunn på vår mark kom idag upp med resultatet från ett vattenprov han gjort. Vattnet var otjänligt pga ecolibakterier. Grannen vill göra gällande att det beror på våra får som går i närheten och vill att vi kollar med vårt försäkringsbolag för ersättning till honom pga detta.
...
Är brunnen anlagd enligt Socialstyrelsens rekommendationer? http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/9988/2005-114-2_20051144.pdf (http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/9988/2005-114-2_20051144.pdf)
-
En grej man kan kolla är att brunnen är tät mellan ringarna. Är den inte det kommer det lätt i ytvatten och det kan säkert innehålla bakterier från fåren
-
En grej man kan kolla är att brunnen är tät mellan ringarna. Är den inte det kommer det lätt i ytvatten och det kan säkert innehålla bakterier från fåren
Eller hur, om brunnen inte är i gott skick så kan det knappast vara fårens fel att det kommer in föroreningar. Hade det inte varit fåren hade det varit vildsvin, rådjur, paddor, sniglar, fåglar... Låter som grannen är ute för att sko sig på fårägarens bekostnad.
Nu får grannen se till att göra två saker:
- Fixa till brunnen enligt socialstyrelsens råd.
- Skaffa en UV-lampa, tex http://www.jms-vattenrening.se/bakteriefilter.aspx (http://www.jms-vattenrening.se/bakteriefilter.aspx)
-
Man får ju som markägare såklart inte medvetet förorena vattnet.
Men det lär väl inte 10 får kunna göra om dom inte står mitt på brunnen hela tiden i princip.. ?
Hade det varit 100 får, eller att man kör med en ogrässpruta rätt över brunnen, så kunde det vara en annan sak.
-
Nu vill jag ju inte på något vis mena att Jazze ska lägga sig platt och omedelbums ta hela skulden men understryka att det ofta lönar sig att gå försiktigt fram och vara konstruktiv i servitutsfrågor. Det är lite av sport och att hantera människor bra i sådana här situationer är viktigt för grannsämjan. Bara slå ifrån sig och inte lyssna är en dålig strategi.
Vi vet som sagt för lite för att kunna säga något vidare. Men hade jag haft en granne som haft tio får som gick i en hage som stängde in min brunn hade jag haft åsikter.
Hagens stolek brukar ju anpassas till mängden djur. Har man otur så har ju fäna bestämt sig för att ha skithörna i närheten av brunnen. Bakteri- och näringsämnestrycket från instängda husdjur är mycket större än från det vilda. De sistnämnda sprider det ju över större arealer. Skulle man ha en äldre brunn som inte står emot det så tror jag inte det är argument som grannen köper och jag undrar om rättsliga instanser gör det. Man har ju medvetet utsatt någon för en risk iom att det ur fastighetsregistret framgår att det finns ett servitut och har hägnat för får där.
Försök och hjälpa grannen att kolla upp var bekymret ligger. Ni kanske kan hjälpas åt att inspektera brunnen? Ligger brunnen i hagen? Om utanför, högre eller lägre än hagen?
-
När vi tog vattenprover från vår brunn hade vi något för högt bakterieprov. Då sa provföretaget att 10 meter från brunnen till närmaste åker/betesmark där man gödslar eller har djur var ett bra riktmärke.
-
Jag tror ju inte att det är fårens fel. Jag har spridit flyttgödsel runt min egna brunn och dom vi arrenderar av deras brunnar ligger i anslutande till åkrarna vi har gödslat utan att vi eller någon annan har haft problem med vattenkvaliten. Vi har tagit vatten prov vart år för vi har mjölkkor så mejeriet har det som krav att man ska ta vatten prov ;D så tio får kan inte har orsakat det enligt mitt tycke
-
hade jag varit i dina skor så hade jag stängslat bort brunnen om det går, för att visa din välvilja
-
Kan jag slinka in med en annan brunnsservitutfråga.
