Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: Hönsmorsan skrivet 26 jun-13 kl 23:45
-
Läste någonstans att de flesta linderödsägarna inte kastrerar sina galtar innan 1 års ålder, för att det sällan blir galtsmak på denna ras. Stämmer detta, eller ska man satsa på gyltor?
Jag har tänkt köpa 2 st. 3-månaders kultingar för att slakta okt-nov.
Detta för att pröva att ha gris först och sedan kanske satsa på avel för husbehov.
Jag trodde bestämt först att det var gyltor som gällde för godaste köttet och minst besvär med bl a kastrering.
Läste sen att det ytterst sällan blir galtsmak på denna ras, så jag kanske får tänka om.
Tacksam för svar till en grisnybörjare
-
Det finns lika många teorier på det som det finns grisägare. Min teori är att det ligger i släkten! Här har vi slaktat ett 20-tal okastrerade grisar och inte haft onne på nån.
Så hör dig för med säljaren. Har brorsorna gått att äta är det förhoppningsvis ingen fara.... ( fast det är som sagt bara min teori...:) )
-
Att alla galtar skulle smaka illa är en utbredd missuppfattning. Inte ens om galten precis har betäckt ett flertal suggor är det vanligt att han smakar illa. Bara några procent av galtarna smakar illa, detta oavsett ålder och virilitet. Detta gäller vildsvin och tamgrisar av alla raser.
Jag har ätit massor av okastrerade galtar, har hittills träffat på EN som smakat illa.
-
Ja olika bud jag har fått lära mig att Linderrödarna inte får galtsmak andra att det är som med vildsvinen, de tyngsta djuren är inte goda... :)
-
Ja olika bud jag har fått lära mig att Linderrödarna inte får galtsmak andra att det är som med vildsvinen, de tyngsta djuren är inte goda... :)
Storleken och tyngden ökar inte risken för dålig smak. Iofs ökar fettmängden risken för dålig smak, om man har en inkompetent slaktare, men en inkompetent slaktare kan förstöra vilket kött som helst. God hygien är naturligtvis en förutsättning för att få gott kött av bra kvalitet.
-
Själva storleken gör ju inget, men en stor galt är ju oftast äldre, och åldern kan ju spela in.
Men det är som sagt väldigt olika.. har haft en vän här på forumet som födde upp Linderödare, och i stort sett samtliga galtar smakade galt.
Själv har jag haft vanliga grisar och där var det ca 7 av 10 som inte gick att äta av galtarna.
Men sen får man ju inte glömma andra aspekter än just smaken. Har man många grisar så blir det ju betydligt lugnare med kastrater än galtar. Dessutom kan man ha alla tillsammans, vilket ju inte funkar om man har könsmogna galtar tillsammans med gyltor. Här hade 4 galtar ihjäl en gylta som brunstade första gången, och då gick dom ändå åtskilda från början men hoppade över en natt.
Däremot lär det inte vara nån som kastrerar galtar vid 1 års ålder, utan man gör det ju direkt.. Men Ts kanske menade att man inte kastrerar galtar som inte kommer bli mer än 1 år gamla :)
-
Jag slaktade t ex en stor galt på minst 3 år, linderödare som gått som avelsgalt. Ingen galtsmak på den. Har slaktat eller hjälpt till med slakt på massor av galtar, men jag har väl haft tur...
Däremot smakar alla äldre djur, oavsett kön, väsentligt mer än unga djur. Köttet blir fastare och kräver annan tillagning. Men rätt tillagat är kött från äldre djur delikat, mycket bättre än det från unga djur, tycker jag. Men smaken är ju delad, och man tycker om olika saker.
-
För att återgå till min ursprungliga fråga.
Ni som har varit i samma situation som jag. Vad hade Ni gjort? Vågat köpa galtar och chansa eller köpt gyltor istället.
-
Jag hade köpt galtarna, de är väl billigare? Dessutom växer de troligen bättre.
-
Jag hade köpt galt!
-
Håller med - köp galtar för att maxa tillväxten.
Galtsmaken är mkt en "personlig" upplevelse också.
Jag har kännt galtsmak på kött från 3 års galt men alla andra som provade det sa bara "hmmm gott....vadå galtsmak?"
-
Då lär det inte ha varit galtsmak. .de som råkar ut för det brukar märka :) . Jag hade utan tvekan valt gylta. Det kan ju vara så att ts är en som skulle känna det och hur kul är det att hålla grisar i ett år och lägga tusentals kronor i foder och sen inte kunna äta köttet? Varför rekommendera ett alternativ som har större risk?
-
Kött med "ornesmak" stinker ju tom när man tillagar det, borde inte gå att missa ;)
Mvh
Charlotte
-
För att galtar sätter något mer muskler, är trevligare och blir lättare tama. Tycker jag. Gyltor är så sura!
-
Jag tror knappast köttansättningen och tillväxten är nåt som kommer att märkas skillnad i en hobbyuppfödning. I de försök som gjorts i professionella uppfödningar har man sett skillnader som eventuellt kan handla om 2-3 dagar fram till slaktmognad, men då beror det också på att man utfodrar kastrater mindre för att inte få för feta grisar. För utegrisar lär detta inte vara nåt problem, våra grisar klassades alltid över 60% kött och det gick inte att se nån skillnad på gylta, galt eller kastrat.
Men nån enighet i galtfrågan lär vi aldrig nå på Alternativ.. den har ju delat i två läger nu så många år jag kan minnas.. :)
Kött med "ornesmak" stinker ju tom när man tillagar det, borde inte gå att missa ;)
Mvh
Charlotte
Ungefär ja.. :) En ilsken kund ringde och bad mig hämta köttet innan dom fick riva huset lät det som i princip..
-
Det kanske går att få tag på en kastrat?
Linderödare i genbank är ju riktigt dyra, så det är ganska oekonomiskt att ha dem bara för slakt. Men troligen finns det ändå ett överskott av galtar, och kunde man komma över en kastrat borde den inte var mycket dyrare än vilken gris som helst.
-
Storleken och tyngden ökar inte risken för dålig smak. Iofs ökar fettmängden risken för dålig smak, om man har en inkompetent slaktare, men en inkompetent slaktare kan förstöra vilket kött som helst. God hygien är naturligtvis en förutsättning för att få gott kött av bra kvalitet.
Jo det har den iaf på vildsvin där man inte vet åldern där går man efter vikt, en galt över 80 kg vill man sällan ha,även om det hänger ihop med ålder så hänger även tillväxt ihop med könsmognad mm och det är ju främst den som styr galtsmaken. Men en "orne"gris märker man som sagts innan den äts för det går knappt att steka 8) är man osäker kan man ta en liten bit vid slakten och steka bara för att känna lukten, galtlukten är stark och frän och riktigt obehaglig och går inte att krydda bort.
-
Skulle man få en galt med galtsmak kan man rädda köttet genom att kallröka det.
Jag har ätit flera vildsvinsgaltar som vägt över 100 kg slaktad vikt, ingen av dem har smakat illa. Och jag har känsliga smaklökar. Däremot är det av största vikt att slaktaren är skicklig. Vet ett par bekanta, vilka är totalt inkompetenta på att ta hand om kött, som förstört fina vildsvinsgrillgrisar på ca 20 kg slaktad vikt.
Får man smuts och urin på köttet, då smakar det gärna väldigt illa. Det kan man ju skylla på att det är en galt, om man inte vill skylta med att man är en klantig slaktare med bristande hygien.
-
Jag tror knappast köttansättningen och tillväxten är nåt som kommer att märkas skillnad i en hobbyuppfödning. I de försök som gjorts i professionella uppfödningar har man sett skillnader som eventuellt kan handla om 2-3 dagar fram till slaktmognad, men då beror det också på att man utfodrar kastrater mindre för att inte få för feta grisar. För utegrisar lär detta inte vara nåt problem, våra grisar klassades alltid över 60% kött och det gick inte att se nån skillnad på gylta, galt eller kastrat.
Men nån enighet i galtfrågan lär vi aldrig nå på Alternativ.. den har ju delat i två läger nu så många år jag kan minnas.. :)
Har bara min begränsade erfarenhet att referera till. Vi skiljer av "ungkarlarna" efter ca 12 veckor hos morsan medans gyltorna får gå kvar. Ungkarlarna har vart köttigare än gyltorna varje gång. Och som sagt smakat gott.
Nu ska ju sant sägas att vi inte har renrasiga linderödare utan blandningar med 25% vanlig gris.
-
Jag har hört någonstans att ca 1% av galtarna har galtsmak. Jag tror att ett större problem isåfall är om grisen blir stressad vid själva slakten och då utsöndrar stresshormoner. Det har jag råkat ut för en gång och det köttet var inte gott. Har slaktat ett 10 tal galtar och inte haft galtsmak på någon utav dom.
-
Hur gör man i grisindustrin, om 1% av galtarna smakar kräk så blir det ju ganska många grisar för en modern grisbonde. Testäter man alla galtar?
-
Att det blir galtsmak är tydligen väldigt ovanligt.