En granne har brunn och servitut på min mark.
Nu behöver jag anlägga brunn på ganska exakt samma plats som hans brunn, längs samma linje.
Kan jag göra det?
Sebastian
-
Du har ju alltid rätt att anlägga brun på din egen mark.
Så länge din brunn eller användandet av densamma inte påverkar grannens så är ju allt frid och fröjd. Gör den det så blir det ju problem... Bekymret med brunnsgrävning är att man aldrig riktigt kan veta hur sådana här saker påverkar varandra förrän efteråt.
-
Nu behöver jag anlägga brunn på ganska exakt samma plats som hans brunn, längs samma linje.
Vad betyder det att det är på samma linje? Är det djupborrade brunnar?
-
Kan jag slinka in med en annan brunnsservitutfråga.
En granne har brunn och servitut på min mark.
Nu behöver jag anlägga brunn på ganska exakt samma plats som hans brunn, längs samma linje.
Kan jag göra det?
Sebastian
Hej!
Varför inte använda samma brunn? MVH/ Bosse
-
Om du gräver/borrar lite djupare än den första brunnen och pumpar så den blir torr, då kommer nog grannen att ha invändningar ;D
-
Om du gräver/borrar lite djupare än den första brunnen och pumpar så den blir torr, då kommer nog grannen att ha invändningar ;D
Jupp! Om man "tar vattnet för grannen" då är man inte fridlyst längre! ;D
Som ung och lite överambitiös ibland, med "tillstånd för mindre förbrukningsförråd" som det hette på den tiden, fick jag alla knepiga sprängningar på halsen som "di gamle" inte ville ha. Inomhus, utomhus, diken, brunnar, gamla betongtraverser............. Det måste varit "någon där uppe" som såg till att jag aldrig gjorde mig olycklig för tid och evighet.
T. ex. var delaktig i att ta vattnet för någon annan. Det är en dödssynd!
-
Jaha ja.
Brunnen är grävd.
Skulle gärna ta ur samma, men själva brunnen är ju hans.
Men 5, eller 10 eller 15 meter bort vill jag anlägga brunn.
Jag har väl rätt att ta av grundvattnet jag med, som äger marken, han får väl finna sig i att dela.
Sebastian
-
Har han servitut så har han första tjing på vattnet. Om ni snackar med varann så kanske det kan bli nån deal, t ex att du fördjupar brunnen men inte tar ut mer än att han får sitt?
Det är inte lätt att säga hur vattnet rör sig i marken, fast lite hjälp har man av slagruta ;). Tror här finns en gammal tråd om hur olika underjordiska skikt och fördämningar styr.
-
Jo, att samarbete är nog det säkraste sättet att tillstånd brunn åt bägge. När ni är färdiga kan du ju skriva in ett servitut på rätten att ta ut vatten ur brunnen ;)
-
Goda råd.
Visst, men vad säger lagen.
Om jag gräver brunn 7 meter bort och hans brunn förlorar 17% av sin kapacitet.
Sebastian
-
Beror givetvis på hur det är skrivet, men:
Förmodligen har han rätt att ta vatten och att sköta brunnen fast den ligger på din mark. Han har förmodligen inte rätt att ta allt vatten, men om det är en plats på din mark där din fastighet inte har tagit vatten förut så kan det bli krångel om du anlägger en brunn intill. Förutsatt att det blir ont om vatten förstås.
-
Lagen säger att ett servitut är en rättighet till nyttjande av en fastighet på en annan fastighet (det är alltså ett juridiskt avtal mellan två fastigheter) på evinnerlig tid (normalt sätt, förutsatt att det utnyttjas).
Det är i korta drag vad lagen säger, om det finns specifika förarbeten kring brunnar känner jag inte till. Men, du är förbjuden att vidta åtgärder som hindrar eller försvårar den andra fastighetens nyttjande. Om man som du drar det till sin spets och säger 17% så blir det antagligen tala om att någon form av skadestånd/ersättning för merkostnader. Nu låter ju 17% inte som så där jätte mycket men det kan var det som gör skillnaden mellan brunn med vatten i och sinbrunn under tuffa tider. Om grannen använder brunnen till djur på sommaren så blir ju merkostnaderna ganska omfattande. Om den används till hushållet så leder det till massa privata irritationsmoment. Det är saker som dessa som kommer avgöra vilka ekonomiska krav som kan riktas mot dig. Lagen är mer generell och sedan får man se lite till omständigheterna i det specifika fallet. Du kan nog i princip bli ålagd att lägga igen/sluta nyttja din brunn om det vill sig illa.
Som sagt, jag säger inte att det här kommer att bli problem, omöjligt att veta. Möjligen om man grävt och sprängt i området och har väldigt goda kunskaper om berg, masstyper och det lokala grundvattenflödet, kan man lite granna ha en känsla för hur svårt/lätt det är att lösa två brunnar så. Men de allmänna rekommendationerna skulle jag säga är att lägga brunnen någon annan stans eller gemensam lösning. 7 meter är vägg i vägg... Att respektera servitut är en hedersknyffelfråga och klantar man sig där så kan det lätt leda till osämja i sju generationer.
Tillägg: Precis som drängen påpekar, det står nog lite tydligare i vad som är inskrivet i lagfarten.
-
Vore det inte möjligt att komma överens med grannen om att samutnyttja den befintliga brunnen?
Det torde vara enklast och billigast, särskilt som det ändå rör sig om samma vatten.
-
Här är domstolsärenden med brunnsborrning: http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/grundvatten/brunnar-och-dricksvatten/juridik.htm (http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/grundvatten/brunnar-och-dricksvatten/juridik.htm)
Allmänna råd om brunnsborrning: http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/grundvatten/fragor-och-svar-om-grundvatten-och-brunnar/vanliga-fragor-om-borrade-brunnar.html (http://www.sgu.se/sgu/sv/samhalle/grundvatten/fragor-och-svar-om-grundvatten-och-brunnar/vanliga-fragor-om-borrade-brunnar.html)
-
Tack, det var hårda fakta.
Sebastian
-
Ta fram papprena på servitutet och tillhörande karta.
Ibland står det saker på kartan som inte står i papprena.
(allt beroende på hur gammalt servitutet är och också beroende på personen som skrivit detta servitut)
Vatten har alltid ansetts vara en rättighet och att man får inte förstöra annans inskrivna rättighet till vatten.
Vare sej försvåra eller förstöra.
Ibland står det inskrivet att den som har servitutet får ta hand om underhållet om den vars mark det liger på inte nyttjar det själv eller om man vill ha det till högre standard än som finns.
Har sett en mängd olika och ibland mer eller mindre luddiga formuleringar.
Jag har tagit vatten från grävd brunn som låg mitt i beteshage med ett par hundra kor och får intill och hade aldrig problem med kvaliteen men det kan ju beror på att det var sand som filtrerade vattnet bra??
Har jobbat med att reda ut vad som är rätt eller fel gällande servitut men då enbart i annat land.
Steg ett diskutera inte med grannen utan at ha tagit fram lagfarter och karta med servitutet inskrivet.
Jag tror inte grannen har rätt at ställa krav på vattnet utan bara om du förstör vatnet.
Kolla fakta på om får kan förstöra vattnet.
Kolla alla fakta först!!
-
Tänkte lite till.
Det kan vara både ytvatten som läcker ner i brunnen och dessutom så kan "saker" på upp till 30-50 meter smutsa ner brunnen.
Har nån av er avlopp inom 50 meters avstånd? Gödselstack? utedass?
Dom flesta har ju både vatten och avlopp inom 50 meter från bostad.
Det kan var så att ni bägge måste bygga om avlopp, det kan bli väldigt dyr historia inte bara för dej utan även för grannen.