En intressant sak jag hörde nyligen var att även gyltan/suggan kan få "galtsmak" ( kan inte vara galtsmak, jag vet, men smaka/lukta samma)
Detta kunde tydligen inträffa om suggan/gyltan brunstar vid slakt.
Som mannen i fråga sa: nästa gång kollar jag både fram och bak innan jag slaktar en sogris ;)
-
Hur gör man i grisindustrin, om 1% av galtarna smakar kräk så blir det ju ganska många grisar för en modern grisbonde. Testäter man alla galtar?
Man föder inte upp några galtar till slakt kommersiellt i Sverige. Bara ekologiska galtar som går på export till England ska av nån anledning vara okastrerade.
I övrigt så kastreras alla galtar vid 4-5 dagars ålder. Problemet är inte litet, så det är därför man forskar väldigt mycket för att få fram alternativ till kastreringen, och det som nu verkar vara längst kommet är ju då vaccination.
I Schweiz söver man de små med narkos vid kastreringen, och i Norge får endast veterinärer utföra den. Men båda dessa är ju länder där mat får kosta, så de alternativen funkar inte i Sverige.
I de fall galtar kommer in till slakteriet så testas köttet i lab innan det säljs.
Bland vanliga grisar är risken mycket större än 1 %. Själv fick jag ibland kassera 6 av 10 galtar efter slakt.
-
Jag tror inte det är någon skillnad mellan olika raser/blandraser. Det beror nog inte på det. Jag har 10 års erfarenhet av att ha slaktat lnderödsgaltar mellan 5 månaders och 14 månaders ålder. Ingen har haft galtsmak. Jag har alltid varit noga med att hålla i sär pojklag och flicklag. Kanske det har med det att göra. Bästa köttet/fläsket tycker jag linderödaren ger om den är 10-12 månader gammal! Välsmakande, fast och fint. Ojämförligt med turbofläsket!
När vi pratar om grisar till det egna hushållet är det ju så sjukt och onaturligt att prata om att vaccinera mot galtsmak att jag får just galtsmak i munnen! Skulle en slaktgris (linderödare eller icke linderödare) på 100-1000 verkligen få denna oätliga åkomma så vad då? Det finns andra djurslag än människan som äter gris! Prova att röka köttet eller ge det till hunden. Det är säkert också en gris på 100-1000 som ligger där dö, när ni kommer ut och ska slakta den. Vad gör ni då? Börjar rutinvaccinera mot rödsjuka - eller?
Varför säger ni att ett linderödssvin skulle vara dyrare än andra? 1000 kronor för en 3 månaders kulting är väl inte dyrt - eller är jag inte med min tid?
-
Här ikring får man en kulting från "fabrik" för 300:- :-
-
Jag tror inte det är någon skillnad mellan olika raser/blandraser. Det beror nog inte på det. Jag har 10 års erfarenhet av att ha slaktat lnderödsgaltar mellan 5 månaders och 14 månaders ålder. Ingen har haft galtsmak. Jag har alltid varit noga med att hålla i sär pojklag och flicklag. Kanske det har med det att göra. Bästa köttet/fläsket tycker jag linderödaren ger om den är 10-12 månader gammal! Välsmakande, fast och fint. Ojämförligt med turbofläsket!
När vi pratar om grisar till det egna hushållet är det ju så sjukt och onaturligt att prata om att vaccinera mot galtsmak att jag får just galtsmak i munnen! Skulle en slaktgris (linderödare eller icke linderödare) på 100-1000 verkligen få denna oätliga åkomma så vad då? Det finns andra djurslag än människan som äter gris! Prova att röka köttet eller ge det till hunden. Det är säkert också en gris på 100-1000 som ligger där dö, när ni kommer ut och ska slakta den. Vad gör ni då? Börjar rutinvaccinera mot rödsjuka - eller?
Varför säger ni att ett linderödssvin skulle vara dyrare än andra? 1000 kronor för en 3 månaders kulting är väl inte dyrt - eller är jag inte med min tid?
Tja, jag tycker det är lika onaturligt att i ett självhushåll föda upp ett djur som man sen riskerar att inte kunna äta. Att hålla ett djur i 12 månader och sen konstatera att man inte kan äta det utan *äh, jag ger det till hunn* tycker jag är ett mycket märkligt synsätt.
Alla kanske heller inte har möjlighet att kallröka 100 kg kött. Varmröka går inte, för då kommer smaken fram, och det man kallrökt går heller inte att steka.
Under förutsättning då att man är känslig mot galtsmak alltså. Är man inte det så kvittar det ju såklart.
-
Här ikring får man en kulting från "fabrik" för 300:- :-
En tre månaders helt normal (ingen pelle alltså) för 300 kronor. Ok - där är jag nog före min tid ;D